شکستگی ترقوه
شکستگی ترقوه، بهویژه در کودکان، نوجوانان و جوانان رایج است. استخوان ترقوه بخش فوقانی جناغ را به کتف متصل میکند. علل شایع شکستگی ترقوه عبارتاند از: زمین خوردن، آسیبهای ورزشی و تروماهای ناشی از تصادفات. نوزادان هم گاهی در حین بهدنیا آمدن دچار شکستگی ترقوه میشوند.
در صورت شکستگی ترقوه فوری به پزشک مراجعه کنید. بیشتر موارد شکستگی ترقوه با گذاشتن یخ، مصرف مسکن، استفاده از آویز، فیزیوتراپی و با گذر زمان بهبود مییابند. البته درمان شکستگیهای شدید ممکن است نیازمند کارگذاشتن پلاک، پیچ یا گیرههایی در استخوان بهمنظور ثابت نگه داشتن آن در طول دوران نقاهت باشد.
علائم
نشانهها و علائم شکستگی ترقوه عبارتاند از:
- دردی که با حرکت دادن شانه بیشتر میشود
- تورم
- حساسشدگی و درد در هنگام لمس
- کبودی
- پیدایش تودهای روی شانه یا در نزدیکی آن
- آمدن صدایی بلند و خشن از شانه هنگام اقدام به حرکت دادن آن
- خشکی مفصل شانه یا ناتوانی در حرکت دادن آن
- نوزادانی که در بدو تولد دچار شکستگی استخوان ترقوه میشوند، غالباً تا چند روز بازوی خود را حرکت نمیدهند
علل
علل شایع شکستگی ترقوه عبارتاند از:
- زمین خوردن؛ مثلاً افتادن روی شانه یا زمین خوردن در حالت کشیدهبودن دست
- آسیبهای ورزشی؛ مثلاً وارد شدن ضربهای مستقیم به شانه در ورزشگاه
- تصادف کردن؛ تصادف اتومبیل، موتورسیکلت و دوچرخه
- آسیبدیدگی در حین تولد؛ بر اثر عبور از کانال زایمان
ریسکفاکتورها
استخوان ترقوه تا سن 20 سالگی کاملاً سفت نمیشود؛ این امر باعث میشود کودکان و نوجوانان در معرض خطر بیشتری برای شکستگی ترقوه قرار داشته باشند. این خطر پس از 20 سالگی کاهش مییابد، اما در کهنسالی هم بهدلیل کاهش استحکام استخوان، خطر این شکستگی بالا میرود.
عوارض ثانویه
بیشتر موارد شکستگی ترقوه بدون مشکل خاصی بهبود مییابند. عوارض ثانویهٔ احتمالی این شکستگی عبارتاند از:
- آسیبدیدگی اعصاب یا عروق خونی. انتهاهای برجستهٔ ترقوهٔ شکسته ممکن است به اعصاب و عروق خونی مجاور خود آسیب بزنند. اگر در بازو یا دست خود متوجه بیحسی یا سردی شدید، فوری به پزشک مراجعه کنید.
- ترمیم نامطلوب یا دیرهنگام استخوان. ترمیم شکستگی شدید ترقوه ممکن است بهآهستگی یا بهطور ناکامل صورت گیرد. بههمپیوستن نامطلوب قطعات استخوانیِ شکستهشده موجب کوتاه شدن طول استخوان میشود.
- تشکیل تودهای در استخوان. در بخشی از فرآیند ترمیم استخوان، در محل بههمپیوستن قطعات شکستهشده، تودهای استخوانی شکل میگیرد. این توده بهآسانی قابل مشاهده است چون در مجاورت پوست تشکیل میشود. بیشتر این تودهها با گذشت زمان ناپدید میشوند ولی تعدادی از آنها بهصورت دائمی باقی میمانند.
- استئوآرتریت (آرتروز). اگر شکستگی شامل مفصل بین ترقوه و شانه یا مفصل بین ترقوه و جناغ هم باشد، احتمال ابتلای این مفاصل به استئوآرتریت (آرتروز) بیشتر میشود.
تشخیص
پزشک ناحیهٔ آسیبدیده را بهمنظور یافتن حساسشدگی، تورم، از ریختافتادگی و زخمهای باز معاینه میکند. توسط رادیوگرافی میتوان وسعت و محل دقیق شکستگی ترقوه و آسیبدیدگی احتمالی مفاصل را مشاهده کرد. ممکن است بهمنظور بهدست آوردن تصاویری دقیقتر برایتان CT اسکن هم تجویز شود.
درمان
محدود کردن حرکت استخوان شکسته برای ترمیم آن ضروری است. بهمنظور ثابت کردن ترقوهٔ شکسته احتمالاً لازم است که از یک آویز بازو استفاده کنید.
مدت زمان لازم برای استفاده از آویز، به شدت آسیبدیدگی بستگی دارد. معمولاً بههمپیوستن قطعات شکستهٔ استخوان در کودکان سه تا شش هفته و در بزرگسالان شش تا دوازده هفته به طول میانجامد. شکستگی ترقوهٔ نوزاد تازهمتولدشده معمولاً تنها با کنترل درد و احتیاط در نحوهٔ برداشتن و در دست گرفتن او ترمیم میگردد.
