انگشت ماشهای
در بیماری انگشت ماشهای ، یکی از انگشتان در حالت خمیده گیر میکند. انگشت ممکن است با صدای تق (مانند کشیدن و آزاد کردن ماشهٔ تفنگ) خم یا صاف شود.
انگشت ماشهای به نام تنوسینوویت استنوزیس نیز شناخته میشود. این حالت زمانی رخ میدهد که التهاب سبب تنگ شدن فضای داخل غلاف پوشانندهٔ تاندون انگشت درگیر شود. اگر انگشت ماشهای شدید باشد ممکن است انگشت در حالت خمیده قفل کند.
افرادی که مشاغل یا سرگرمیهای آنها نیازمند گرفتن مکرر چیزی در دست است، با احتمال بیشتری به این آسیب دچار میشوند. همچنین این آسیب در زنان و مبتلایان به دیابت شیوع بیشتری دارد. درمان انگشت ماشهای بسته به شدت آن متفاوت است.
علائم
علائم و نشانههای انگشت ماشهای میتواند از خفیف به شدید پیشرفت کند. این علائم و نشانهها شامل موارد ذیل میشوند:
- خشکی انگشت بهویژه هنگام صبح
- احساس صدای ترق یا جا افتادن چیزی هنگام حرکت انگشت
- حساسیت به لمس یا وجود برآمدگی (ندول) در کف دست در قاعدهٔ انگشت درگیر
- گیر کردن یا قفل کردن انگشت در حالت خمیده و صاف شدن ناگهانی آن
- قفل کردن انگشت در حالت خمیده به نحوی که قادر به صاف کردن آن نباشید
انگشت ماشهای ممکن است در هر کدام از انگشتان دست ایجاد شود. یا بیش از یک انگشت را درگیر کند. همچنین این بیماری میتواند بهطور همزمان در هر دو دست رخ دهد. حالت ماشهای انگشت معمولاً هنگام صبح، محکم گرفتن یک شی در دست یا صاف کردن انگشتان، مشخصتر است.
زمان مراجعه به پزشک
اگر مفصل انگشت شما داغ و ملتهب است، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا این علائم میتواند نشاندهندهٔ عفونت باشد.
اگر در مفصل خود احساس خشکی، گیرکردگی، کرختی یا درد دارید؛ یا اگر نمیتوانید انگشت خود را صاف یا خم کنید، به پزشک مراجعه کنید.
علل
تاندونها طنابهایی فیبروزیاند که عضله را به استخوان متصل میکنند. هر تاندون توسط یک غلاف محافظتکننده پوشیده شده است. انگشت ماشهای زمانی رخ میدهد که غلافِ تاندون انگشت درگیر، تحریک و ملتهب شود. این التهاب مانع لغزیدن طبیعی تاندونها درون غلاف میشود. تحریک طولانیمدت غلاف تاندون میتواند سبب ایجاد زخم، ضخیمشدگی و تشکیل برآمدگی (ندول) در تاندون شود و در نتیجه، حرکت تاندون با اختلال بیشتری مواجه میگردد.
عوامل خطر
از جمله عواملی که احتمال ابتلا به انگشت ماشهای را افزایش میدهند، میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- در دست گرفتن مکرر اشیا. مشاغل و سرگرمیهایی که نیازمند استفادهٔ مکرر از دست و نگه داشتن طولانیمدت اشیا در دستاند، احتمال ابتلا به انگشت ماشهای را افزایش میدهند.
- برخی از بیماریها. مبتلایان به بیماری دیابت یا آرتریت روماتوئید، با احتمال بیشتری به انگشت ماشهای مبتلا میشوند.
- جنسیت. انگشت ماشهای در زنان شیوع بیشتری دارد.
- جراحی سندروم تونل کارپال. انگشت ماشهای ممکن است یکی از عوارض جراحی سندروم تونل کارپال، بهویژه در طی ۶ ماه اول پس از جراحی باشد.
تشخیص
تشخیص انگشت ماشهای به انجام تستهای دقیق نیاز ندارد. پزشک بر اساس شرح حال بالینی و معاینهٔ فیزیکی این بیماری را تشخیص میدهد. در حین معاینهٔ فیزیکی پزشک جهت بررسی نواحی دردناک، نرمی حرکت و شواهد قفل کردن انگشتان، از شما میخواهد دست خود را باز و بسته کنید.
پزشک همچنین جهت بررسی وجود داشتن یا نداشتن برجستگی، کف دست را لمس میکند. اگر برآمدگی با انگشت ماشهای ارتباط داشته باشد، همراه با انگشت حرکت میکند، زیرا این برجستگی، به علت تورم بخشی از تاندون حرکتدهندهٔ انگشت به وجود آمده است.
درمان
بسته به شدت و مدت زمان بیماری، درمان انگشت ماشهای تفاوت دارد.
درمان دارویی
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن، ممکن است در تسکین درد مؤثر باشند؛ اما احتمال کمی دارد که در کاستن تورمی که غلاف تاندون را محدود کرده یا تاندون را به دام انداخته است، مؤثر واقع شوند.
فیزیکدرمانی
درمانهای غیرتهاجمی و حمایتی ممکن است شامل موارد ذیل شود:
- استراحت. تا زمان بهبودی نشانهها از فعالیتهایی که نیازمند در دست گرفتن مکرر اجسام است یا شامل استفادهٔ طولانیمدت از ماشینهای دستی ارتعاشکننده میشود، پرهیز کنید. اگر نمیتوانید از این فعالیتها اجتناب کنید، پوشیدن دستکشهای محافظتی ممکن است قدری از دست شما محافظت کند.
