بیاختیاری ادرار
بیاختیاری ادرار – از دست دادن کنترل بر مثانه – مشکلی شایع و اغلب خجالتآور است. درجات وخامت این مشکل در بازهای از خروج قطراتی از ادرار در حین سرفه یا عطسه تا احساس نیاز شدید و ناگهانی به دفع ادرار و ناتوانی در کنترل خود تا رسیدن به توالت، قرار دارد.
اگرچه بیاختیاری ادرار با افزایش سن بیشتر رخ میدهد ولی این مشکل جزو عواقب اجتنابناپذیر سالخوردگی نیست. اگر این بیاختیاری فعالیتهای روزانهٔ شما را تحت تأثیر قرار داده، در مراجعه به پزشک تعلل نکنید. در بیشتر مردم اعمال تغییراتی ساده در سبک زندگی یا مصرف دارو میتواند علائم را تسهیل کند یا بیاختیاری را برطرف نماید.
علائم
افراد زیادی هر از گاهی دفع غیرارادی قطراتی از ادرار را تجربه میکنند. بعضی از افراد هم دفعات بیشتری دچار دفع غیرارادی مقادیر اندک یا متوسط ادرار میشوند.
انواع بیاختیاری ادرار عبارتاند از:
- بیاختیاری فشاری (stress incontinence). وارد شدن فشار بر مثانه از طریق سرفه کردن، عطسه کردن، خندیدن، ورزش کردن و برداشتن وسایل سنگین موجب نشت ادرار میشود.
- بیاختیاری تعجیلی (urge incontinence). احساس نیازی شدید به دفع ادرار به شما دست میدهد و پس از آن بهطور غیرارادی ادرارتان تخلیه میشود. ممکن است مجبور باشید که بهصورت مکرر و همچنین در طول شب ادرارتان را دفع کنید. این نوع بیاختیاری ممکن است ناشی از مشکلی ساده مثل عفونت باشد یا اینکه بر اثر مشکلاتی جدیتر از قبیل: اختلالات عصبی یا دیابت رخ دهد.
- بیاختیاری طغیانی (overflow incontinence). به دلیل عدم تخلیهٔ کامل مثانه، بهطور متناوب یا پیوسته، خروج قطرهای ادرار را تجربه میکنید.
- بیاختیاری عملکردی (functional incontinence). مشکلی جسمی یا ذهنی مانع استفادهٔ بهموقع شما از توالت میشود؛ برای نمونه: اگر دچار آرتریت شدید باشید، ممکن است نتوانید دکمههای شلوارتان را با سرعت کافی باز کنید.
- بیاختیاری مخلوط (mixed incontinence). بیش از یکی از انواع بیاختیاری را تجربه میکنید.
زمان مراجعه به پزشک
شاید صحبت کردن در مورد بیاختیاری برایتان راحت نباشد؛ ولی اگر این بیاختیاری بهصورت مکرر اتفاق میافتد یا کیفیت زندگی شما را تحت تأثیر قرار میدهد، لازم است به پزشک مراجعه نمایید، چون بیاختیاری ادرار میتواند:
- نشانهٔ یک مشکل زمینهای جدیتر باشد.
- موجب محدودشدن دامنهٔ فعالیتها و تعاملات اجتماعی شما شود.
- خطر زمین خوردن را در بزرگسالان (به دلیل تعجیل در رفتن به توالت) افزایش دهد.
علل
بیاختیاری ادرار یک بیماری نیست، بلکه یک علامت است. این مشکل میتواند ناشی از عادتهای روزانه، بیماریهای زمینهای و مشکلات جسمی باشد. ارزیابی دقیق پزشکی میتواند به تعیین علت بیاختیاری ادرار کمک کند.
