استئوپورز (پوکی استخوان)
استئوپورز سبب ضعف و شکستگی استخوانها میشود. این بیماری به حدی استخوانها را شکننده میکند که افتادن یا حتی فشارهای بسیار کم مانند خم شدن یا سرفه، ممکن است سبب شکستگی استخوان شود. شکستگیهایی که به علت استئوپورز رخ میدهند، اغلب در مفصل ران، مچ یا ستون فقرات ایجاد میشوند.
استخوان بافتی زنده است که بهطور مداوم تخریب و بازسازی میشود. استئوپورز زمانی رخ میدهد که سرعت بازسازی استخوان جدید از سرعت تخریب استخوان قدیمی کمتر میشود.
استئوپورز مردان و زنان در همهٔ نژادها را درگیر میکند. اما احتمال ایجاد این بیماری در زنان سفیدپوست و آسیایی – بهخصوص زنان مسنی که مدتی از یائسگی آنها گذشته – بالاتر است.
درمان دارویی، رژیم غذایی سالم و ورزشهای تحملکنندهٔ وزن به پیشگیری از این بیماری یا تقویت استخوانهای ضعیفشده، کمک میکنند.
نشانهها
معمولاً در مراحل اولیهٔ از دست دادن تراکم استخوان، نشانهای وجود ندارد. اما وقتی استخوانها به علت استئوپورز ضعیف شدند، ممکن است علائم و نشانههای ذیل ظاهر شوند:
- کمردرد، که به علت شکستگی یا خردشدن مهرهای ایجاد میشود
- کوتاهشدن قد
- خمیدگی قامت
- شکستگیهایی که راحتتر از حد انتظار رخ میدهند
زمان مراجعه به پزشک
اگر دچار یائسگی زودرس شدید، قبلاً یک دورهٔ چند ماهه کورتیکواستروئید مصرف کردهاید یا یکی از والدین شما دچار شکستگی مفصل ران شده است، بهتر است راجعبه استئوپورز با پزشک خود صحبت کنید.
علل
استخوانها بهطور مداوم بازسازی میشوند، یعنی استخوان جدید تشکیل شده و استخوان قدیمی تخریب میشود. در زمان جوانی، سرعت تجدید استخوان از سرعت تخریب آن بیشتر است و در نتیجه تراکم استخوان افزایش مییابد. پس از اوایل دههٔ سوم زندگی سرعت این فرایند کاهش مییابد. بیشتر افراد تا سن ۳۰ سالگی به حداکثر تراکم استخوانی خود میرسند. با افزایش سن، سرعت تخریب تودهٔ استخوانی از سرعت تجدید آن بیشتر میشود.
احتمال ابتلا به استئوپورز تا حدی به تراکم استخوانی بهدستآمده در جوانی بستگی دارد. حداکثر تراکم استخوان تا حدی ارثی است و در نژادهای مختلف متفاوت است. هرچه تراکم استخوانی شما بیشتر باشد، استخوان بیشتری را ذخیره کردهاید و با افزایش سن احتمال کمتری وجود دارد که به استئوپورز مبتلا شوید.
عوامل خطر
عواملی وجود دارند که احتمال ابتلا به استئوپورز را بالا میبرند، مانند سن، نژاد، شیوهٔ زندگی، بیماریها و درمانهای انجامشده.
عواملی که قابل تغییر نیستند
برخی از عوامل خطر استئوپورز از کنترل شما خارجاند، مانند:
- جنسیت. احتمال ابتلا به استئوپورز در زنان بالاتر از مردان است.
- سن. هرچه سن بالاتر باشد احتمال ابتلا به استئوپورز بالاتر است.
- نژاد. نژاد سفید و آسیایی با احتمال بیشتری به استئوپورز مبتلا میشوند.
- سابقهٔ خانوادگی. اگر یکی از والدین یا خواهر و برادرهای شما به استئوپورز مبتلا باشند، بهخصوص اگر یکی از والدین شما دچار شکستگی مفصل ران شده باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که شما نیز به این بیماری دچار شوید.
- اندازهٔ چارچوب بدن. احتمال ابتلا به این بیماری در زنان و مردانی که چهارچوب بدنی کوچکی دارند بیشتر است، زیرا ممکن است این افراد، ذخیرهٔ استخوانی کمتری داشته باشند.
