عفونت HPV
عفونت HPV، یک عفونت ویروسی است که اغلب سبب ایجاد زگیلهای پوستی یا مخاطی میشود. بیش از 100 نوع ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) وجود دارد؛ بعضی از انواع عفونتهای HPV باعث ایجاد زگیل شده و بعضی دیگر، مسبب انواع مختلفی از سرطاناند.
بیشتر عفونتهای HPV به سرطان منجر نمیشوند، ولی بعضی از انواع HPV تناسلی میتوانند باعث سرطان دهانهٔ رحم (بخش تحتانی رحم که به واژن اتصال دارد) شوند. همچنین انواع دیگری از سرطانها مثل: سرطان مقعد، پنیس (آلت تناسلی مذکر)، واژن، فرج و ناحیهٔ خلفی حلق (حلق دهانی) با عفونت HPV مرتبط هستند.
این عفونتها به طور عمده از راه مقاربت یا تماس پوستی منتقل میشوند. به کمک واکسنها میتوان از ابتلا به سویههایی از HPV که بیشتر احتمال دارد موجب زگیل تناسلی یا سرطان دهانهٔ رحم شوند، پیشگیری کرد.
علائم
در بیشتر موارد، سیستم ایمنی بدن قبل از ایجاد زگیلها عفونت HPV را سرکوب میکند؛ ولی در صورت ایجاد زگیلها، (بسته به نوع HPV) آنها به صورتهای مختلفی بروز میکنند:
- زگیلهای تناسلی. اینها به صورت ضایعاتی پهن، برجستگیهای کوچک گلکلمیشکل یا بیرونزدگیهای ریز خوشهای بروز میکنند. در زنان زگیلهای تناسلی بیشتر روی فرج ظاهر میگردند ولی میتوانند در مجاور مقعد، روی دهانهٔ رحم یا داخل واژن هم ایجاد شوند.
در مردان زگیلهای تناسلی روی آلت و کیسهٔ بیضه یا کنار مقعد ظاهر میشوند. اگرچه زگیلهای تناسلی به ندرت باعث ایجاد درد یا ناراحتی میشوند ولی ممکن است سبب خارش یا درد هنگام لمس کردن شوند.
- زگیلهای معمولی. زگیلهای معمولی به صورت برجستگیهای خشن و معمولاً روی دستها و انگشتان بروز میکنند. در بیشتر موارد، زگیلهای معمولی تنها ظاهری ناخوشایند دارند ولی میتوانند دردناک یا مستعد آسیب یا خونریزی هم باشند.
- زگیلهای کف پا. زگیلهای کف پا زوائد سخت و دانهداری هستند که روی پاشنه یا بخشی از کف پا که بین قوس و انگشتان قرار دارد تشکیل میشوند. این زگیلها ممکن است آزاردهنده باشند.
- زگیلهای مسطح. زگیلهای مسطح به صورت ضایعاتی سرپهن که اندکی برجسته شدهاند، بروز میکنند. آنها میتوانند در هر جایی تشکیل شوند ولی معمولاً روی صورت کودکان، در ناحیهٔ ریش مردان و روی پای زنان ظاهر میشوند.
سرطان دهانهٔ رحم
تقریباً تمام سرطانهای دهانهٔ رحم ناشی از عفونتهای HPV هستند؛ البته پس از ابتلا به عفونت HPV، ممکن است 20 سال یا بیشتر طول بکشد تا فرد دچار سرطان دهانهٔ رحم شود. عفونت HPV و مراحل (استیجهای) اولیهٔ سرطان دهانهٔ رحم، معمولاً علامت قابل توجهی ندارند. بهترین راه پیشگیری از ابتلا به این سرطان، واکسینهشدن در مقابل عفونت HPV است.
از آنجا که مراحل (استیجهای) اولیهٔ سرطان دهانهٔ رحم علامتی ندارند، ضروری است که زنان به طور منظم تستهای غربالگری انجام دهند تا وقوع هر گونه تغییرات پیشسرطانی در دهانهٔ رحم که ممکن است منجر به سرطان گردد، تشخیص داده شود. گایدلاینهای کنونی پیشنهاد میکنند که زنان 21 تا 29 ساله، هر سه سال یکبار تست پاپاسمیر بدهند.
به زنان 30 تا 65 ساله هم پیشنهاد میشود که هر سه سال یا هر پنج سال (در صورتی که همراه پاپاسمیر، تست HPV DNA هم بدهند) تست پاپاسمیر بدهند. زنان بالای 65 سال هم در صورتی که سه بار متوالی تست پاپاسمیر یا دو بار تست پاپاسمیر به همراه HPV DNA داده و مشکلی از این بابت نداشته باشند، میتوانند انجام این تستها را متوقف کنند.
