بلع اشیای خارجی: کمکهای اولیه
اگر کسی در اثر بلعیدن یک شی در حال خفگی است سریع اقدام کنید.
معمولاً مادهٔ خارجی پس از بلع، بدون توقف از دستگاه گوارش عبور میکند؛ اما احتمال گیرکردن برخی اشیا در مجرای اتصالدهندهٔ حلق و معده (مری) وجود دارد. در صورت گیرکردن جسم در مری، ممکن است نیاز باشد آن را خارج کنید، بهخصوص اگر:
- شی تیز باشد که باید برای جلوگیری از آسیب بیشتر به دیوارهٔ مری، در سریعترین زمان ممکن برداشته شود.
- باتری دکمهای از نوع ساعتی یا ماشین حسابی است که ممکن است آسیبدیدگی سریع بافت اطراف خود را در پی داشته باشد و باید بدون معطلی از مری خارج شود.
درصورتیکه فرد قادر به سرفهٔ شدید باشد، باید سرفه کند. صلیب سرخ برای ارائهٔ کمکهای اولیه به فردی که در حال خفگی است و قادر به صحبتکردن، گریه کردن یا خندیدن نیست، “روش پنج – و – پنج” را توصیه میکند:
- 5 ضربه به پشت بزنید. کنار و دقیقاً پشت فرد بزرگسال در حال خفگی بایستید. درمورد کودک پشت سر او زانو بزنید. برای کمک یک دست را روی قفسهٔ سینه شخص قرار دهید. فرد را روی کمر خم کنید تا بالاتنه موازی با زمین باشد. با کف دست، پنج ضربهٔ جداگانه به پشت، بین استخوانهای شانهٔ فرد بزنید.
- 5 ضربه به شکم وارد کنید. پنج فشار شکمی (که به نام مانور هایملیخ نیز شناخته میشود) وارد کنید.
- تا خارج شدن عامل انسداد 5 ضربه و 5 فشار شکمی بهصورت یکدرمیان انجام دهید.
اگر تنها هستید، قبل از تماس با 115 یا اورژانس محلی خود، نسبت به انجام ضربات پشت و فشارهای شکمی اقدام کنید. اگر شخص دیگری همراه شما است، هنگام انجام کمکهای اولیه از او بخواهید برای تقاضای کمک، تماس بگیرد.
در صورت بیهوش شدن شخص پس از بلعیدن شی، او را روی زمین به پشت بخوابانید. اگر میتوانید شی را داخل دهان ببینید، با واردکردن یک انگشت به داخل دهان، جسم را خارج کنید. مراقب باشید شی را بیشتر در راه هوایی فرو نبرید. اگر جسم گیر کرده است و شخص به تلاشهای شما واکنشی نشان نمیدهد، احیای قلبی ریوی (CPR) را انجام دهید.
انجمن قلب آمریکا تکنیک ضربهٔ پشت را توصیه نمیکند و تنها روش فشار شکمی را توصیه میکند. اگر در انجام تکنیک ضربات پشت مهارت ندارید، از آن استفاده نکنید. هر دو روش قابل قبول است.
برای اعمال فشارهای شکمی (مانور هایملیخ) روی شخصی دیگر:
- پشت فرد بایستید. برای برقراری تعادل یک پا را کمی جلوتر از دیگری قرار دهید. دستان خود را دور کمر حلقه کنید. فرد را کمی روبهجلو هدایت کنید. درصورتیکه شخصِ در حال خفگی کودک است، پشت کودک زانو بزنید.
- یک دست را مشت کرده و کمی بالاتر از ناف شخص قرار دهید.
- مشت را با دست دیگر بگیرید. یک فشار سریع و روبهبالا به شکم فشار وارد کنید، طوری که گویی سعی در بلندکردن فرد دارید.
- برای خروج عامل انسداد 6 تا 10 فشار شکمی وارد کنید. گاهی نسخهٔ اصلاحشدهٔ این روش، برای استفاده در مورد افراد باردار یا چاق توصیه میشود؛ در این روش امدادگر برای وارد آوردن فشار بهجای شکم، دست خود را در وسط سینه قرار میدهد.
برای انجام مانور هایملیخ روی خودتان موارد زیر را انجام دهید:
اگر تنها و در حال خفگی هستید، فوراً با 115 یا اورژانس محلی خود تماس بگیرید. سپس، با اینکه نمیتوانید بهطور مؤثری به پشت خود ضربه بزنید، اما بازهم میتوانید فشارهای شکمی را انجام دهید.
- یک مشت را کمی بالاتر از ناف خود قرار دهید.
- مشت خود را با دست دیگر بگیرید و روی سطحی سخت خم شوید، میتوان از یک میز یا صندلی برای انجام این کار استفاده کرد.
- مشت خود را به سمت داخل و بالا بکشید.
برای آمادگی خود در این شرایط، مانور هایملیخ و CPR را در دورهٔ آموزشی معتبر کمکهای اولیه یاد بگیرید.
هنوز دیدگاهی ارسال نشده است.