سطح هورمونها
اگر سطح برخی از هورمونها در بدن بسیار بالا یا بسیار پایین باشد، احتمال ابتلا به استئوپورز افزایش مییابد. برخی این هورمونها در ذیل آورده شدهاند:
- هورمونهای جنسی. معمولاً کاهش سطح هورمون جنسی سبب تضعیف استخوان میشود. یکی از بزرگترین عوامل خطر ابتلا به استئوپورز، کاهش سطح هورمون استروژن در زنان پس از یائسگی است.
در مردان با افزایش سن، سطح هورمون تستوسترون به تدریج کاهش مییابد. درمان سرطان پروستات در مردان که سبب کاهش سطح تستوسترون میشود و درمان سرطان سینه در زنان که سبب کاهش سطح استروژن میشود، احتمالاً سرعت ازدستدادن تراکم استخوان را افزایش میدهد.
- مشکلات تیروئیدی. سطح بالای هورمونهای تیروئیدی سبب ازدستدادن تراکم استخوان میشود. پرکاری تیروئید یا مصرف بیشاز حد داروهای کمکاری تیروئید (این داروها حاوی هورمون تیروئیدیاند) سبب افزایش سطح هورمونهای تیروئیدی در بدن میشود.
- غدد دیگر. استئوپورز با غدهٔ پاراتیروئید و فوق کلیوی (آدرنال) پرکار نیز ارتباط دارد.
عوامل مربوط به رژیم غذایی
این افراد با احتمال بیشتری به استئوپورز مبتلا میشوند:
- افرادی که دریافت کلسیم آنها پایین است. کمبود کلسیم در طول عمر، در ایجاد استئوپورز نقش دارد. دریافت پایین کلسیم سبب کاهش تراکم استخوان، از دست دادن زودرس تراکم استخوان و افزایش احتمال شکستگی استخوان میشود.
- افرادی که اختلال اشتها دارند. محدودیت تغذیهای شدید و لاغربودن موجب ضعف استخوان در هر دو جنس میشود.
- جراحی معدهای – رودهای. کاهش اندازهٔ معده یا برداشتن بخشی از روده، سطح جذب مواد غذایی – شامل کلسیم – را محدود میکند. این جراحیها شامل جراحیهای لاغری و دیگر جراحیهایی که برای بیماریهای معدهای – رودهای انجام میگیرند، میشوند.
استروئیدها و داروهای دیگر
مصرف طولانیمدت داروهای کورتیکواستروئیدی خوراکی یا تزریقی مانند پردنیزون و کورتیزون، در روند بازسازی استخوان اختلال ایجاد میکند. برخی از داروهای دیگر نیز با ایجاد استئوپورز ارتباط دارند. این داروها برای مقابله یا پیشگیری از موارد ذیل تجویز میشوند:
- داروهای تشنج
- رفلاکس معده (ترش کردن)
- داروهای سرطان
- داروهای رد پیوند
بیماریها
احتمال ایجاد استئوپورز در افرادی که دچار بیماریهای خاصاند، بالاتر است. از جمله این بیماریها میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- بیماری سلیاک
- بیماری التهاب روده
- بیماریهای کلیوی یا کبدی
- سرطان
- لوپوس
- مولتیپل میلوما (نوعی سرطان خون)
- آرتریت روماتوئید
شیوهٔ زندگی
برخی از عادتهای بد زندگی احتمال ابتلا به استئوپورز را بالا میبرند. برای نمونه:
- بیتحرکی. افرادی که طولانیمدت مینشینند، نسبت به افراد فعال بیشتر در معرض ابتلا به استئوپورز هستند. هر ورزش یا فعالیتی که تحملکنندهٔ وزن باشد و تعادل و حفظ وضعیت صحیح قرارگیری بدن در آن مهم باشد، برای استخوانها مفید است؛ اما به نظر میرسد که راه رفتن، دویدن، پریدن، رقصیدن و وزنهبرداری، بهطور خاص به استخوانها کمک میکند.
- مصرف بیشاز حد الکل. مصرف بیشاز دو نوشیدنی الکلی در روز، احتمال ابتلا به استئوپورز را بالا میبرد.
- مصرف تنباکو. نقش دقیق تنباکو در استئوپورز مشخص نیست، اما نشان داده شده است که مصرف تنباکو سبب تضعیف استخوانها میشود.
عوارض
از جدیترین عوارض استئوپورز، شکستگی استخوان بهخصوص در ستون فقرات یا مفصل ران است. شکستگی مفصل ران اغلب به علت افتادن رخ میدهد و ممکن است به ناتوانی و حتی مرگ در یک سال اول پس از شکستگی منجر شود.
