شانهٔ جداشده

در شانهٔ جداشده، رباط‌هایی که استخوان ترقوه را به استخوان کتف متصل می‌کنند، دچار آسیب می‌شوند. در شانهٔ جداشدهٔ خفیف، ممکن است رباط‌ها تنها دچار کشیدگی شوند. در آسیب‌های شدید، رباط‌ها ممکن است پاره شوند. در بیشتر افراد، معمولاً شانهٔ جداشده نیازی به جراحی ندارد و درمان‌های حمایتی مانند استراحت، یخ و مسکن‌ها، اغلب برای تسکین درد کافی‌اند. بیشتر افرادِ آسیب‌دیده، پس از چند هفته عملکرد کامل شانهٔ خود را بازمی‌یابند.

 

نشانه‌ها

علائم و نشانه‌های شانهٔ جداشده ممکن است شامل موارد ذیل شود:

  • درد شانه
  • ضعف در شانه یا بازو
  • کبودشدگی یا تورم شانه
  • محدود شدن حرکت‌های شانه
  • برآمدگی و تورم در بالای شانه

 

زمان مراجعه به پزشک

اگر در انتهای استخوان ترقوهٔ خود دچار درد مداوم هستید یا در صورت لمس این ناحیه دچار درد می‌شوید، با پزشک خود تماس بگیرید.

 

علل

رایج‌ترین علت شانهٔ جداشده، وارد شدن ضربه به شانه یا زمین‌خوردن بر روی شانه است. این آسیب ممکن است سبب کشیدگی یا پارگی رباط‌هایی شود که ترقوه را به استخوان کتف متصل می‌کنند.

 

عوامل خطر

شرکت در ورزش‌های تماسی مانند فوتبال آمریکایی یا هاکی یا ورزش‌هایی که در آن‌ها زمین‌خوردن معمول است – مانند اسکی در تپه، ژیمناستیک و والیبال – احتمال آسیب جدا شدن شانه را افزایش می‌دهد.

 

عوارض

بیشتر افراد با درمان‌های حمایتی کاملاً بهبود می‌یابند. با این وجود در صورت رخداد موارد ذیل، احتمال ادامه یافتن درد شانه وجود دارد:

  • جداشدگی شدید که شامل جابه‌جایی قابل توجه یا شکستگی استخوان ترقوه باشد
  • ابتلای شانهٔ درگیر به آرتریت
  • ساختارهای دیگر اطراف شانه مانند روتاتورکاف، آسیب‌دیده باشند

تشخیص

معمولاً با معاینهٔ بالینی، شانهٔ جداشده را تشخیص می‌دهند. گاهی اوقات گرافی‌ها تشخیص را قطعی کرده و شدت آسیب را تعیین می‌کنند. اما در بیشتر افرادی که جداشدگی خفیف شانه دارند، گرافی‌ها اغلب طبیعی‌اند.

 

درمان

بیشتر افراد بعد از درمان حمایتی کاملاً بهبود می‌یابند. جداشدگی خفیف معمولاً طی چند هفته بهبود می‌یابد. بهبودی جداشدگی‌های شدیدتر ممکن است چندین هفته تا چند ماه طول بکشد. ممکن است یک برآمدگی محسوس دائمی روی شانه به وجود آید، اما این برآمدگی در توانایی استفاده از شانه تأثیری ندارد.

 

درمان دارویی

مسکن‌های بدون نیاز به نسخهٔ پزشک مانند استامینوفن، ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم در تسکین درد شانه کمک‌کننده‌اند.

 

فیزیک‌درمانی

  • استراحت. از فعالیت‌هایی که دردشانه را بدتر می‌کنند، به‌ویژه بردن بازو به سمت مخالف بدن، پرهیز کنید. ممکن است بهتر باشد که به‌طور موقت با استفاده از یک آویز دست گردنی بازوی خود را بی‌حرکت نگه دارید تا از فشار وارد بر شانه بکاهید و بهبودی را سرعت بخشید.
  • یخ. یخ درد و تورم شانه را کاهش می‌دهد. از یک پک سرمایشی استفاده کنید و هر بار آن را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در ناحیهٔ درگیر قرار دهید.
  • فیزیک‌درمانی. تمرین‌های کششی و تقویتی به بازیابی قدرت و حرکت به شانه، کمک می‌کنند.

 

جراحی و روش‌های درمانی دیگر

اگر درد ادامه یافت و جداشدگی شدید یا شکستگی استخوان ترقوه رخ داده بود، جراحی ممکن است یکی از گزینه‌های درمانی باشد. با جراحی رباط‌های پاره‌شده را به جای خود متصل کرده و استخوان‌های شکسته را جابه‌جا یا در جای خود ثابت می‌کنند.

پزشکانی که به شما کمک می کنند

همه

بر اساس بیمارستان

بر اساس تخصص