زمان مراجعه به پزشک
اگر شما یا فرزندتان هر نوع زگیلی دارید که باعث خجالت و ناراحتی شما میشود یا دردناک است، به پزشک مراجعه کنید.
علل
عفونت HPV زمانی رخ میدهد که ویروس از طریق برش، خراش یا پارگی کوچکی در پوست شما وارد بدنتان شود. این ویروس به طور عمده از راه تماس پوستی منتقل میشود.
عفونتهای HPV تناسلی از طریق مقاربت، رابطهٔ مقعدی و سایر تماسهای پوستی در ناحیهٔ تناسلی انتقال مییابد. بعضی از عفونتهای HPV که منجر به بروز ضایعاتی در دهان یا دستگاه تنفسی فوقانی میشوند، ناشی از آمیزش دهانی هستند.
اگر باردارید و به زگیل تناسلی مبتلا هستید، ممکن است عفونت را به نوزادتان هم انتقال دهید. در موارد نادر، عفونت میتواند سبب ایجاد تودههایی غیرسرطانی در حنجرهٔ نوزاد شود.
زگیلها مسری هستند و بر اثر تماس مستقیم منتقل میشوند؛ همچنین اگر کسی چیزی را لمس کند که با زگیل تماس داشته، عفونت به او هم منتقل میشود.
ریسکفاکتورها
عفونتهای HPV شایع هستند. ریسک فاکتورهای ابتلا به آن عبارتاند از:
- تعداد شریکهای جنسی. هر چه تعداد شریکهای جنسی بیشتر باشد، خطر ابتلا به عفونت HPV هم بیشتر میشود. داشتن شریک جنسیای که با افراد متعددی رابطه دارد هم سبب افزایش خطر ابتلا به این عفونت میشود.
- سن. زگیلهای معمولی اغلب در کودکان ایجاد میشوند. زگیلهای تناسلی هم بیشتر نوجوانان و جوانان را درگیر میکنند.
- سیستم ایمنی ضعیفشده. خطر ابتلا به عفونت HPV در افرادی با سیستم ایمنی ضعیفشده بیشتر است. ویروس HIV (عامل ایدز) و مصرف داروهای سرکوبکنندهٔ سیستم ایمنی پس از دریافت عضو، سبب تضعیف سیستم ایمنی میشوند.
- پوست آسیبدیده. احتمال تشکیل زگیلهای معمولی در قسمتهایی از پوست که سوراخ شدهاند یا باز هستند (در اثر جراحت و …) بیشتر است.
- تماس شخصی. لمس زگیلهای فرد مبتلا یا عدم استفاده از پوششهای محافظتی در حین تماس با سطوحی که در معرض HPV قرار گرفتهاند – مانند حمامهای عمومی یا استخرها – ممکن است سبب افزایش خطر ابتلا به عفونت HPV گردد.
عوارض ثانویه
- تشکیل ضایعاتی در دهان و دستگاه تنفسی فوقانی. بعضی از عفونتهای HPV میتوانند سبب تشکیل ضایعاتی روی زبان، لوزهها، کام نرم یا داخل حنجره و بینی شوند.
- سرطان. سویههای خاصی از HPV میتوانند سبب سرطان دهانهٔ رحم شوند. این سویهها همچنین ممکن است باعث سرطان اندام تناسلی، مقعد، دهان و مجرای تنفسی فوقانی گردند.
پیشگیری
زگیلهای معمولی
پیشگیری از ابتلا به عفونتهای HPV که مسبب زگیلهای معمولی هستند، دشوار است. اگر به این نوع زگیلها مبتلا هستید، با خودداری از کندن آنها و جویدن ناخنهایتان میتوانید از گسترش عفونت و تشکیل زگیلهای جدید پیشیگیری کنید.
زگیلهای کف پا
به منظور کاهش خطر ابتلا به عفونتهای HPV که مسبب زگیلهای کف پا هستند، در استخرهای عمومی و رختکنها کفش یا دمپایی بپوشید.
زگیلهای تناسلی
با رعایت موارد زیر میتوانید خطر ابتلا به زگیلهای تناسلی و سایر ضایعات تناسلی مرتبط با HPV را کاهش دهید:
-
- داشتن تنها یک شریک جنسی به صورت متقابل (هم شما هم شریک جنسیتان)
- کاستن از تعداد شریکهای جنسی
- استفاده از کاندوم لاتکس، که میتواند خطر انتقال HPV را کاهش دهد
واکسیناسیون
واکسنی که با نام Gardasil شناخته میشود، میتواند از ابتلا به چهار گونهٔ سرطانزای HPV جلوگیری کند؛ از آن برای پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی هم استفاده میشود.
