زمان مطالعه: 5 دقیقه

آلودگی هوا اثرات مختلفی بر بدن دارد، مثلاً در بیماران مبتلا به آسم ، اثر بر بیماران قلبی و عروقی و …، در نتیجه باید راه محافظت از خود در برابر آلودگی هوا را بدانیم تا از بروز مشکلات جلوگیری کنیم.

 

آلودگی هوا

آلودگی هوا بدون توجه به اینکه ناشی از لولهٔ اگزوز ماشین باشد و یا دود ناشی از آتش‌سوزی جنگل، می‌تواند کشنده باشد. با یادگیری در مورد آلاینده‌های هوای بیرون، منابع آلودگی و چگونگی پاکسازی آن می‌توانیم هوای سالم‌تر و ایمن‌تری را تنفس کنیم.

 

آلاینده‌های معمول هوا در فضای باز

  • اوزون

در حال حاضر اوزون (که مه‌دود هم نامیده می‌شود) یکی از آلاینده‌هایی است که کم‌ترین کنترل بر آن اعمال می‌شود. این آلاینده غیرقابل مشاهده و یکی از خطرناک‌ترین آن‌ها است.

  • ذرات معلق

ذرات معلق، یا آلودگی ذرات، به ترکیبی از ذرات جامد و مایع بسیار ریز در هوایی که تنفس می‌کنیم، اشاره دارد. این ذرات آن‌قدر خطرناک است که می‌تواند عمر شما را کوتاه کند.

  • دی‌اکسید نیتروژن

دی‌اکسید‌ نیتروژن گازی است که از سوزاندن سوخت‌ها حاصل می‌شود. آیا نزدیک اتوبان شلوغ زندگی می‌کنید؟ در این‌صورت ممکن است دی‌اکسید‌ نیتروژن زیادی تنفس کنید.

  • دی‌اکسید‌ گوگرد

دی‌اکسید ‌گوگرد هنگام سوزاندن سوخت‌های حاوی گوگرد مانند زغال سنگ، نفت و یا گازوئیل تشکیل می‌شود. آیا در نزدیکی نیروگاه و یا بندر زندگی می‌کنید؟ ممکن است دی‌اکسید‌ گوگرد بیشتری در هوا موجود باشد.

  • مونوکسید‌کربن

مونوکسید‌کربن گاز دیگری است که از مصرف سوخت‌ها تشکیل می‌شود. معمولاً در مجاورت جاده‌ها میزان بالایی از این گاز وجود دارد.

  • آلاینده‌های سمی هوا

نزدیک به 200 آلایندهٔ دیگر در هوا ساطع می‌شوند که می‌توانند بیماری‌هایی از جمله سرطان ریه را ایجاد نموده و یا اثرات مضر دیگری را از خود برجا گذارند.

 

منابع آلودگی هوا در فضای باز

  • تأسیسات الکتریکی

تأسیسات برقی که از سوخت‌هایی مانند زغال سنگ، گاز طبیعی، نفت و زیست‌توده استفاده می‌کنند، آلاینده‌های هوایی تولید می‌کنند که به سلامت ریه آسیب می‌رساند.

  • حمل و نقل

وسایل نقلیه و تجهیزات مورد استفاده در جابه‌جایی افراد، کالاها و سوخت از یک مکان به مکانی دیگر می‌تواند هوا را آلوده کرده و به سلامت انسان آسیب برساند.

  • منابع مسکونی

گرمایش، سرمایش و تأمین انرژی منازل همگی بخارهایی ایجاد می‌کنند که می‌تواند خطراتی را برای سلامتی ایجاد نماید.

  • تجاری و صنعتی

بخارهای مضر ناشی از گرمایش، سرمایش و تأمین انرژی مشاغل و کارخانه‌های صنعتی و فرآیندهای تولیدی

  • موارد اضطراری و بلایای طبیعی

آتش‌سوزی، جاری شدن سیل، طوفان و سایر حوادث طبیعی می‌تواند هوای ناسالم به‌ویژه برای افراد مبتلا به بیماری ریه ایجاد نماید، و پاکسازی آن اغلب به مشکل می‌افزاید.

