زمان مطالعه: 4 دقیقه

مواردی که با داروها تداخل دارند

شاید بدانید که برخی داروها با هم تداخل دارند. اما آنچه می‌خورید و یا می‌نوشید نیز می‌تواند در برخی دارو‌ها تأثیرگذار باشد. قبل از اینکه برای اولین بار دارویی را مصرف کنید، با پزشک و یا دکتر داروساز مشورت نمایید تا مطمئن شوید آیا چیزی وجود دارد که باید از آن دوری کنید. اگر لازم است که به صورت روزانه دارو مصرف کنید باید با تداخل دارویی با مواد غذایی از جمله با گریپ فروت ، با شیر ، با قهوه ، با جینسینگ و …. را بدانید پس با ما همراه باشید:

 

گریپ فروت

این میوه باعث تغییر روشی می‌شود که سلول‌های خاصِ روده دارو‌ها را دریافت و جا‌به‌جا می‌کنند و می‌تواند 50 دارو را تحت تأثیر قرار دهد. گریپ فروت می‌تواند تأثیر برخی دارو‌ها مانند فکسوفنادین برای درمان آلرژی را کم کرده و تأثیر برخی دیگر را قوی‌تر کند، از جمله مواردی مانند آتورواستاتین که کلسترول را کاهش می‌دهد.

 

شیر

یکی دیگر از تداخل های دارویی تداخل با شیر است، این فرآوردهٔ لبنی می‌تواند پردازش آنتی‌بیوتیک‌های خاص را برای بدن مشکل کند. مواد معدنی موجود در شیر مانند کلسیم و منیزیم همراه با پروتئین کازئین بخشی از علل ایجاد این مشکل است. اگر آنتی‌بیوتیک مصرف می‌کنید، حتما دربارهٔ غذا‌ها و یا نوشیدنی‌هایی که باید از مصرف آن‌ها خودداری کنید، اطلاعات کسب کنید.

 

شیرین بیان

برخی افراد از این ماده به عنوان داروی گیاهی برای کمک به هضم غذا و برخی دیگر از آن برای طعم دادن به غذا‌ها استفاده می‌کنند. اما گلیسیریزین، مادهٔ شیمیایی موجود در شیرین بیان، می‌تواند اثر برخی دارو‌ها از جمله سیکلوسپورین را که باعث می‌شود افرادی که پیوند کلیه انجام داده‌اند، عضو پیوندی را رد نکنند، ضعیف کند.

 

شکلات

شکلات تلخ به طور خاص می‌تواند اثرات دارو‌هایی را که باعث آرامش و یا خوابیدن می‌شود، مانند زولپیدم تارتارات را ضعیف کند. همچنین می‌تواند قدرت برخی از دارو‌های محرک مانند متیل فنیدیت را افزایش دهد. اگر از یک مهارکنندهٔ MAO که برای درمان افسردگی است، استفاده می‌کنید، می‌تواند فشار خون شما را به طور خطرناکی بالا ببرد.

 

مکمل آهن

مکمل آهن می‌تواند اثرات لووتیروکسین را کاهش دهد، دارویی که وقتی بدن به اندازهٔ کافی هورمون تیروئید تولید نمی‌کند و در اصطلاح مبتلا به کم‌کاری تیروئید است، به بدن این هورمون را می‌دهد. اگر از این دارو و مولتی‌ویتامین استفاده می‌کنید، بررسی کنید که آیا ویتامین دارای آهن است یا خیر. اگر به مکمل آهن نیاز دارید، از پزشک خود در مورد مصرف مکمل و داروی خود مشورت بگیرید.

 

الکل

الکل باعث می‌شود برخی از دارو‌ها از جمله برخی دارو‌های فشارخون و قلب، کم‌اثر یا حتی بی‌فایده شوند. الکل همچنین می‌تواند اثر برخی دارو‌ها را قوی‌تر کرده و یا عوارض جانبی خطرناکی را ایجاد نماید.

 

قهوه

قهوه می‌تواند اثر دارو‌های ضد‌روان‌پریشی مانند لیتیوم و کلوزاپین را ضعیف کند، اما اثرات و عوارض جانبی سایر دارو‌ها را تقویت ‌نماید. این موارد شامل آسپیرین، اپی نفرین (برای درمان واکنش‌های آلرژیک جدی) و آلبوترول (که برای مشکلات تنفسی مصرف می‌شود) است. همچنین می‌تواند جذب و مصرف آهن را برای بدن دشوار سازد بنابراین یکی دیگر از مواردی که باید مراقب باشیم تداخل دارو با قهوه است.