در برخی موارد ستون فقرات حتی بدون افتادن فرد دچار شکستگی میشود. استخوانهایی که ستون فقرات را تشکیل میدهند (مهرهها) ممکن است تا حد خرد شدن ضعیف شوند. این موضوع سبب کمردرد، کاهش قد و خمیدگی قامت میشود.
پیشگیری
تغذیهٔ مناسب و ورزش برای سلامت نگه داشتن استخوان در طول زندگی، ضروری است.
پروتئین
پروتئین یکی از اجزای سازندهٔ استخوان است. با این وجود، دربارهٔ اثر دریافت پروتئین بر تراکم استخوان شواهد ضدونقیضی وجود دارد. بیشتر مردم در رژیم غذایی خود پروتئین فراوانی دریافت میکنند، اما این موضوع دربارهٔ همه صدق نمیکند. خامخواران و گیاهخواران اگر بهطور فعالانه به دنبال منابع تغذیهای مناسب مانند سویا، مغزیجات، بقولات، دانههای مخصوص خامخواران و گیاهخواران و لبنیات و تخممرغ برای گیاهخواران بگردند، در رژیم غذایی خود به اندازهٔ کافی پروتئین دریافت میکنند.
بالغان مسنتر ممکن است به علل مختلف پروتئین کمتری مصرف کنند. اگر تصور میکنید که میزان پروتئین دریافتی شما پایین است، از پزشک خود دربارهٔ مصرف مکملها سؤال کنید.
وزن بدن
کموزن بودن احتمال از دست دادن تراکم استخوان و ایجاد شکستگی را بالا میبرد. اکنون میدانیم که اضافهوزن در افزایش احتمال شکستگی بازو و مچ دست نقش دارد؛ بنابراین، حفظ وزن مناسب هم بهطور کلی برای سلامت و هم برای استخوانها، مفید است.
کلسیم
مردان و زنان در محدودهٔ سنی ۱۸تا ۵۰ سال، روزانه به mg 1000 کلسیم نیاز دارند. این میزان کلسیم روزانه در زنان در سن ۵۰ سالگی و مردان در سن ۷۰ سالگی به mg 1200 کلسیم در روز، افزایش مییابد.
از جمله منابع خوب کلسیم میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- لبنیات کمچرب
- سبزیجات برگی با رنگ سبز تیره
- کنسرو ماهی آزاد یا ساردین با استخوان
- فراوردههای سویا، مثل توفو (پنیر سویا)
- غلات و آبپرتقال غنیشده با کلسیم
اگر دریافت کلسیم کافی از رژیم غذایی برای شما مشکل است، استفاده از مکملهای کلسیم را در نظر بگیرید. با این حال، مصرف بیشاز حد کلسیم با سنگ کلیه ارتباط داده شده است. برخی از متخصصان پیشنهاد میکنند که مصرف بیشاز حد کلسیم بهخصوص به صورت مکمل، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. با این حال این موضوع تأیید نشده است.
ویتامین دی (D)
ویتامین دی توانایی بدن برای جذب کلسیم را افزایش میدهد و از روشهای دیگر، سلامت استخوان را نیز بهبود میبخشد. افراد میتوانند بخشی از ویتامین دی مورد نیاز خود را از طریق نور خورشید به دست آورند. اما اگر جزء افرادی هستید که در ارتفاعات بالا زندگی میکنند، زمینگیر هستند یا برای پیشگیری از سرطان پوست از ضدآفتاب استفاده میکنند، ممکن است نور خورشید برای شما منبع خوبی برای ویتامین دی نباشد. جهت حفظ سلامت استخوان، توصیه شده است که بالغان در محدودهٔ سنی ۵۱ تا ۷۰ سال، روزانه ۶۰۰ واحد بینالمللی (IU) و پس از ۷۰ سالگی روزانه IU 800 ویتامین دی مصرف کنند. منبع این ویتامین دی میتواند غذا یا مکملها باشد.
ممکن است افرادی که منبع دیگری برای ویتامین دی ندارند، بهخصوص افرادی که به اندازهٔ کافی در معرض نور خورشید قرار نمیگیرند، به مکملها نیاز پیدا کنند. بیشتر محصولات مولتی ویتامین حاوی IU 600 تا IU 800 ویتامین دی هستند. برای بیشتر افراد مصرف ویتامین دی تا IU 4000 در روز، بیخطر است.
ورزش
ورزش به تقویت استخوانها و کاهش سرعت ازدستدادن تراکم استخوان کمک میکند. ورزش در هر زمانی شروع شود برای استخوان مفید است، اما زمانی بیشترین سود را از ورزش کردن میبرید که در زمان جوانی بهطور منظم شروع به ورزش کنید و این کار را در طول عمر خود ادامه دهید.