بیاختیاری ادرار موقت
بعضی از نوشیدنیها، غذاها و داروها ممکن است ادرارآور باشند و موجب تحریک مثانه شوند؛ این مواد شامل موارد زیر میشوند:
- الکل
- کافئین
- آب و نوشیدنیهای گازدار
- شیرینکنندههای مصنوعی
- شکلات
- فلفل تند
- غذاهای غنی از ادویه، قند یا اسید؛ بهویژه مرکبات
- داروهای قلب و فشار خون، آرامبخشها و شلکنندههای عضلات
- دوزهای بالای ویتامین C
بیاختیاری ادرار همچنین ممکن است ناشی از مشکلاتی باشد که بهراحتی قابل درماناند؛ مانند:
- عفونت مجرای ادراری. عفونتها میتوانند موجب تحریک مثانه، احساس نیاز شدید به دفع ادرار و گاهی بیاختیاری ادرار شوند.
- یبوست. راستروده در مجاورت مثانه قرار دارد؛ این دو اندام اعصاب مشترک زیادی با یکدیگر دارند. مدفوع سخت و فشردهٔ موجود در راستروده باعث بیشفعالی این اعصاب و تکرر ادرار میشود.
بیاختیاری ادرار مداوم
بیاختیاری ادرار میتواند مشکلی مداوم باشد که بر اثر مشکلات یا تغییرات جسمی ایجاد شده است؛ این مشکلات و تغییرات شامل موارد زیر میشوند:
- بارداری. افزایش وزن جنین و تغییرات هورمونی میتوانند منجر به بیاختیاری فشاری (stress incontinence) شوند.
- زایمان. زایمان واژینال (طبیعی) میتواند سبب تضعیف عضلات مورد نیاز برای کنترل مثانه شود و به اعصاب مثانه و بافتهای حمایتکننده هم آسیب بزند و درنتیجه منجر به افتادگی (پرولاپس) کف لگن شود. در پرولاپس، مثانه، رحم، راستروده و رودهٔ کوچک میتوانند از محل طبیعی خود به پایین فشرده و به درون واژن برجسته شوند. این برجستگیها میتوانند با بیاختیاری مرتبط باشند.
- افزایش سن. افزایش سنِ عضلات مثانه میتواند توانایی آن را برای ذخیرهسازی ادرار کاهش دهد. همچنین با افزایش سن، انقباضات غیرارادی مثانه هم بیشتر میشود.
- یائسگی. زنان پس از یائسگی، استروژن کمتری تولید میکنند. استروژن هورمونی است که در سالم نگهداشتن پوشش مثانه و میزراه نقش دارد. تخریب این بافتهای پوششی میتواند بر وخامت بیاختیاری بیفزاید.
- خارج کردن رحم. مثانه و رحم زنان توسط تعداد زیادی از عضلات و رباطهای مشابه حمایت میشوند. هر عمل جراحی که بر روی دستگاه تناسلی زن صورت گیرد (مثل: خارج کردن رحم) ممکن است به عضلات کف لگن آسیب رسانده و موجب بیاختیاری شود.
- بزرگشدگی پروستات. بیاختیاری ادرار، بهویژه در مردان مسن، اغلب ناشی از بزرگشدگی پروستات (هایپرپلازی پروستاتی خوشخیم) است.
- سرطان پروستات. در مردان، بیاختیاری فشاری (stress incontinence) میتواند با سرطان پروستاتِ درماننشده مرتبط باشد. البته بیاختیاری ادرار اغلب یکی از عوارض جانبی درمان سرطان پروستات است.
- انسداد. وجود تومور در هر یک از بخشهای مجرای ادراری میتواند از جریان طبیعی ادرار جلوگیری کند و منجر به بیاختیاری طغیانی (overflow incontinence) شود. سنگهای ادراری – تودههای سنگمانندی که در مثانه تشکیل میشوند – هم گاهی میتوانند موجب نشت ادرار شوند.
- اختلالات عصبی. مشکلاتی از قبیل: مالتیپل اسکلروزیس (MS)، بیماری پارکینسون، سکتهٔ مغزی، تومور مغزی یا آسیبدیدگی نخاع میتوانند با سیگنالهای عصبی مربوط به کنترل مثانه تداخل نمایند و موجب بیاختیاری ادرار شوند.
ریسکفاکتورها
عواملی که موجب افزایش خطر ابتلا به بیاختیاری ادرار میشوند، عبارتاند از:
- جنسیت. احتمال ابتلای زنان به بیاختیاری فشاری (stress incontinence) بیشتر است؛ بارداری، زایمان، یائسگی و ساختار طبیعی بدن زنان موجب این امر میشود. البته مردانی که مشکلات پروستات دارند نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیاختیاری فشاری و طغیانی (overflow incontinence) قرار دارند.
