نگاه کلی
به التهاب بورساها بورسیت (bursitis) میگویند. بورساها کیسههای پر از مایعی هستند که از استخوانها، تاندونها و عضلات مجاور مفاصل محافظت میکنند. بورسیت وضعیتی دردناک میباشد.
رایجترین مکانها برای ایجاد بورسیت، شانه، آرنج و لگن میباشند. زانو، پاشنه و قاعدهی شست پا هم ممکن است دچار بورسیت شوند. بورسیتها غالباً در مجاور مفاصلی ایجاد میشوند که حرکات مکرر داشتهباشند.
درمان بورسیت معمولاً شامل استراحت دادن به مفصل و مراقبت از آن در مقابل آسیبهای بعدی میباشد. در اغلب موارد، با درمان مناسب، درد ناشی از بورسیت در عرض چند هفته برطرف میشود؛ عود مجدد بورسیت وضعیتی شایع است.
علایم
بورسیت ممکن است سبب بروز علایم زیر در مفصل شود:
- درد و خشکی
- تشدید درد با حرکت دادن یا فشار آوردن به آن
- قرمزی و تورم
زمان مراجعه به پزشک
در موارد زیر خودتان را به پزشک نشان دهید:
- داشتن دردی که مانع حرکت دادن مفصل میشود
- از دست دادن ناگهانی توانایی حرکت دادن مفصل
- ایجاد تورم، قرمزی، کبودی یا راش بیشازحد در ناحیهی مبتلا
- احساس دردی تیز یا تیرکشنده، بهخصوص هنگام ورزش کردن یا فشار آوردن به بدن
- تب
علل
انجام مکرر حرکات یا قرار گرفتن مکرر در پوزیشنهایی که به بورساها فشار میآورند، شایعترین علل ایجاد بورسیت میباشند. از این حرکات و پوزیشنها میتوان موارد زیر را مثال زد:
- پرتاب توپ بیسبال یا بلند کردن جسمی به بالای سر بصورت مکرر
- تکیه دادن به آرنجها برای مدتی طولانی
- زانو زدن بیشازحد در کارهایی مثل پهن کردن فرش یا دستمال کشیدن کف منزل
از علل دیگر ایجاد بورسیت میتوان به تروما یا آسیبدیدگی، آرتریتهای التهابی (مثل: آرتریت روماتوئید)، نقرس و عفونت اشاره کرد.
همچنین بخوانید: آشنایی با بیماری آرتریت
ریسکفاکتورها
هر کسی ممکن است دچار بورسیت شود ولی بعضی از عوامل احتمال ایجاد این مشکل را بیشتر میکنند:
- سن. احتمال ایجاد بورسیت با افزایش سن بیشتر میشود.
- شغل یا تفریح. اگر شغل یا تفریح شما مستلزم انجام حرکات مکرر یا وارد شدن فشار به بورساهایی خاص باشد، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بورسیت قرار خواهیدگرفت.
از این مشاغل یا تفریحات میتوان پهن کردن فرش، نصب سرامیک، باغبانی، نقاشی و ساز زدن را نام برد.
- بیماری. بعضی از بیماریهای سیستمیک – مثل: آرتریت روماتوئید، نقرس و دیابت – احتمال ابتلا به بورسیت را افزایش میدهند. داشتن اضافهوزن هم احتمال ایجاد بورسیت را در زانو و لگن افزایش میدهد.
پیشگیری از بورسیت
اگرچه تمام انواع بورسیتها قابل پیشگیری نیستند اما میتوان با اعمال تغییراتی در نحوهی انجام بعضی از فعالیتها، احتمال و وخامت بروز مجدد بورسیت را کاهش داد. برای مثال:
- قرار دادن چیزی زیر زانو. اگر شغل یا تفریحتان مستلزم زانوزدنهای فراوان است، هنگام زانو زدن، چیزی نرم را زیر زانوهایتان قرار دهید.
- بلند کردن اجسام بهشیوهی صحیح. هنگام بلند کردن یک جسم، زانوهایتان را خم کنید. خم کردن کمر باعث میشود فشار مضاعفی بر بورساهای لگن وارد شود.
- استفاده از سبد چرخدار برای حمل بارهای سنگین. حمل اجسام سنگین بر بورساهای شانه فشار وارد میکند. بهجای بلند کردن چنین اجسامی، آنها را توسط سبد چرخدار حمل کنید.
- داشتن استراحتهای مکرر. هر از چند گاهی فعالیت مکرر خود را متوقف کنید و به استراحت یا فعالیتی دیگر بپردازید.
- رسیدن به وزن مناسب. اضافهوزن باعث میشود که مفاصل فشار بیشتری تحمل کنند.
- ورزش کردن. تقویت عضلات میتواند به محافظت از مفصل آسیبدیده کمک کند.
- گرم کردن و انجام حرکات کششی. بهمنظور حفاظت از مفاصل در مقابل آسیبدیدگی، قبل از شروع فعالیتهای شدید، خودتان را گرم کنید و حرکات کششی انجام دهید.
تشخیص بورسیت
پزشک غالباً میتواند بر اساس گرفتن شرح حال و انجام معاینه، بورسیت را تشخیص دهد. تستهای تجویزی احتمالی هم شامل موارد زیر میباشند:
- عکسبرداری. اگرچه با رادیوگرافی نمیتوان بورسیت را تشخیص داد، اما میتوان از آن برای بررسی سایر علل احتمالی ایجاد علایمتان استفاده کرد. همچنین در مواقعی که پزشک با معاینهی فیزیکی نتواند بهراحتی بورسیت را تشخیص دهد، ممکن است برایتان سونوگرافی یا MRI تجویز کند.