برنامهٔ واکسیناسیون HPV برای دختران و پسران ۱۱ و ۱۲ ساله توصیه شده است؛ در صورتی که آنها بهطور کامل در این سنین واکسینه نشوند، پیشنهاد میشود که دختران و زنان در ۲۶ سالگی و پسران و مردان در ۲۱ سالگی واکسینه شوند. البته مردان هم در صورت تمایل میتوانند در ۲۶ سالگی واکسنشان را بزنند.
تأثیر این واکسنها زمانی بیشتر است که به کودکان، قبل از فعالشدن از لحاظ جنسی زده شود. پژوهشها نشان دادهاند که زدن واکسن HPV در افراد زیر ۲۱ سال و ۲۱ تا ۳۰ سال، خطر ابتلا به زگیل تناسلی را تا ۵۰ درصد کاهش میدهد.
عوارض جانبی واکسنها معمولاً خفیفاند و شامل تشکیل ضایعهای در محل تزریق (قسمت فوقانی بازو)، سردرد، تب جزئی یا علایم شبه آنفلوانزا میشوند. گاهی اوقات، بهخصوص در نوجوانان، پس از تزریق، فرد دچار گیجی میشود یا غش میکند.
تشخیص
ممکن است پزشکتان بتواند با نگاه کردن به زگیلها، عفونت HPV را تشخیص دهد. اگر زگیلها قابل مشاهده نباشند، به یک یا تعدادی از تستهای زیر نیاز خواهید داشت:
- تست محلول سرکه (استیک اسید). تماس محلول سرکه با قسمتهایی از ناحیهٔ تناسلی که به عفونت HPV آلوده شدهاند، سبب سفید شدن رنگ آنها میشود. این روش میتواند به تشخیص زگیلهای پهن ناواضح کمک کند.
- تست پاپاسمیر. پزشکتان نمونهای از سلولهای دهانهٔ رحم و واژن شما را برای بررسی به آزمایشگاه ارسال میکند. تست پاپاسمیر میتواند ناهنجاریهایی را که سبب سرطان میشوند، تشخیص دهد.
- تست DNA. این تست که روی سلولهای دهانهٔ رحم انجام میگیرد، میتواند DNA انواع خطرناک HPV را که سبب سرطانهای دستگاه تناسلی میشوند، شناسایی کند. انجام این تست را در کنار تست پاپاسمیر به زنان 30 سال و بالاتر توصیه میکنند.
درمان
زگیلها، به خصوص در کودکان، بدون نیاز به درمان از بین میروند. البته علیه خود ویروس درمانی وجود ندارد، بنابراین زگیل میتواند مجدد در همان جا یا جاهای دیگر ظاهر شود.
داروها
بیشتر داروهایی که برای از بین بردن زگیلها به کار میروند، یه طور مستقیم با ضایعات تماس داده میشوند و اغلب برای تأثیرگذاری باید دفعات متعددی به کار برده شوند. از این قبیل داروها میتوان موارد زیر را نام برد:
- سالیسیلیکاسید (Salicylic acid). داروهای بدوننسخهٔ حاوی سالیسیلیکاسید، در هر بار استفاده، بخش کوچکی از لایههای زگیل را برمیدارند. استفاده از سالیسیلیکاسید برای زگیلهای معمولی میتواند موجب ناراحتیهای پوستی شده و برای صورت استفاده نمیشود.
- ایمیکیمود (Imiquimod). این کرم قادر است توانایی سیستم ایمنی را در مقابله با HPV افزایش دهد. عوارض جانبی شایع آن عبارتاند از: قرمزی و تورم در محل استفاده.
- پودوفیلوکس (Podofilox). پودوفیلوکس هم یک داروی موضعی است که بافت زگیلهای تناسلی را تخریب میکند. استفاده از این دارو میتواند سبب سوزش و خارش گردد.
- تریکلرواستیکاسید (Trichloroacetic acid). این مادهٔ شیمیایی، زگیلهای تناسلی و کف دست و پا را میسوزاند. استفاده از آن ممکن است سبب ناراحتیهای موضعی شود.
