نگاه کلی
زگیل تناسلی یکی از شایعترین بیماریهای مقاربتی میباشد. تقریباً تمام کسانی که از لحاظ جنسی فعالند، در طول زندگی خود حداقل به یکی از انواع ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) که عامل زگیل تناسلی است، مبتلا میشوند. احتمال ابتلا به این بیمای در زنان بیشتر از مردان است.
زگیل تناسلی، همانطور که از نامش بر میآید، بر بافت مرطوب ناحیهی تناسلی اثر میگذارد. زگیلهای تناسلی ممکن است شبیه برجستگیهای کوچکی به رنگ پوست باشند یا ظاهری شبیه گلکلم داشتهباشد. در موارد متعددی زگیلها آنقدر کوچکند که دیده نمیشود.
زگیلهای تناسلی همانند سایر زگیلها توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد میشوند. بعضی از سویههای ویروس پاپیلومای انسانی تناسلی میتوانند باعث ایجاد زگیلهای تناسلی شوند؛ سایر سویهها میتوانند سرطان ایجاد کنند. واکسنها میتوانند سبب پیشگیری از ابتلا به سویههای خاصی از HPV تناسلی شوند.
علایم
در زنان، زگیلهای تناسلی میتوانند روی فرج، دیوارههای واژن، ناحیهی بین فرج و مقعد، مقعد و دهانهی رحم ایجاد شوند. در مردان، این زگیلها ممکن است روی نوک یا محور آلت، کیسهی بیضه یا مقعد به وجود بیایند. زگیلهای تناسلی همچنین میتوانند در دهان یا گلوی فردی که با یک شخص مبتلا به این بیماری، آمیزش دهانی (oral sex) داشتهاست، تشکیل شوند.
نشانهها و علایم زگیل تناسلی عبارتند از:
- تشکیل ورمهای کوچکی به رنگ پوست یا به رنگ خاکستری در ناحیهی تناسلی
- تجمع چند زگیل در مجاورت یکدیگر که حالتی گلکلمی شکل تشکیل میدهند
- احساس خارش یا ناراحتی در ناحیهی تناسلی
- خونریزی در جریان رابطهی جنسی
زگیلهای تناسلی ممکن است آنقدر ریز و پهن باشند که با چشم غیرمسلح تشخیص داده نشوند. البته گاهی اوقات هم ممکن است تعداد زگیلهای تناسلی چند برابر شده و دستههای بزرگی تشکیل دهند.
زمان مراجعه به پزشک
در صورتی که در ناحیهی تناسلی شما یا شریک جنسیتان، برجستگیها یا زگیلهایی ایجاد شد، به پزشک مراجعه کنید.
علل
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) سبب ایجاد زگیل تناسلی میشود. بیش از 40 سویهی مختلف از HPV وجود دارند که بر ناحیهی تناسلی اثر میگذارند. HPV تناسلی در جریان رابطهی جنسی انتقال مییابد. در بیشتر موارد، سیستم ایمنی HPV تناسلی را از بین میبرد و شما هرگز نشانهها و علایم این بیماری را بروز نخواهید داد.
ریسکفاکتورها
تخمین زده شده است که تقریباً همهی افرادی که از لحاظ جنسی فعال هستند، در طول زندگیشان، با حداقل یکی از انواع HPV آلوده میشوند. عواملی که خطر ابتلا به این عفونت را افزایش میدهند عبارتند از:
- داشتن رابطهی جنسی محافظتنشده با شریکهای جنسی متعدد
- مبتلا بودن به یک بیماری مقاربتی دیگر
- داشتن رابطهی جنسی با فردی که از سابقهی روابط جنسی او بیاطلاع هستید
- شروع فعالیت جنسی از سنین پایین
عوارض ثانویه زگیل تناسلی
عوارض ثانویهی زگیل تناسلی ممکن است شامل موارد زیر شود:
- سرطان. سرطان دهانهی رحم ارتباط نزدیکی با عفونت با HPV تناسلی دارد. انواع خاصی از HPV هم با سرطان فرج، مقعد، پنیس (آلت تناسلی مذکر)، دهان و گلو مرتبط میباشند. اگرچه عفونت HPV همیشه منجر به سرطان نمیشود، ولی انجام منظم تست پاپاسمیر برای زنان اهمیت دارد (مخصوصاً در صورت ابتلا به انواع خطرناکتر HPV).