داروها
بهمنظور کاهش درد و التهاب، پزشک ممکن است استفاده از مسکنهای بدون نسخه را برایتان تجویز کند. درصورتیکه دردتان شدید باشد، احتمالاً لازم است به مدت چند روز از مسکنهای حاوی مادهٔ مخدر استفاده کنید؛ این نوع مسکنها را تنها با تجویز پزشک میتوان تهیه کرد.
تراپی
بهفاصلهٔ کوتاهی پس از درمان اولیه، توانبخشی آغاز میشود. در بیشتر موارد، لازم است در عین استفاده از آویز، شانهٔ خود را مقداری حرکت دهید تا خشکی مفصل آن را به حداقل برسانید. پس از برداشتن آویز، پزشک بهمنظور بازگردانی قدرت عضلانی، حرکت مفصل و انعطافپذیری، احتمالاً برایتان فیزیوتراپی یا تعدادی تمرین ورزشی دیگر تجویز میکند.
عمل جراحی
در مواردی که ترقوهٔ شکسته پوست را پاره کرده یا بهشدت از جا دررفته یا به قطعات متعدد خرد شده است، احتمالاً به عمل جراحی نیاز دارید. جراحی ترمیم شکستگی ترقوه معمولاً شامل کار گذاشتن وسایلی مثل: پلاک، پیچ یا گیره، بهمنظور حفظ موقعیت مناسب استخوان در حین ترمیم آن است. عوارض جانبی جراحی نادرند و شامل عفونت و عدم ترمیم استخوان میشوند.
سبک زندگی و درمانهای خانگی
در دو یا سه روز نخست پس از وقوع شکستگی ترقوه، اگر هرچند ساعت یکبار به مدت 20 تا 30 دقیقه بر روی ناحیهٔ آسیبدیده یخ بگذارید، میتوانید درد و ورمتان را کنترل کنید.
پزشکانی که به شما کمک می کنند
راضیه رحیمی
ممنونم، برنامه خوبی بود، مشکلی نبود. خدا خیرتان دهد
محمدرضا عربی
برنامه ویزيت آنلاین عالی بود، ممنونم
رقیه افشاری
بسیاری عالی بود، وقت ویزیت ساعت 8 بود، دکتر اخیاری ساعت 8:05 آنلاین شدند. تصمیم دارم برای مادرم هم از متخصص گوارش نوبت ویزیت آنلاین بگیرم.
حدیقه همتخانی
مشکلی نبود، مجددا پس از آزمایش دوباره از دکتر صفاری وفت میگیرم.
عباس عباس زاده
در طول سه روز گذشته که به صورت بستری در مجموعه بیمارستان محب و بخش CCU بستری بودم با دیدن نوع برخورد و اکرام بیماران تحت تاثیر واقع شدم. همیشه در ذهنم آرزوی این را داشتم در ایران خودمان اکرام ارباب رجوع و خاصه بیماران به نحو احسنت انجام پذیرد. ولی این آرزو را تا به امروز در هیچ مجموعه دیگری مثل این بیمارستان تجربه نکرده بودم.
قطعا راه دشواری تا رسیدن به اهداف عالیه شما و دیگر مدیران پیش رو دارید، اما یقینا این مجموعه پتانسیل بهتر شدن و الگو قرارگرفتن را دارد. به عنوان یک مراجعه کننده اولا : ممنون و سپاس، دوما : در این راه پیش رو و پرتلاش باشید، و سوما : نقاط قوت مدیریت خود را حفظ و نقاط ضعف را شناسائی فرمائید. پرسنل این بخش با تمام بیماران، چه پیر و جوان، با محبت و انگیزه خدمت برخورد داشتند.
آمادگی دارم به نوبه خود از تک تک این عزیزان تقدیر نمایم : سرکار خانم های پرستاران یوسفی . خردمند و …، بهیاران شهروز محمودی و …، خدمه زحمتکش و …. همه عزیزان. پزشکان محترم و حاذق که بنده از خانم دکتر ثابتی تکریم و خضوع دارم.
مهدی امین الرعایا
اینجانب مهدی امین الرعایا که در تاریخ 26/6/97 توسط استاد گرانقدر جناب آقای دکتر مرزبان و تیم فرهیخته و دانشمند همراه ایشان تحت عمل CABG قرار گرفته ام، بدینوسیله مراتب تشکر، قدردانی و امتنان خود را از زحمات بی شائبه و نیز فرشتگان مهربان و توانمندی که به عنوان پرستار در آن بیمارستان معظم مشغول ارائه خدمت خصوصا در بخش های ICU-OH1 و بخش آفتاب هستند، اعلام میدارم و آرزومند موفقیت های روز افزون شما در ادامه خدمت های بیشتر به جامعه دردمندان هستم.
البتع لازم به ذکر است مدیریت مهمانداری و همکاری کلیه پرسنل آن بیمارستان در حد قابل تقدیر میباشد.