- اسپلینت. ممکن است تا ۶ هفته جهت صاف نگه داشتن انگشت درگیر، شبها مجبور به پوشیدن اسپلینت باشید. اسپلینت به تاندون استراحت میدهد.
- حرکات کششی. پزشک همچنین ممکن است جهت کمک به حفظ حرکت انگشت، انجام ورزشهای آرام را توصیه کند.
جراحی و روشهای درمانی دیگر
اگر نشانهها شدید باشند یا اگر درمانهای حمایتی مؤثر واقع نشوند، پزشک ممکن است روشهای درمانی ذیل را پیشنهاد کند:
- تزریق استروئید. تزریق داروی استروئید در نزدیکی یا داخل غلاف تاندون میتواند التهاب را کاهش دهد و به تاندون کمک کند تا دوباره آزادانه حرکت کند.
این روش رایجترین روش درمانی است و اثر آن در بیشتر افراد معمولاً به مدت یک سال یا بیشتر حفظ میشود. اما گاهی اوقات به بیش از یک تزریق نیاز است. تزریق استروئید در بیماران دیابتی معمولاً اثر کمتری دارد.
- آزادسازی از طریق پوست. پس از بیحس کردن کف دست، پزشک سوزن مقاومی را در بافت اطراف تاندون درگیر فرومیکند. حرکت دادن سوزن و انگشت به برطرف ساختن محدودیتی که مانع حرکت نرم تاندون میشود، کمک میکند.
این درمان ممکن است تحت هدایت اولتراسوند انجام شود تا پزشک قادر به دیدن سر سوزن در زیر پوست باشد و از باز کردن غلاف تاندون بدون آسیب رساندن به تاندون یا اعصاب اطراف آن، اطمینان حاصل کند. این فرایند معمولاً در مطب پزشک یا در اتاق عمل مطب پزشک انجام میشود.
- جراحی. جراح میتواند با ایجاد برش کوچکی در نزدیکی قاعدهٔ انگشت درگیر، بخش تنگشدهٔ غلاف تاندون را ببرد و باز کند. این فرایند معمولاً در اتاق عمل انجام میشود.
پزشکانی که به شما کمک می کنند
راضیه رحیمی
ممنونم، برنامه خوبی بود، مشکلی نبود. خدا خیرتان دهد
محمدرضا عربی
برنامه ویزيت آنلاین عالی بود، ممنونم
رقیه افشاری
بسیاری عالی بود، وقت ویزیت ساعت 8 بود، دکتر اخیاری ساعت 8:05 آنلاین شدند. تصمیم دارم برای مادرم هم از متخصص گوارش نوبت ویزیت آنلاین بگیرم.
حدیقه همتخانی
مشکلی نبود، مجددا پس از آزمایش دوباره از دکتر صفاری وفت میگیرم.
عباس عباس زاده
در طول سه روز گذشته که به صورت بستری در مجموعه بیمارستان محب و بخش CCU بستری بودم با دیدن نوع برخورد و اکرام بیماران تحت تاثیر واقع شدم. همیشه در ذهنم آرزوی این را داشتم در ایران خودمان اکرام ارباب رجوع و خاصه بیماران به نحو احسنت انجام پذیرد. ولی این آرزو را تا به امروز در هیچ مجموعه دیگری مثل این بیمارستان تجربه نکرده بودم.
قطعا راه دشواری تا رسیدن به اهداف عالیه شما و دیگر مدیران پیش رو دارید، اما یقینا این مجموعه پتانسیل بهتر شدن و الگو قرارگرفتن را دارد. به عنوان یک مراجعه کننده اولا : ممنون و سپاس، دوما : در این راه پیش رو و پرتلاش باشید، و سوما : نقاط قوت مدیریت خود را حفظ و نقاط ضعف را شناسائی فرمائید. پرسنل این بخش با تمام بیماران، چه پیر و جوان، با محبت و انگیزه خدمت برخورد داشتند.
آمادگی دارم به نوبه خود از تک تک این عزیزان تقدیر نمایم : سرکار خانم های پرستاران یوسفی . خردمند و …، بهیاران شهروز محمودی و …، خدمه زحمتکش و …. همه عزیزان. پزشکان محترم و حاذق که بنده از خانم دکتر ثابتی تکریم و خضوع دارم.
مهدی امین الرعایا
اینجانب مهدی امین الرعایا که در تاریخ 26/6/97 توسط استاد گرانقدر جناب آقای دکتر مرزبان و تیم فرهیخته و دانشمند همراه ایشان تحت عمل CABG قرار گرفته ام، بدینوسیله مراتب تشکر، قدردانی و امتنان خود را از زحمات بی شائبه و نیز فرشتگان مهربان و توانمندی که به عنوان پرستار در آن بیمارستان معظم مشغول ارائه خدمت خصوصا در بخش های ICU-OH1 و بخش آفتاب هستند، اعلام میدارم و آرزومند موفقیت های روز افزون شما در ادامه خدمت های بیشتر به جامعه دردمندان هستم.
البتع لازم به ذکر است مدیریت مهمانداری و همکاری کلیه پرسنل آن بیمارستان در حد قابل تقدیر میباشد.