- سن. با افزایش سن از قدرت عضلات مثانه و میزراه کاسته میشود. افزایش سن سبب کاهش توانایی مثانه در ذخیرهسازی ادرار و افزایش احتمال بروز بیاختیاری میشود.
- داشتن اضافهوزن. داشتن اضافهوزن موجب افزایش فشار وارد بر مثانه و عضلات مجاور میشود؛ این امر موجب تضعیف آنها و نشت ادرار در هنگام سرفه یا عطسه میشود.
- استعمال دخانیات. مصرف تنباکو ممکن است خطر ابتلا به بیاختیاری ادرار را افزایش دهد.
- سابقهٔ فامیلی. در صورتی که یکی از فامیلهای نزدیک شما دچار بیاختیاری ادرار، بهویژه از نوع فشاری، باشد، خطر ابتلا به آن در شما بیشتر میشود.
- سایر بیماریها. بیماریهای عصبی و دیابت موجب افزایش خطر ابتلا به بیاختیاری ادرار میشوند.
عوارض ثانویه
عوارض ثانویهٔ بیاختیاری ادراری مزمن عبارتاند از:
- مشکلات پوستی. رطوبت دائمی پوست میتواند منجر به ایجاد راشها، عفونتها و ضایعات پوستی شود.
- عفونتهای مجرای ادراری. بیاختیاری احتمال ابتلای مجدد به عفونتهای مجرای ادراری را افزایش میدهد.
- ایجاد مشکلاتی در زندگی شخصی. بیاختیاری ادرار میتواند ارتباطات اجتماعی، کاری و شخصی شما را تحت تأثیر قرار دهد.
پیشگیری
بیاختیاری ادرار همیشه قابل پیشگیری نیست؛ البته با اقدامات زیر میتوان احتمال ابتلا به آن را کاهش داد:
- به وزن مناسب برسید و آن را حفظ کنید.
- تمرینات کف لگن را انجام دهید.
- از مصرف مواد تحریککنندهٔ مثانه از قبیل: کافئین، الکل و غذاهای اسیدی خودداری نمایید.
- فیبر بیشتری مصرف کنید، زیرا فیبر میتواند از بروز یبوست (یکی از دلایل بیاختیاری ادرار) جلوگیری کند.
- از استعمال دخانیات بپرهیزید؛ در صورت استفاده، برای ترک آن اقدام کنید.
تشخیص
تعیین نوع بیاختیاری ادرار اهمیت دارد؛ علائم شما اغلب در تعیین نوع بیاختیاری به پزشک کمک میکنند. دانستن این اطلاعات پزشک را در انتخاب روش درمانی یاری میدهد.
پزشکتان احتمالاً کارش را با گرفتن شرح حال و معاینهٔ دقیق شروع کند. او ممکن است از شما بخواهد که مانوری ساده، مثل سرفه کردن انجام دهید تا نوع بیاختیاری را تعیین نماید.
پس از آن، پزشک احتمالاً موارد زیر را تجویز خواهدکرد:
- آزمایش ادرار. نمونهای از ادرار شما برای یافتن نشانههای عفونت، خون و سایر ناهنجاریها بررسی میشود.
- ثبت الگوی ادراری. به مدت چند روز، مقدار مایعات مصرفی، زمانهای دفع ادرار، مقدار ادرار تولیدی، وجود یا عدم وجود احساس نیاز شدید به دفع ادرار و دفعات نشت غیرارادی ادرار را ثبت کنید.
- اندازهگیری مقدار ادرار باقیمانده در مثانه پس از دفع. از شما خواسته میشود که ادرار خود را داخل محفظهای مخصوص که مقدار ادرار خروجی را اندازهگیری میکند، تخلیه نمایید. سپس پزشک با استفاده از سوند یا بهوسیلهٔ سونوگرافی مقدار ادرار باقیمانده در مثانه را اندازه میگیرد. باقی ماندن مقدار زیادی از ادرار در مثانه ممکن است نشانهٔ وجود انسدادی در مجرای ادراری یا داشتن مشکلات عصبی یا عضلانی باشد.