- مشکلات بارداری. زگیل تناسلی ممکن است مشکلاتی را در حین بارداری ایجاد کند. زگیلها میتوانند بزرگ شده و دفع ادرار را دشوار سازند. زگیلهای ایجادشده بر روی دیوارهی واژن ممکن است سبب کاهش توانایی اتساع بافت واژن در طی زایمان گردند. اتساع زگیلهای بزرگ ایجادشده بر روی فرج یا داخل واژن در طی زایمان ممکن است سبب خونریزی از آنها شود.
همچنین بخوانید: ناباروری؛ نشانهها و علل، تشخیص و درمان
در موارد نادر، در گلوی نوزاد متولدشده از یک مادر مبتلا به زگیل تناسلی، زگیلهایی تشکیل میشود. در این حالت، برای جلوگیری از انسداد مسیر هوایی نوزاد، ممکن است نیاز به انجام عمل جراحی باشد.
پیشگیری از زگیل تناسلی
استفاده از کاندوم در روابط جنسی، میتواند بطور قابل توجهی خطر ابتلا به زگیل تناسلی را کاهش دهد. اگرچه کاندوم از خطر ابتلا به این بیماری میکاهد ولی 100درصد هم تأثیرگذار نیست؛ در صورت استفاده از کاندوم هم ممکن است به زگیل تناسلی مبتلا شوید.
واکسیناسیون زگیل تناسلی
واکسنی که با نام Gardasil شناخته میشود، میتواند از ابتلا به چهار گونهی سرطانزای HPV جلوگیری کند؛ از آن برای پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی هم استفاده میشود.
برنامهی واکسیناسیون HPV برای دختران و پسران 11 و 12 ساله توصیه شدهاست؛ در صورتی که آنها بطور کامل در این سنین واکسینه نشوند، پیشنهاد میشود که دختران و زنان که در 26 سالگی و پسران و مردان در 21 سالگی واکسینه شوند. البته مردان هم در صورت تمایل میتوانند در 26 سالگی واکسنشان را بزنند.
تأثیر این واکسنها زمانی بیشتر است که به کودکان (قبل از فعالشدن از لحاظ جنسی) زده شود. پژوهشها نشان دادهاند که زدن واکسن HPV در افراد زیر 21 سال و 21 تا 30 سال، خطر ابتلا به زگیل تناسلی را تا 50 درصد کاهش میدهد.
عوارض جانبی واکسنها معمولاً خفیفاند و شامل تشکیل ضایعهای در محل تزریق (قسمت فوقانی بازو)، سردرد، تب جزئی یا علایم شبه آنفلوانزا میباشند. گاهی اوقات، مخصوصاً در نوجوانان، پس از تزریق، فرد دچار گیجی میشود یا غش میکند.
تشخیص
از آنجا که تشخیص زگیلهای تناسلی اغلب دشوار است، پزشک ممکن است یک محلول رقیق از استیک اسید را روی ناحیهی تناسلیتان بریزد تا زگیلها به رنگ سفید درآیند؛ سپس احتمال دارد برای مشاهدهی آنها از یک ابزار بزرگنمایی خاص، مثل کولپوسکوپ، استفاده نماید.
انجام منظم معاینات لگن و تستهای پاپاسمیر برای زنان لازم است؛ این معاینات و تستها به تشخیص تغییراتی که بر اثر زگیلهای تناسلی در واژن و دهانهی رحم رخ میدهند، کمک میکنند یا در تشخیص نشانههای اولیهی سرطان – از عوارض ثانویهی احتمالی زگیل تناسلی – کاربرد دارند.
در تست پاپاسمیر، پزشک از وسیلهای به نام اسپکولوم برای باز نگهداشتن واژن استفاده میکند؛ سپس با استفاده از یک وسیله که دستهی درازی دارد، نمونههای کوچکی از سلولهای دهانهی رحم – معبر بین واژن و رحم – را برمیدارد. این سلولها به منظور بررسی ناهنجاریها مورد بررسی قرار میگیرند.
تست HPV
تنها انواع معدودی از HPV تناسلی با سرطان مرتبط هستند. نمونهای که طی پاپاسمیر از سلولهای دهانهی رحم برداشته میشود، به منظور یافتن سویههای سرطانزای HPV تست میگردد.
بطور کلی، این تست برای زنان 30 سال به بالا استفاده میشود و برای زنان جوانتر کاربرد ندارد، چون سیستم ایمنی آنها معمولاً میتواند بدون کمک روشهای درمانی، حتی انواع سرطانزای HPV تناسلی را هم از بین ببرد.
