رنگ ادرار
رنگ ادرار طبیعی، در محدودهای از زرد کمرنگ تا زرد مایل به نارنجی است. این رنگ بر اثر رنگدانهای به نام اوروکروم و غلظت ادرار تعیین میشود.
رنگدانهها و سایر موارد موجود در بعضی از غذاها میتوانند رنگ ادرار را تغییر دهند. چغندر، توت و باقلا جزو غذاهاییاند که به احتمال زیاد بر رنگ ادرار تأثیر میگذارند. بسیاری از داروهای بدون نسخه یا تجویزی هم به ادرار رنگهای روشنی مثل: قرمز، زرد یا سبزآبی میدهند.
غیرطبیعی بودن رنگ ادرار میتواند نشانهٔ بیماری باشد؛ به عنوان نمونه: قرمز پررنگ تا قهوهای بودن ادرار جزو علائم پورفیری (گروهی از اختلالات وراثتی نادر گلبولهای قرمز) است.
علائم
رنگ ادرار طبیعی بسته به مقدار آب مصرفی متفاوت است. مایعات غلظت رنگدانهٔ موجود در ادرار را کاهش میدهند، بنابراین هر چه مایعات بیشتری مصرف کنید، ادرارتان شفافتر به نظر میرسد. در صورتی که مایعات کمتری مصرف کنید، ادرار پررنگتر میشود. اگر آب زیادی از دست بدهید، رنگ ادرارتان به زرد مایل به نارنجی تغییر میکند.
البته رنگ ادرار میتواند بسیار با حالت طبیعی تفاوت داشته باشد و به رنگ قرمز، آبی، سبز، قهوهای تیره و سفید کدر درآید.
زمان مراجعه به پزشک
در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- مشاهدهٔ خون در ادرار (هماچوری). وجود خون در ادرار در موارد عفونت مجرای ادراری و سنگهای کلیوی شایع است. این وضعیت معمولاً دردناک است. خونشاشی (هماچوری) بدون درد ممکن است نشانهٔ مشکلی جدیتر، مثل سرطان باشد.
- تیره شدن یا نارنجیرنگ شدن ادرار. اگر ادرارتان تیره یا نارنجیرنگ شود – بهخصوص اگر افزون بر آن، علائم دیگری از قبیل: مدفوع کمرنگ و زرد شدن رنگ پوست و چشم را هم بروز دادید – احتمالاً کبدتان بهدرستی کار نمیکند.
علل
تغییر رنگ ادرار معمولاً ناشی از مصرف داروها، بعضی از غذاها و رنگهای خوراکی است؛ البته در بعضی از موارد هم این تغییر رنگ بر اثر بیماری ایجاد میشود.
دستهبندی رنگها در اینجا تقریبیاند، چون چیزی که شما آن را قرمز میبینید، ممکن است در نگاه یک فرد دیگر، نارنجی به نظر برسد.
ادرار قرمز یا صورتی
ادرار قرمزرنگ برخلاف ظاهر هشداردهندهاش، لزوماً نشانهٔ مشکلی جدی نیست. قرمز یا صورتی شدن رنگ ادرار ممکن است بر اثر موارد زیر باشد:
- خون. عواملی که موجب وجود خون در ادرار (هماچوری) میشوند عبارتاند از: عفونت مجرای ادراری، بزرگشدگی پروستات، تومورهای سرطانی و غیرسرطانی، کیستهای کلیوی، دویدن در مسافتهای طولانی و سنگهای مثانه یا کلیه.
- غذاها. چغندر، تمشک و روبارب میتوانند رنگ ادرار را به قرمز یا صورتی تغییر دهند.
- داروها. ریفامپین (ریفادین، ریماکتان)، آنتیبیوتیکی که برای درمان سل بهکار میرود، فنازوپیریدین (پیریدیوم)، دارویی که ناراحتیهای مجرای ادراری را تسکین میدهد و ملینهایی که حاوی سِنا (senna) هستند، میتوانند رنگ ادرار را به قرمز یا نارنجی تغییر دهند.