اگر اطلاعات بیشتری لازم بود، پزشک ممکن است تستهای پیچیدهتری از قبیل تست اورودینامیک و سونوگرافی لگن تجویز نماید. این تستها معمولاً زمانی انجام میشوند که شما عمل جراحی را مدنظر داشته باشید.
درمان
درمان بیاختیاری ادرار به نوع، وخامت و علت آن بستگی دارد. ممکن است لازم باشد از ترکیبی از روشهای درمانی استفاده شود. اگر یک بیماری زمینهای موجب بروز علائم شما میشوند، پزشک ابتدا آن بیماری را معالجه میکند.
پزشک احتمالاً در آغاز، روشهای درمانی کمترتهاجمی را برایتان تجویز میکند و در صورت موفقیتآمیزنبودن آنها، به سراغ سایر روشها میرود.
تکنیکهای رفتاری
پزشک ممکن است موارد زیر را تجویز کند:
- تمرین مثانه. در این تمرین، پس از ایجاد احساس نیاز شدید به ادرار کردن، باید دفع آن را برای مدتی به تأخیر بیندازید. میتوانید اوایل، بین احساس نیاز و رفتن به توالت 10 دقیقه تأخیر بیندازید. هدف از تمرین مثانه این است که در نهایت، این تأخیر را آنقدر افزایش دهید که بتوانید هر ۲/۵ تا 3 ساعت یکبار به توالت بروید.
- تخلیهٔ دوگانه. از این روش برای تخلیهٔ بیشتر مثانه، با هدف جلوگیری از بیاختیاری طغیانی (overflow incontinence) استفاده میشود. تخلیهٔ دوگانه از این قرار است که پس از هر بار دفع ادرار، چند دقیقه صبر کنید و مجدد برای بار دوم اقدام به دفع ادرار نمایید.
- مراجعهٔ برنامهریزیشده به توالت. بهجای اینکه صبر کنید تا هر وقت احساس نیاز کردید، به توالت بروید، هر دو تا چهار ساعت یکبار این کار را انجام دهید.
- مدیریت مایعات و رژیم غذایی. برای بازپسگیری کنترل مثانه باید مایعات و غذاهای مصرفیتان را مدیریت کنید. شاید لازم باشد مصرف الکل، کافئین و غذاهای اسیدی را کاهش دهید یا مصرف آنها را بهکلی قطع کنید. کاهش مایعات مصرفی، کاهش وزن و افزایش فعالیت فیزیکی هم میتوانند در رفع این مشکل نقش داشته باشند.
پزشک ممکن است به شما توصیه کند که تمرینات کگل (Kegel) را بهطور مرتب انجام دهید تا عضلاتی که در کنترل ادرار نقش دارند، تقویت شوند. انجام این تمرینات بهویژه در مورد بیاختیاری فشاری و گاهی در مورد بیاختیاری تعجیلی مفید است.
بهمنظور انجام تمرینات کگل (عضلات کف لگن) تصور کنید که دارید سعی میکنید جریان ادرار خود را متوقف کنید؛ سپس:
- عضلاتی که بهمنظور جلوگیری از خروج ادرار بهکار میروند را منقبض (سفت) کنید؛ انقباض را به مدت 5 ثانیه نگاه دارید؛ سپس آنها را به مدت 5 ثانیه شل کنید (اگر انجام ان کار برایتان دشوار است، انقباض را 2 ثانیه نگه دارید و سپس عضلات را به مدت 3 ثانیه شل کنید).
- آنقدر تمرین کنید تا بتوانید هر بار انقباض را به مدت 10 ثانیه نگه دارید.
- سعی کنید در طول شبانهروز حداقل سه ست 10تایی از این تمرینات انجام دهید.
- برای تشخیص و انقباض این عضلات پزشک ممکن است شما را به یک فیزیوتراپیست ارجاع دهد و توصیه کند که از روشهای بیوفیدبک استفاده کنید.