 

آنتی‌هیستامین

یکی دیگر از تداخل های دارویی تداخل با آنتی‌هیستامین‌ها است، آنتی‌هیستامین‌ها به عطسه و آبریزش ‌بینی ناشی از آلرژی کمک می‌کنند، اما برخی از آن‌ها می‌توانند دارو‌های فشارخون را کم‌اثر کرده و ضربان قلب شما را افزایش دهند. در صورت استفاده از داروی فشارخون، با پزشک خود در مورد راه‌های دیگر کنترل آلرژی مشورت کنید.

 

دارو‌های ضدصرع (AED)

این دارو‌ها حملات را در افرادی که صرع دارند، کنترل می‌کند. اما می‌توانند قرص‌های جلوگیری از بارداری را کم‌اثر نمایند و تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که این دارو‌ها ممکن است باعث تقویت اثر سایر دارو‌ها و ایجاد عوارض جانبی بالقوه ‌شوند.

 

ویتامین کا

یکی دیگر از تداخل های دارویی تداخل با ویتامین کا است، اگر داروی وارفارین که برای درمان و جلوگیری از لخته شدن خون استفاده می‌شود، مصرف می‌کنید، از میزان ویتامین کای دریافتی خود آگاه باشید. این ویتامین می‌تواند داروی رقیق‌کنندهٔ خون را کم‌اثر کرده و شما را در معرض خطر بیشتری برای لخته شدن خون قرار دهد که موردی خطرناک است. کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم پیچ، جعفری و اسفناج از رایج‌ترین مواد غذاییِ سرشار از ویتامین کا هستند. سعی کنید هر روز مقدار یکسانی از این مواد غذایی را مصرف نمایید تا میزان وارفارین در خون شما ثابت بماند.

 

جینسینگ

این ماده نیز می‌تواند اثرات وارفارین را کاهش دهد و در صورت مصرف دارو‌های رقیق‌کنندهٔ خون مانند هپارین یا آسپرین و همچنین دارو‌های ضد‌التهاب غیر‌استروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسین، جینسینگ می‌تواند احتمال خونریزی داخلی را در شما بیشتر نماید. اگر از مهارکنند‌های MAO استفاده می‌کنید، جینسینگ می‌تواند باعث سردرد، مشکلات خواب، بیش‌فعالی و عصبی شدن شود بنابراین باید مراقب تداخل دارو با جینسینگ باشیم.

 

مخمر سنت جان

این داروی گیاهی که گاهی برای کمک به افراد مبتلا به افسردگی مورد استفاده قرار می‌گیرد، درمانی اثبات‌شده برای این بیماری و یا هر بیماری دیگری نیست. این دارو می‌تواند باعث آزاد شدن آنزیم‌های کبدی (مواردی که برخی واکنش‌های شیمیایی را در بدن افزایش می‌دهد) شود که می‌تواند اثر برخی دارو‌ها را ضعیف کند. این دارو‌ها شامل دارو‌های کلسترول مانند لوواستاتین، داروی اختلال نعوظ سیلدنافیل (ویاگرا) و دیگوکسین است که برای درمان برخی بیماری‌های قلبی استفاده می‌شود، است.

 

جینکوبیلوبا

برخی از افراد از این گیاه برای کمک به یا جلوگیری از فشار خون بالا، زوال عقل، صدای زنگ در گوش (وز وز گوش) و سایر بیماری‌ها استفاده می‌کنند، اما هیچ تحقیقاتی اثبات این موارد را نشان نمی‌دهد. این گیاه دارویی می‌تواند اثر دارو‌های مورد استفاده برای کنترل تشنج از جمله کاربامازپین و والپروئیک اسید را تضعیف کند.

 

مصرف دارو همان‌طور که تجویز شده است

فقط حدود 50% دارو‌ها طبق تجویز مصرف می‌شوند. افراد معمولاً کمتر از میزان مورد نیاز خود دارو مصرف می‌کنند، آن را بی‌نظم مصرف می‌کنند و یا فاصلهٔ زیادی بین دوز‌های مصرفی می‌اندازند. همه این موارد می‌تواند اثرات دارو‌ها را ضعیف کند. اطمینان حاصل کنید که برنامهٔ درمانی خود را متوجه شده‌اید و دستورالعمل‌های پزشک خود را دنبال کنید.

 


منبع:

تداخل دارو با جینسینگ / تداخل دارو با قهوه / تداخل دارو با قهوه / تداخل دارو با شیر / تداخل دارو با شیر / تداخل دارو با شیر / تداخل دارو با گریپ فروت / تداخل دارو با گریپ فروت / تداخل دارو با گریپ فروت

مقالات مشابه

میوه‌ها و سبزیجات بنفش چه مزایایی دارند؟

چرا لوبیا برای سلامتی مفید است؟

چه غذاهایی برای افسردگی مناسب‌اند؟