ورزشهای قدرتی را با ورزشهای تحملکنندهٔ وزن و تعادلی ترکیب کنید. ورزشهای قدرتی به تقویت عضلات و استخوانهای بازو و بخش فوقانی ستون فقرات، کمک میکنند. ورزشهای تحملکنندهٔ وزن – مانند راه رفتن، دویدن، پلهنوردی، طنابزنی، اسکیکردن و ورزشهای پربرخورد – بیشتر بر استخوانهای پا، مفصل ران و بخش تحتانی ستون فقرات تأثیر دارند. ورزشهای تعادلی مانند تای چی، احتمال افتادن را بهخصوص در سنهای بالاتر، کاهش میدهند.
شنا، دوچرخهسواری و ورزشکردن با ماشینهایی مانند دستگاه الپتیکال (اسکی فضایی)، ورزشهای خوبی برای سیستم قلبی عروقیاند، اما در بهبود سلامت استخوان نقش ندارند.
تشخیص
میتوان به وسیلهٔ دستگاههای ویژهای، تراکم استخوان را اندازه گرفت. این دستگاهها با استفاده از اشعهٔ ایکس با شدت پایین، نسبت مواد معدنی در استخوانها را تعیین میکنند. این کار بدون درد است. در حین انجام این تست، شما روی یک تخت میخوابید و دستگاه اسکنر، از روی بدن شما رد میشود. در بیشتر موارد، تنها چند عدد از استخوانها – معمولاً استخوانهای مفصل ران و ستون فقرات – بررسی میشوند.
درمان
توصیههای درمانی اغلب براساس احتمال رخداد شکستگی استخوان طی ده سال آینده – که با استفاده از اطلاعاتی مانند تست تراکم استخوان به دست میآید – انجام میشود. اگر احتمال شکستگی بالا نباشد، ممکن است درمان شامل دارودرمانی نشود و بهجای آن بر اصلاح عوامل خطر افتادن و کاهش تراکم استخوان تمرکز کند.
بیس فسفوناتها
بیشتر داروهایی که برای استئوپورز هم در زنان و هم در مردان تجویز میشوند، بیس فسفوناتها هستند. از جمله این داروها موارد زیر است:
- آلندرونات. عوارض جانبی این دارو شامل حالت تهوع، درد شکمی و نشانههایی شبیه ترشکردن است. اگر دارو درست مصرف شود، احتمال رخداد این عوارض کمتر است. انواع درونوریدی بیس فسفوناتها سبب ناراحتی معده نمیشوند، اما ممکن است تا سه روز سبب تب، سردرد و درد عضلانی شوند. ممکن است برنامهریزی برای تزریق سه ماه یکبار یا سالانه، از به خاطر سپردن مصرف هفتگی یا ماهانهٔ قرص راحتتر باشد، اما تزریق احتمالاً گرانتر از قرص است.
درمانهای هورمونی
استروژن – بهخصوص اگر در مدت زمان کمی پس از یائسگی شروع شود – ممکن است سبب حفظ تراکم استخوان شود. با این وجود درمان با استروژن خطر ایجاد لختههای خون، سرطان اندومتر (رحم)، سرطان پستان و احتمالاً بیماریهای قلبی را بالا میبرد؛ بنابراین استروژن جهت بهبود سلامت استخوانها و در زنان جوانتر یا زنانی که بهعلت نشانههای یائسگی نیاز به درمان دارند، استفاده میشود.
رالوکسیفن اثرات مثبت استروژن بر تراکم استخوان در زنان یائسه را تقلید میکند و خطرهای استروژن را ندارد. مصرف این دارو احتمال ابتلا به برخی از سرطانهای پستان را کاهش میدهد. گرگرفتگی یکی از عوارض رایج این دارو است. رالوکسیفن ممکن است احتمال ایجاد لختهٔ خون را نیز افزایش دهد.
در مردان، استئوپورز ممکن است با کاهش سطح تستوسترون در نتیجهٔ افزایش سن، ارتباط داشته باشد. درمان جایگزین تستوسترون به تسکین نشانههای کاهش سطح تستوسترون کمک میکند. بااینوجود، تحقیقات بیشتری بر تأثیر داروهای استئوپورز در درمان استئوپورز مردان صورت گرفته است و بنابراین، این داروها بهتنهایی یا علاوه بر تستوسترون تجویز میشوند.