تحریک الکتریکی
در این روش، الکترودها را بهطور موقت وارد راستروده یا واژن میکنند تا عضلات لگن را تحریک و تقویت نمایند. تحریکات الکتریکی ملایم میتواند در معالجهٔ بیاختیاری فشاری و تعجیلی مؤثر باشد؛ ولی ممکن است لازم باشد درمانهای متعدی را در طول چند ماه دریافت کنید.
داروها
داروهایی که بهطور معمول برای درمان بیاختیاری ادرار بهکار میروند، عبارتاند از:
- آنتیکولینرژیکها (Anticholinergics). این داروها میتوانند مثانهٔ بیشفعال را آرام کنند و ممکن است در درمان بیاختیاری تعجیلی مؤثر باشند.
- میرابگرون (Mirabegron). این دارو عضلات مثانه را شل میکند و میتواند مقدار ادراری را که مثانه میتواند ذخیره کند، افزایش دهد. از میرابگرون برای معالجهٔ بیاختیاری تعجیلی استفاده میکنند. این دارو همچنین ممکن است باعث شود که در هر بار مراجعه به توالت، ادرار بیشتری دفع کنید و بدین ترتیب، موجب تخلیهٔ بیشتر مثانه میگردد.
- آلفابلاکرها (Alpha blockers). مصرف این داروها در مردانی که دچار بیاختیاری تعجیلی یا طغیانی هستند، موجب شل شدن عضلات گردن مثانه و رشتههای عضلانی پروستات میشود و تخلیهٔ مثانه را آسانتر میکند.
- استروژن موضعی. در زنان، استفاده از استروژن موضعی بهصورت کرم واژینال، پچ و یا حلقه، ممکن است موجب تقویت و جوانسازی بافتهای نواحی میزراه و واژن شود. استروژن سیستمیک – بهصورت قرص – در بیاختیاری ادرار توصیه نمیشود و حتی ممکن است وخامت وضعیت را بیشتر کند.
وسایل پزشکی
وسایلی که برای درمان بیاختیاری زنان بهکار میروند، عبارتاند از:
- Urethral insert وسیلهای کوچک، یکبارمصرف و شبیه پنبهٔ قاعدگی است که آن را پیش از انجام فعالیتهایی که میتوانند منجر به نشت ادرار شوند، مثل: تنیس بازی کردن، داخل میزراه قرار میدهند. این وسیله شبیه یک درپوش عمل میکند و مانع نشت ادرار میشود؛ میتوانید آن را پیش از دفع ادرار از میزراهتان خارج کنید.
- پِساری (pessary) یک حلقهٔ سفت است که آن را داخل واژن قرار میدهند و باید در طول روز پوشیده شود. این وسیله را معمولاً کسانی استفاده میکنند که دچار نوعی افتادگی (پرولاپس) هستند و درنتیجه بیاختیاری هم دارند. پساری مثانه را که نزدیک واژن قرار دارد، محکم نگه میدارد و از نشت ادرار جلوگیری میکند.
درمانهای مداخلهای
درمانهای مداخلهای که ممکن است در معالجهٔ بیاختیاری مؤثر باشند، عبارتاند از:
- تزریق مواد متسعدشونده. مادهای مصنوعی را به بافت مجاور میزراه تزریق میکنند. این ماده به بسته نگهداشتن میزراه و جلوگیری از نشت ادرار کمک میکند. تأثیر این فرآیند معمولاً از فرآیندهای تهاجمیتر مثل عمل جراحی برای معالجهٔ بیاختیاری فشاری خیلی کمتر است و معمولاً لازم است که بهطور مرتب آن را تکرار نمود.
- سم بوتولینوم نوع A (بوتاکس). تزریق بوتاکس به عضلات مثانه ممکن است برای افرادی که دچار بیاختیاری طغیانی هستند، مفید باشد. بهطور کلی این ماده را تنها زمانی تجویز میکنند که سایر درمانهای خط اول موفقیتآمیز نبوده باشند.
- محرکهای عصبی. وسیلهای مشابه ضربانساز (پیسمیکر) را زیر پوست جاسازی میکنند تا پالسهای الکتریکی بدون دردی را به اعصاب درگیر در کنترل مثانه (اعصاب ساکرال) بفرستد.