- تستهای آزمایشگاهی. پزشک ممکن است بهمنظور تعیین علت التهاب و درد مفصل، برایتان آزمایش خون یا آنالیز مایع بورسای ملتهب را تجویز نماید.
درمان بورسیت
بطور کلی بورسیت خودبهخود برطرف میشود. اقدامات کنسرواتیو(کنترلکننده)، مثل: استراحت، گذاشتن یخ و مصرف مسکن، میتوانند به کاهش درد کمک کنند. اگر این اقدامات مؤثر واقع نشدند، ممکن است لازم باشد از روشهای زیر استفاده کنید:
- مصرف دارو. اگر التهاب بورسا بر اثر عفونت ایجاد شدهباشد، پزشک ممکن است برایتان آنتیبیوتیک تجویز کند.
- تراپی. با فیزیوتراپی و ورزش میتوان عضلات ناحیهی مبتلا به بورسیت را تقویت کرد و بدین ترتیب، درد و احتمال عود بورسیت را کاهش داد.
- تزریق. تزریق داروی کورتیکواستروئیدی به بورسا میتواند درد و التهاب شانه و لگن را کاهش دهد. این شیوهی درمانی بطور کلی عملکرد سریعی دارد و در اغلب موارد، تنها یک بار تزریق آن کفایت میکند.
- وسایل کمکی. استفادهی موقت از عصا یا سایر وسایل کمکی، سبب کاهش فشار وارده بر ناحیهی مبتلا خواهد شد.
- عمل جراحی. گاهی اوقات لازم است مایع موجود در بورسای ملتهب را با عمل جراحی خارج کرد؛ خارج کردن بورسای ملتهب هم تنها در موارد نادر مورد نیاز است.
سبک زندگی و درمانهای خانگی
کارهایی که برای کاهش درد ناشی از بورسیت میتوانید انجام دهید، شامل موارد زیر هستند:
- استراحت کنید و بیشازحد ناحیهی ملتهب را مورد استفاده قرار ندهید.
- در 48 ساعت اول پس از بروز علایم، روی ناحیهی ملتهب یخ بگذارید تا التهاب آن کاهش یابد.
- ناحیهی ملتهب را در معرض گرمای خشک یا مرطوب قرار دهید؛ مثلاً از پدهای حرارتی استفاده کنید یا دوش آب گرم بگیرید.
- برای کاهش درد و التهاب، از مسکنهای بدون نسخه، مانند: ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم استفاده کنید. بعضی از این مسکنها را میتوان روی پوست مالید.
- هنگام خوابیدن به پهلو، با قرار دادن یک بالش کوچک در بین زانوهایتان فشار وارد بر آنها را کاهش دهید.
پزشکانی که به شما کمک می کنند
راضیه رحیمی
ممنونم، برنامه خوبی بود، مشکلی نبود. خدا خیرتان دهد
محمدرضا عربی
برنامه ویزيت آنلاین عالی بود، ممنونم
رقیه افشاری
بسیاری عالی بود، وقت ویزیت ساعت 8 بود، دکتر اخیاری ساعت 8:05 آنلاین شدند. تصمیم دارم برای مادرم هم از متخصص گوارش نوبت ویزیت آنلاین بگیرم.
حدیقه همتخانی
مشکلی نبود، مجددا پس از آزمایش دوباره از دکتر صفاری وفت میگیرم.
عباس عباس زاده
در طول سه روز گذشته که به صورت بستری در مجموعه بیمارستان محب و بخش CCU بستری بودم با دیدن نوع برخورد و اکرام بیماران تحت تاثیر واقع شدم. همیشه در ذهنم آرزوی این را داشتم در ایران خودمان اکرام ارباب رجوع و خاصه بیماران به نحو احسنت انجام پذیرد. ولی این آرزو را تا به امروز در هیچ مجموعه دیگری مثل این بیمارستان تجربه نکرده بودم.
قطعا راه دشواری تا رسیدن به اهداف عالیه شما و دیگر مدیران پیش رو دارید، اما یقینا این مجموعه پتانسیل بهتر شدن و الگو قرارگرفتن را دارد. به عنوان یک مراجعه کننده اولا : ممنون و سپاس، دوما : در این راه پیش رو و پرتلاش باشید، و سوما : نقاط قوت مدیریت خود را حفظ و نقاط ضعف را شناسائی فرمائید. پرسنل این بخش با تمام بیماران، چه پیر و جوان، با محبت و انگیزه خدمت برخورد داشتند.
آمادگی دارم به نوبه خود از تک تک این عزیزان تقدیر نمایم : سرکار خانم های پرستاران یوسفی . خردمند و …، بهیاران شهروز محمودی و …، خدمه زحمتکش و …. همه عزیزان. پزشکان محترم و حاذق که بنده از خانم دکتر ثابتی تکریم و خضوع دارم.
مهدی امین الرعایا
اینجانب مهدی امین الرعایا که در تاریخ 26/6/97 توسط استاد گرانقدر جناب آقای دکتر مرزبان و تیم فرهیخته و دانشمند همراه ایشان تحت عمل CABG قرار گرفته ام، بدینوسیله مراتب تشکر، قدردانی و امتنان خود را از زحمات بی شائبه و نیز فرشتگان مهربان و توانمندی که به عنوان پرستار در آن بیمارستان معظم مشغول ارائه خدمت خصوصا در بخش های ICU-OH1 و بخش آفتاب هستند، اعلام میدارم و آرزومند موفقیت های روز افزون شما در ادامه خدمت های بیشتر به جامعه دردمندان هستم.
البتع لازم به ذکر است مدیریت مهمانداری و همکاری کلیه پرسنل آن بیمارستان در حد قابل تقدیر میباشد.