شیوهٔ زندگی و درمانهای خانگی
توصیههای ذیل به شما در کاهش احتمال ابتلا به پوکی یا شکستگی استخوان، کمک میکند:
- سیگار نکشید. سیگارکشیدن سبب تسریع ازدستدادن استخوان میشود و احتمال شکستگی را افزایش میدهد.
- از مصرف بیشاز حد الکل پرهیز کنید. مصرف بیشتر از دو نوشیدنی الکلی در روز ممکن است تشکیل استخوان را کاهش دهد. همچنین تحت اثر الکل بودن احتمال افتادن را افزایش میدهد.
- از افتادن پیشگیری کنید. کفشهای پاشنهکوتاه با کف غیرلغزنده بپوشید. در خانه مراقب سیمهای برق، فرشهایی که تنها قسمتی از کف را میپوشانند و سطوح لغزندهای که ممکن است سبب افتادن شما شوند، باشید. اتاقها را روشن نگه دارید، سمت بیرون و داخل حمام دستگیرهٔ کمکی نصب کنید و مطمئن شوید بهراحتی میتوانید به روی تخت بروید و از آن پایین بیاید.
پزشکی جایگزین
شواهد محدودی وجود دارند که نشاندهندهٔ اثر مثبت برخی از مکملها مانند ویتامین 2-K و سویا در کاهش احتمال شکستگی در پوکی استخوان باشند، اما برای تعیین مزیتها و خطرهای این مکملها، به تحقیقات بیشتری نیاز است.
پزشکانی که به شما کمک می کنند
راضیه رحیمی
ممنونم، برنامه خوبی بود، مشکلی نبود. خدا خیرتان دهد
محمدرضا عربی
برنامه ویزيت آنلاین عالی بود، ممنونم
رقیه افشاری
بسیاری عالی بود، وقت ویزیت ساعت 8 بود، دکتر اخیاری ساعت 8:05 آنلاین شدند. تصمیم دارم برای مادرم هم از متخصص گوارش نوبت ویزیت آنلاین بگیرم.
حدیقه همتخانی
مشکلی نبود، مجددا پس از آزمایش دوباره از دکتر صفاری وفت میگیرم.
عباس عباس زاده
در طول سه روز گذشته که به صورت بستری در مجموعه بیمارستان محب و بخش CCU بستری بودم با دیدن نوع برخورد و اکرام بیماران تحت تاثیر واقع شدم. همیشه در ذهنم آرزوی این را داشتم در ایران خودمان اکرام ارباب رجوع و خاصه بیماران به نحو احسنت انجام پذیرد. ولی این آرزو را تا به امروز در هیچ مجموعه دیگری مثل این بیمارستان تجربه نکرده بودم.
قطعا راه دشواری تا رسیدن به اهداف عالیه شما و دیگر مدیران پیش رو دارید، اما یقینا این مجموعه پتانسیل بهتر شدن و الگو قرارگرفتن را دارد. به عنوان یک مراجعه کننده اولا : ممنون و سپاس، دوما : در این راه پیش رو و پرتلاش باشید، و سوما : نقاط قوت مدیریت خود را حفظ و نقاط ضعف را شناسائی فرمائید. پرسنل این بخش با تمام بیماران، چه پیر و جوان، با محبت و انگیزه خدمت برخورد داشتند.
آمادگی دارم به نوبه خود از تک تک این عزیزان تقدیر نمایم : سرکار خانم های پرستاران یوسفی . خردمند و …، بهیاران شهروز محمودی و …، خدمه زحمتکش و …. همه عزیزان. پزشکان محترم و حاذق که بنده از خانم دکتر ثابتی تکریم و خضوع دارم.
مهدی امین الرعایا
اینجانب مهدی امین الرعایا که در تاریخ 26/6/97 توسط استاد گرانقدر جناب آقای دکتر مرزبان و تیم فرهیخته و دانشمند همراه ایشان تحت عمل CABG قرار گرفته ام، بدینوسیله مراتب تشکر، قدردانی و امتنان خود را از زحمات بی شائبه و نیز فرشتگان مهربان و توانمندی که به عنوان پرستار در آن بیمارستان معظم مشغول ارائه خدمت خصوصا در بخش های ICU-OH1 و بخش آفتاب هستند، اعلام میدارم و آرزومند موفقیت های روز افزون شما در ادامه خدمت های بیشتر به جامعه دردمندان هستم.
البتع لازم به ذکر است مدیریت مهمانداری و همکاری کلیه پرسنل آن بیمارستان در حد قابل تقدیر میباشد.