عمل جراحی و سایر فرآیندها
اگر داروها مؤثر نبودند، پزشکتان ممکن است برای حذف زگیلها یکی از روشهای زیر را پیشنهاد دهد:
- انجماد با نیتروژن مایع (کرایوتراپی)
- سوزاندن با جریان الکتریکی (الکتروکوتری)
- برداشتن زگیل با عمل جراحی
- جراحی با لیزر
درمان HPV دهانهٔ رحم
اگر نتیجهٔ آزمایش HPV یا تست پاپاسمیر شما غیرطبیعی باشد، پزشک متخصص زنان فرآیندی را انجام خواهد داد که به آن کولپوسکوپی میگویند؛ او با استفاده از وسیلهای که نمای بزرگشدهای از دهانهٔ رحم به دست میدهد (کولپوسکوپ)، نگاه دقیقتری به دهانهٔ رحم خواهد انداخت و از بخشهایی که غیرطبیعی به نظر میرسند، نمونهبرداری خواهد کرد (بیوپسی).
تمام ضایعات پیشسرطانی باید از بین بروند؛ به این منظور روشهایی همچون: انجماد (کرایوسرجری)، لیزر، برداشتن با جراحی، اکسیزیون الکتروسرجیکال قوسی (LEEP) و کونیزاسیون با چاقوی سرد وجود دارند. در LEEP از یک سیم حلقوی باریک که دارای جریان الکتریکی است، برای برداشتن لایههای نازکی از بخشی از دهانهٔ رحم استفاده میشود. در فرآیند کونیزاسیون با چاقوی سرد هم قطعهای مخروطیشکل از دهانهٔ رحم را برمیدارند.
پزشکانی که به شما کمک می کنند
راضیه رحیمی
ممنونم، برنامه خوبی بود، مشکلی نبود. خدا خیرتان دهد
محمدرضا عربی
برنامه ویزيت آنلاین عالی بود، ممنونم
رقیه افشاری
بسیاری عالی بود، وقت ویزیت ساعت 8 بود، دکتر اخیاری ساعت 8:05 آنلاین شدند. تصمیم دارم برای مادرم هم از متخصص گوارش نوبت ویزیت آنلاین بگیرم.
حدیقه همتخانی
مشکلی نبود، مجددا پس از آزمایش دوباره از دکتر صفاری وفت میگیرم.
عباس عباس زاده
در طول سه روز گذشته که به صورت بستری در مجموعه بیمارستان محب و بخش CCU بستری بودم با دیدن نوع برخورد و اکرام بیماران تحت تاثیر واقع شدم. همیشه در ذهنم آرزوی این را داشتم در ایران خودمان اکرام ارباب رجوع و خاصه بیماران به نحو احسنت انجام پذیرد. ولی این آرزو را تا به امروز در هیچ مجموعه دیگری مثل این بیمارستان تجربه نکرده بودم.
قطعا راه دشواری تا رسیدن به اهداف عالیه شما و دیگر مدیران پیش رو دارید، اما یقینا این مجموعه پتانسیل بهتر شدن و الگو قرارگرفتن را دارد. به عنوان یک مراجعه کننده اولا : ممنون و سپاس، دوما : در این راه پیش رو و پرتلاش باشید، و سوما : نقاط قوت مدیریت خود را حفظ و نقاط ضعف را شناسائی فرمائید. پرسنل این بخش با تمام بیماران، چه پیر و جوان، با محبت و انگیزه خدمت برخورد داشتند.
آمادگی دارم به نوبه خود از تک تک این عزیزان تقدیر نمایم : سرکار خانم های پرستاران یوسفی . خردمند و …، بهیاران شهروز محمودی و …، خدمه زحمتکش و …. همه عزیزان. پزشکان محترم و حاذق که بنده از خانم دکتر ثابتی تکریم و خضوع دارم.
مهدی امین الرعایا
اینجانب مهدی امین الرعایا که در تاریخ 26/6/97 توسط استاد گرانقدر جناب آقای دکتر مرزبان و تیم فرهیخته و دانشمند همراه ایشان تحت عمل CABG قرار گرفته ام، بدینوسیله مراتب تشکر، قدردانی و امتنان خود را از زحمات بی شائبه و نیز فرشتگان مهربان و توانمندی که به عنوان پرستار در آن بیمارستان معظم مشغول ارائه خدمت خصوصا در بخش های ICU-OH1 و بخش آفتاب هستند، اعلام میدارم و آرزومند موفقیت های روز افزون شما در ادامه خدمت های بیشتر به جامعه دردمندان هستم.
البتع لازم به ذکر است مدیریت مهمانداری و همکاری کلیه پرسنل آن بیمارستان در حد قابل تقدیر میباشد.