جراحی تعویض مفصل زانو، در شرایط متعددی انجام می شود.
برای مشاهده مراقبت های لازم بر روی قسمت مراقبت ها کلیک کنید.
بعد از تعویض مفصل زانو برای بدست آوردن نتیجه خوب از عمل جراحی در دراز مدت باید به نکات زیر توجه نمود. بدون رعایت این نکات، دیر یا زود مفصل مصنوعی دچار مشکل میشود. این فکر که پزشک جراح ارتوپد موقع عمل جراحی تمام کارها را انجام داده و عمل با موفقیت تمام شده درست نیست. بسیاری کارها و مراقبتها هستند که باید بعد از جراحی انجام شوند.
مراقبت های کلی :
- نمیتوان از مفصل مصنوعی انتظار عمری ابدی داشت. با تکنولوژی فعلی، عمر و زمان کارکرد مفصل مصنوعی زانو از مفصل طبیعی کمتر است. همانند مفاصل طبیعی، این مفصل هم بعد از مدتی دچار سائیدگی و تخریب میشود.
- بعد از جراحی تعویض مفصل زانو باید از انجام ورزش های شدید بدنی اجتناب کرد. فعالیت های بدنی شدید و اعمال فشار زیاد بر این مفاصل طول عمر آنها را کاهش میدهد.
- خم کردن شدید مفصل زانو ممکن است موجب آسیب دیدن آن شود. بطور مثال استفاده از توالت های سنتی بعد از جراحی درست نیست.
تجهیزات کمکی :
- معمولا بعد از جراحی، بیمار میتواند با واکر یا عصای زیر بغل راه برود. تا چند هفته برای انجام کارهای روزمره به کمک نیاز دارد که باید در برنامه ریزی قبل از جراحی به این نکته توجه داشت.
- بیمار باید تغییراتی را در وضعیت محل زندگی ایجاد کرده و اقداماتی را در منزل انجام دهد تا از زمین خوردن جلوگیری کند. زمین خوردن میتواند موجب شکسته شدن استخوان های اطراف مفصل مصنوعی شود. در این وضعیت درمان شکستگی بسیار مشکل تر و پر عارضه تر از شکستگی در فردی است که مفصل مصنوعی ندارد. باید در حمام و دستشویی دستگیره هایی روی دیوار نصب شود تا در هنگام تغییر وضعیت از آنها استفاده کرده و از لیز خوردن جلوگیری شود.
- دو طرف پله ها باید دستگیره داشته باشد تا بیمار در حین بالا و پایین رفتن از پله از آنها استفاده کند.
- صندلی حمام باید پایدار باشد و لیز نخورد.
- تمام فرش های لغزنده و سیم های برق رها شده در کف منزل باید جمع آوری شوند. در این حالت احتمال زمین خوردن بیمار کاهش یابد.
- صندلی مناسب برای بیمار صندلی محکمی است که محل نشیمن آن زیاد نرم نباشد. در موقع نشستن روی آن در حالیکه کف پاها روی زمین قرار میگیرد نباید زانو ها بالاتر از مفصل ران قرار بگیرند. صندلی باید دو دسته داشته باشد و پشتی آن محکم باشد.
- بیمار باید همیشه یک بالشت کمی سفت داشته باشد تا روی صندلی ماشین یا مبل یا صندلی بگذارد. بطوریکه زانوهای وی پایین تر از سطح مفصل هیپ قرار بگیرد.
- صندلی بخصوص صندلی که پشت میز غذاخوری قرار گرفته است باید پایه ای بلندتر از معمول داشته باشد.
- باید برای همیشه از توالت پایه دار (فرنگی) استفاده کرد. ارتفاع محل نشستن این توالت باید کمی بالاتر از معمول باشد.
معاینات دوره ای :
هر چند وقت یکبار باید به پزشک معالج ارتوپد مراجعه کنید تا از صحت کارکرد مفصل مصنوعی مطمئن شوید. بعضی از مشکلات ممکن است برای مفصل مصنوعی بوجود بیاید. در ابتدا ممکن است علامتی نداشته باشد و فرد متوجه آن نشود. اگر بیمار در همین مراحل اولیه درمان نشود و تنها هنگامی به پزشک مراجعه کند که ناراحتی برایش ایجاد شده باشد، ممکن است وقت را برای درمان مناسب و موثر از دست داده و برای درمان دیر شده باشد. ممانعت از این وضعیت با معاینه و عکس برداری مرتب و با فواصل سالانه مشخص زیر نظر پزشک جراح ارتوپد است.
منبع :
- کتاب برونر و سودارث