ادرار نارنجی
نارنجی شدن رنگ ادرار میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- داروها. داروهایی که میتوانند رنگ ادرار را به نارنجی تغییر دهند، عبارتاند از: داروی ضدالتهاب سولفاسالازین (آزولفیدین)، فنازوپیریدین (پیریدیوم)، بعضی از ملینها و بعضی از داروهای شیمیدرمانی.
- بیماریها. در بعضی موارد، نارنجیرنگ بودن ادرار حاکی از وجود مشکلی در کبد یا مجرای صفراوی است، بهخصوص اگر رنگ مدفوعتان هم روشن باشد. از دست دادن آب، که موجب افزایش غلظت ادرار میشود هم میتواند ادرار را پررنگتر کرده و ممکن است آن را نارنجیرنگ نماید.
ادرار آبی یا سبز
عوامل زیر میتواند موجب آبی یا سبزشدن رنگ ادرار شوند:
- رنگها. بعضی از رنگهای خوراکی روشن میتوانند رنگ ادرار را به سبز تغییر دهند. رنگهایی که در بعضی از تستهای عملکرد کلیه و مثانه بهکار میروند نیز میتوانند موجب آبیرنگ شدن ادرار شوند.
- داروها. بعضی از داروها از قبیل: آمیتریپتیلین، ایندومتاسین (ایندوسین، تیووربکس) و پروپوفول (دیپریوان) رنگ ادرار را به سبز یا آبی تغییر میدهند.
- بیماریها. هایپرکالمی فامیلی خوشخیم یک اختلال وراثتی نادر است که به آن سندرم پوشک آبی هم میگویند چون ادرار نوزاد آبیرنگ میشود. گاهیاوقات در جریان عفونتهای مجرای ادراری ناشی از باکتری سودوموناس، رنگ ادرار به سبز تغییر میکند.
ادرار قهوهای تیره
قهوهای شدن ادرار میتواند ناشی از عوامل زیر باشد:
- غذاها. خوردن مقادیر زیاد باقلا، روبارب و یا آلوئه میتواند رنگ ادرار را به قهوهای تیره تغییر دهد.
- داروها. داروهایی از قبیل: داروهای ضدمالاریایی کلروکین و پریماکین، آنتیبیوتیکهای مترونیدازول (فلاژیل) و نیتروفورانتوئین (فورادانتین)، ملینهای حاوی کاسکارا یا سِنا و داروی شلکنندهٔ عضلات متوکاربامول، میتوانند ادرار را پررنگ کنند.
- بیماریها. بعضی از اختلالات کبدی و کلیوی و بعضی از عفونتهای مجرای ادراری میتوانند رنگ ادرار را به قهوهای تیره تغییر دهند.
- ورزش شدید. آسیبهای عضلانی ناشی از ورزش شدید میتواند ادرار را به رنگ صورتی یا قهوهای تیره دربیاورند و باعث ایجاد آسیب کلیوی شوند.
ادرار کدر و غیرشفاف
عفونتهای مجرای ادراری و سنگهای کلیوی میتوانند موجب کدر و غیرشفاف شدن ادرار شوند.
ریسکفاکتورها
اگر تغییر رنگ ادرار درنتیجهٔ مصرف غذا و دارو ایجاد نشده باشد، علت آن ممکن است بیماری باشد. عواملی که احتمال ابتلای شما را به بیماریهای تغییردهندهٔ رنگ ادرار افزایش میدهند، عبارتاند از:
- سن. ایجاد تومورهای مثانه و کلیه که میتوانند موجب خونشاشی (هماچوری) شوند، در افراد مسن رایجتر است. مردان بالای 50 سال هم گاهیاوقات بهدلیل بزرگشدگی پروستات دچار هماچوری میشوند.
- سابقهٔ فامیلی. اگر در فامیلتان موارد بیماری کلیوی یا سنگ کلیه داشته باشید، احتمال ابتلای شما هم به اینها بیشتر میشود. این مشکلات میتوانند موجب خونشاشی شوند.
- ورزش شدید. احتمال خونشاشی در افرادی که در مسافتهای طولانی میدوند، بیشتر است. البته همهٔ افرادی که ورزشهای شدید انجام میدهند ممکن است به این مشکل دچار شوند.