اگر سایر روشهای درمانی موفقیتآمیز نباشند، تحریک اعصاب ساکرال میتواند در کنترل بیاختیاری تعجیلی مفید واقع شود. وسیلهٔ مذکور را زیر پوست باسن جاسازی میکنند و آن را به سیمهایی در کمر و بالای ناحیهٔ عانه متصل میکنند یا اینکه توسط ابزار مخصوصی داخل واژن قرار میدهند.
عمل جراحی
اگر روشهای درمانی بالا مؤثر واقع نشدند، عملهای جراحی مختلف میتواند مشکلاتی را که سبب بیاختیاری شدهاند، برطرف کنند:
- جراحی اسلینگ (sling). در این عمل نوارهایی را از جنس بافت بدن، مواد مصنوعی یا نخ بهکار میبرند تا اطراف میزراه و گردن مثانه (ناحیهٔ عضلانی ضخیمشده، در محل اتصال مثانه به میزراه) یک اسلینگ (بند نگهدارنده) لگنی ایجاد کنند. این اسلینگ بهویژه در هنگام سرفه یا عطسه، به بسته نگهداشتهشدن میزراه کمک میکند. از این عمل برای معالجهٔ بیاختیاری فشاری استفاده میشود.
- آویزان کردن گردن مثانه. از این عمل برای حمایت از میزراه و گردن مثانه (ناحیهٔ عضلانی ضخیمشده، در محل اتصال مثانه به میزراه) استفاده میشود. برای این عمل باید برشی در شکم بزنند بنابراین آن را تحت بیهوشی یا بیحسی نخاعی انجام میدهند.
- جراحی پرولاپس. معالجهٔ زنانی که دچار بیاختیاری مخلوط و پرولاپس (افتادگی) لگنیاند، ممکن است شامل ترکیبی از جراحی اسلینگ و جراحی پرولاپس باشد.
- اسفنکتر ادراری مصنوعی. حلقهای کوچک و پر از مایع را دور گردن مثانهٔ مردان جاسازی میکنند تا اسفنکتر ادراری را تا زمانی که برای دفع ادرار آماده شوید، بسته نگه دارد. هر وقت خواستید ادرار خود را تخلیه کنید، با فشردن پمپی که زیر پوستتان جاسازی شده است، حلقه شل میشود و به جریان ادرار اجازهٔ عبور میدهد.
پدهای جاذب و سوندها
اگر روشهای مختلف درمانی نتوانند مشکل بیاختیاری شما را بهطور کامل برطرف نمایند، میتوانید از محصولاتی استفاده کنید که ناراحتی شما و زحمات ناشی از نشت ادرار را کاهش دهند:
- پدها و پوشاکهای محافظ. بیشتر این محصولات تنها به اندازهٔ یک زیرپوش عادی هستند و میتوانید بهراحتی آنها را زیر لباس خود بپوشید. مردانی که دچار مشکل قطرهای آمدن ادرار هستند، میتوانند از یک drip collector – یک پد جاذب کوچک که روی آلت تناسلی پوشیده میشود و توسط لباسهای رویی نگه داشته میشود – استفاده کنند.
- سوند. اگر بیاختیاری ادرار شما ناشی از عدم تخلیهٔ مناسب مثانه باشد، پزشک ممکن است به شما پیشنهاد کند که نحوهٔ استفاده از سوند ادراری را یاد بگیرید و هر روز چند بار از آن استفاده کنید. روش تمیز کردن سوند بهمنظور استفادهٔ مجدد از آن هم به شما آموزش داده میشود.
سبک زندگی و درمانهای خانگی
بهمنظور جلوگیری از ایجاد تحریکات پوستی ناشی از نشت غیرارادی ادرار باید نکات زیر را رعایت کنید:
- خود را با استفاده از لیف تمیز کنید.
- پوستتان را در معرض هوا خشک کنید.
- از شستوشو و دوشگرفتنهای مکرر خودداری کنید، زیرا این کار میتواند موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن شما در مقابل عفونتها شود.
- برای حفاظت از پوست خود، استفاده از کرمهای محافظ از قبیل وازلین یا کرهٔ کاکائو را مد نظر داشته باشید.