درمان زگیل تناسلی
اگر زگیلها سبب ناراحتی شما نمیشوند، ممکن است نیازی به درمان نداشتهباشید؛ ولی اگر علایمی از قبیل: خارش، سوزش و درد دارید یا زگیلهای آشکار سبب تشویش روانی شما میشوند، پزشکتان میتواند با تجویز دارو یا عمل جراحی، نشانههای بیماری را در شما از بین ببرد؛ البته احتمال دارد که ضایعات پس از درمان مجدداً بازگردند. درمانی برای خود ویروس وجود ندارد.
عمل جراحی
برای حذف زگیلهای بزرگتر (زگیلهایی که به داروها جواب نمیدهند) یا در صورت بارداری (به منظور جلوگیری از قرارگیری نوزاد در معرض زگیلها در حین زایمان) ممکن است نیازمند عمل جراحی باشید. گزینههای جراحی عبارتند از:
- انجماد با نیتروژن مایع (کرایوتراپی). در فرآیند انجماد، تاولی در اطراف زگیل ایجاد میشود. در جریان بهبودی پوست، ضایعات از بین میروند و پوست جدید در محل آنها ظاهر میشود. ممکن است لازم باشد چند بار کرایوتراپی را تکرار کنید. عوارض جانبی اصلی این فرآیند شامل درد و ورم میشود.
- الکتروکوتری (electrocautery). در این روش، با استفاده از جریان الکتریکی، زگیلها را میسوزانند. بعد از فرآیند ممکن است کمی درد و ورم داشته باشید.
- برداشتن با عمل جراحی. پزشکتان ممکن است با استفاده از وسایل خاصی، زگیلها را بردارد. در این روش به بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی نیاز خواهید داشت و ممکن است پس از جراحی، کمی درد داشتهباشید.
پزشکانی که به شما کمک می کنند
راضیه رحیمی
ممنونم، برنامه خوبی بود، مشکلی نبود. خدا خیرتان دهد
محمدرضا عربی
برنامه ویزيت آنلاین عالی بود، ممنونم
رقیه افشاری
بسیاری عالی بود، وقت ویزیت ساعت 8 بود، دکتر اخیاری ساعت 8:05 آنلاین شدند. تصمیم دارم برای مادرم هم از متخصص گوارش نوبت ویزیت آنلاین بگیرم.
حدیقه همتخانی
مشکلی نبود، مجددا پس از آزمایش دوباره از دکتر صفاری وفت میگیرم.
عباس عباس زاده
در طول سه روز گذشته که به صورت بستری در مجموعه بیمارستان محب و بخش CCU بستری بودم با دیدن نوع برخورد و اکرام بیماران تحت تاثیر واقع شدم. همیشه در ذهنم آرزوی این را داشتم در ایران خودمان اکرام ارباب رجوع و خاصه بیماران به نحو احسنت انجام پذیرد. ولی این آرزو را تا به امروز در هیچ مجموعه دیگری مثل این بیمارستان تجربه نکرده بودم.
قطعا راه دشواری تا رسیدن به اهداف عالیه شما و دیگر مدیران پیش رو دارید، اما یقینا این مجموعه پتانسیل بهتر شدن و الگو قرارگرفتن را دارد. به عنوان یک مراجعه کننده اولا : ممنون و سپاس، دوما : در این راه پیش رو و پرتلاش باشید، و سوما : نقاط قوت مدیریت خود را حفظ و نقاط ضعف را شناسائی فرمائید. پرسنل این بخش با تمام بیماران، چه پیر و جوان، با محبت و انگیزه خدمت برخورد داشتند.
آمادگی دارم به نوبه خود از تک تک این عزیزان تقدیر نمایم : سرکار خانم های پرستاران یوسفی . خردمند و …، بهیاران شهروز محمودی و …، خدمه زحمتکش و …. همه عزیزان. پزشکان محترم و حاذق که بنده از خانم دکتر ثابتی تکریم و خضوع دارم.
مهدی امین الرعایا
اینجانب مهدی امین الرعایا که در تاریخ 26/6/97 توسط استاد گرانقدر جناب آقای دکتر مرزبان و تیم فرهیخته و دانشمند همراه ایشان تحت عمل CABG قرار گرفته ام، بدینوسیله مراتب تشکر، قدردانی و امتنان خود را از زحمات بی شائبه و نیز فرشتگان مهربان و توانمندی که به عنوان پرستار در آن بیمارستان معظم مشغول ارائه خدمت خصوصا در بخش های ICU-OH1 و بخش آفتاب هستند، اعلام میدارم و آرزومند موفقیت های روز افزون شما در ادامه خدمت های بیشتر به جامعه دردمندان هستم.
البتع لازم به ذکر است مدیریت مهمانداری و همکاری کلیه پرسنل آن بیمارستان در حد قابل تقدیر میباشد.