تشخیص
پزشکتان علاوه بر گرفتن شرح حال دقیق و انجام معاینهای فیزیکی، ممکن است چند تست تشخیصی هم برایتان تجویز کند؛ برای نمونه:
- آزمایش ادرار. از آزمایش ادرار بهمنظور جستوجو برای گلبولهای قرمز، سطوح بالای پروتئین و مواد معدنی دفعشده به ادرار که میتوانند حاکی از مشکلاتی در کلیه یا مجرای ادراری باشند، استفاده میشود. همچنین احتمالاً نمونهٔ ادرارتان را برای یافتن عفونتهای باکتریایی بررسی خواهند کرد.
- آزمایش خون. در بعضی از انواع آزمایش خون، سطح کراتینین و نیتروژن اورهٔ خون – مواد زائدی که در هنگام آسیبدیدگی کلیه و ناتوانی آن در تصفیهٔ مناسب، در خون تجمع مییابند – اندازهگیری میشود. همچنین ممکن است نمونهای از خونتان را برای اندازهگیری سطح آنزیمهای کبدی و علائم بیماریهایی از قبیل دیابت، بررسی کنند.
پزشکانی که به شما کمک می کنند
راضیه رحیمی
ممنونم، برنامه خوبی بود، مشکلی نبود. خدا خیرتان دهد
محمدرضا عربی
برنامه ویزيت آنلاین عالی بود، ممنونم
رقیه افشاری
بسیاری عالی بود، وقت ویزیت ساعت 8 بود، دکتر اخیاری ساعت 8:05 آنلاین شدند. تصمیم دارم برای مادرم هم از متخصص گوارش نوبت ویزیت آنلاین بگیرم.
حدیقه همتخانی
مشکلی نبود، مجددا پس از آزمایش دوباره از دکتر صفاری وفت میگیرم.
عباس عباس زاده
در طول سه روز گذشته که به صورت بستری در مجموعه بیمارستان محب و بخش CCU بستری بودم با دیدن نوع برخورد و اکرام بیماران تحت تاثیر واقع شدم. همیشه در ذهنم آرزوی این را داشتم در ایران خودمان اکرام ارباب رجوع و خاصه بیماران به نحو احسنت انجام پذیرد. ولی این آرزو را تا به امروز در هیچ مجموعه دیگری مثل این بیمارستان تجربه نکرده بودم.
قطعا راه دشواری تا رسیدن به اهداف عالیه شما و دیگر مدیران پیش رو دارید، اما یقینا این مجموعه پتانسیل بهتر شدن و الگو قرارگرفتن را دارد. به عنوان یک مراجعه کننده اولا : ممنون و سپاس، دوما : در این راه پیش رو و پرتلاش باشید، و سوما : نقاط قوت مدیریت خود را حفظ و نقاط ضعف را شناسائی فرمائید. پرسنل این بخش با تمام بیماران، چه پیر و جوان، با محبت و انگیزه خدمت برخورد داشتند.
آمادگی دارم به نوبه خود از تک تک این عزیزان تقدیر نمایم : سرکار خانم های پرستاران یوسفی . خردمند و …، بهیاران شهروز محمودی و …، خدمه زحمتکش و …. همه عزیزان. پزشکان محترم و حاذق که بنده از خانم دکتر ثابتی تکریم و خضوع دارم.
مهدی امین الرعایا
اینجانب مهدی امین الرعایا که در تاریخ 26/6/97 توسط استاد گرانقدر جناب آقای دکتر مرزبان و تیم فرهیخته و دانشمند همراه ایشان تحت عمل CABG قرار گرفته ام، بدینوسیله مراتب تشکر، قدردانی و امتنان خود را از زحمات بی شائبه و نیز فرشتگان مهربان و توانمندی که به عنوان پرستار در آن بیمارستان معظم مشغول ارائه خدمت خصوصا در بخش های ICU-OH1 و بخش آفتاب هستند، اعلام میدارم و آرزومند موفقیت های روز افزون شما در ادامه خدمت های بیشتر به جامعه دردمندان هستم.
البتع لازم به ذکر است مدیریت مهمانداری و همکاری کلیه پرسنل آن بیمارستان در حد قابل تقدیر میباشد.