- از پزشکتان راجعبه پاککنندههای ادرار مخصوصی که خشکی کمتری ایجاد میکنند، سؤال کنید.
اگر دچار بیاختیاری تعجیلی یا شبانه هستید، توالت رفتن را برای خود آسانتر کنید:
- در مسیر رفتن خود به توالت، قالیهایی را که ممکن است روی آنها لیز بخورید یا وسایلی را که ممکن است با آنها برخورد کنید از سر راه بردارید.
- شبها چراغی با خود همراه داشته باشید تا مسیر رفتن به توالت را برایتان روشن کند و خطر زمین خوردن شما را کاهش دهد.
اگر دچار بیاختیاری عملکردی هستید:
- کنار تختخوابتان یک لگن داشته باشید.
- در دستشویی خود توالت فرنگی نصب کنید.
- درِ ورودی دستشویی را بزرگتر کنید.
روشهای درمانی جایگزین
مؤثر بودن هیچ روش درمانی جایگزینی برای درمان بیاختیاری ادرار ثابت نشده است.
پزشکانی که به شما کمک می کنند
راضیه رحیمی
ممنونم، برنامه خوبی بود، مشکلی نبود. خدا خیرتان دهد
محمدرضا عربی
برنامه ویزيت آنلاین عالی بود، ممنونم
رقیه افشاری
بسیاری عالی بود، وقت ویزیت ساعت 8 بود، دکتر اخیاری ساعت 8:05 آنلاین شدند. تصمیم دارم برای مادرم هم از متخصص گوارش نوبت ویزیت آنلاین بگیرم.
حدیقه همتخانی
مشکلی نبود، مجددا پس از آزمایش دوباره از دکتر صفاری وفت میگیرم.
عباس عباس زاده
در طول سه روز گذشته که به صورت بستری در مجموعه بیمارستان محب و بخش CCU بستری بودم با دیدن نوع برخورد و اکرام بیماران تحت تاثیر واقع شدم. همیشه در ذهنم آرزوی این را داشتم در ایران خودمان اکرام ارباب رجوع و خاصه بیماران به نحو احسنت انجام پذیرد. ولی این آرزو را تا به امروز در هیچ مجموعه دیگری مثل این بیمارستان تجربه نکرده بودم.
قطعا راه دشواری تا رسیدن به اهداف عالیه شما و دیگر مدیران پیش رو دارید، اما یقینا این مجموعه پتانسیل بهتر شدن و الگو قرارگرفتن را دارد. به عنوان یک مراجعه کننده اولا : ممنون و سپاس، دوما : در این راه پیش رو و پرتلاش باشید، و سوما : نقاط قوت مدیریت خود را حفظ و نقاط ضعف را شناسائی فرمائید. پرسنل این بخش با تمام بیماران، چه پیر و جوان، با محبت و انگیزه خدمت برخورد داشتند.
آمادگی دارم به نوبه خود از تک تک این عزیزان تقدیر نمایم : سرکار خانم های پرستاران یوسفی . خردمند و …، بهیاران شهروز محمودی و …، خدمه زحمتکش و …. همه عزیزان. پزشکان محترم و حاذق که بنده از خانم دکتر ثابتی تکریم و خضوع دارم.
مهدی امین الرعایا
اینجانب مهدی امین الرعایا که در تاریخ 26/6/97 توسط استاد گرانقدر جناب آقای دکتر مرزبان و تیم فرهیخته و دانشمند همراه ایشان تحت عمل CABG قرار گرفته ام، بدینوسیله مراتب تشکر، قدردانی و امتنان خود را از زحمات بی شائبه و نیز فرشتگان مهربان و توانمندی که به عنوان پرستار در آن بیمارستان معظم مشغول ارائه خدمت خصوصا در بخش های ICU-OH1 و بخش آفتاب هستند، اعلام میدارم و آرزومند موفقیت های روز افزون شما در ادامه خدمت های بیشتر به جامعه دردمندان هستم.
البتع لازم به ذکر است مدیریت مهمانداری و همکاری کلیه پرسنل آن بیمارستان در حد قابل تقدیر میباشد.