  • تغییرات اقلیمی

تغییرات آب و هوایی تهدیدی جدی برای سلامتی تمام افراد ایجاد می‌کند و می‌تواند خطراتی جدی برای سلامت ریه در پی داشته باشد.

 

 

چه کسانی در معرض خطر هستند؟

در هر خانواده فردی وجود دارد که بیشتر در معرض آلودگی هوا قرار دارد. آیا کسی که دوستش دارید به یکی از این گروه‌های آسیب‌پذیر تعلق دارد؟

 

افراد مبتلا به بیماری‌های ریوی مانند آسم یا COPD بیشتر در معرض خطر آلودگی هوا قرار دارند. در اینجا چند تهدید بیان شده است: تنگی نفس، درد قفسهٔ سینه، خس‌خس سینه، سرفه، حملات آسم و افزایش نیاز به مراقبت‌های پزشکی و بستری شدن در بخش اورژانس یا بیمارستان. تنفس برخی از آلاینده‌ها حتی می‌تواند باعث کاهش طول عمر از چند ماه تا چند سال و یا خطر مرگ شود.

 

کودکان و نوجوانان ریه‌هایی دارند که تا رسیدن به بلوغ به رشد خود ادامه می‌دهد. کودکان و نوجوانان ممکن است در خارج از منزل فعالیت بیشتری داشته باشند و در نتیجه آلودگی بیشتری را استشمام نمایند. کودکان در اثر آلودگی هوا بیشتر در معرض خطر عفونت، سرفه و برونشیت می‌شوند. تنفس در آلودگی شدید هوا حتی ممکن است بر روی ریه‌های کودکان تأثیر گذاشته و با افزایش سن، آن‌ها در معرض خطر بیشتری از بیماری ریه قرار گیرند.

 

افراد مسن در معرض خطر بیشتری از آلودگی هوا قرار دارند. با افزایش سن، بدن در معرض بیماری‌های بیشتری ناشی از آلودگی هوا قرار می‌گیرد. بسیاری از افراد مسن ممکن است در فضای باز مشغول به فعالیت باشند. مطالعات نشان داده است که افراد مسن پس از تنفس اوزون و آلودگی ناشی از ذرات معلق بیشتر در معرض مشکلات تنفسی، قلبی و عروقی هستند.

 

افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی یا دیابت ممکن است در معرض خطر برخی آلاینده‌های هوا به‌ویژه آلودگی ناشی از ذرات معلق باشند. آلودگی ذرات تنفسی می‌تواند طول مدت زندگی را کاهش داده و خطر حملات قلبی و مغزی و نیاز به مراقبت‌های پزشکی و بستری شدن در بیمارستان و ویزیت‌های بخش اورژانس را افزایش دهد. افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی نیز در معرض خطر بیشتری از دیگر آلاینده‌ها از جمله مونو‌کسید‌کربن و اوزون قرار دارند.

 

افرادی که درآمد کمتری دارند در معرض خطر بیشتری از آلودگی هوا قرار دارند. غالباً این افراد نزدیک‌تر به منابع آلودگی از جمله بزرگراه‌های اصلی یا کارخانه‌ها هستند. گاهی اوقات این افراد در معرض ابتلا به بیماری‌های بیشتری هستند.

 

افرادی که در فضای باز کار و یا ورزش می‌کنند، می‌توانند با خطر بیشتری روبه‌رو شوند، چرا که زمان بیشتری را در فضای باز می‌گذرانند و فعالیت آن‌ها در فضای باز ممکن است باعث افزایش استنشاق هوا و در نتیجه آلاینده‌ها شود.

 

افرادی که در نزدیکی بزرگراه‌های شلوغ زندگی یا کار می‌کنند ممکن است بیشتر از حضور در مکان‌های دیگر با خطر آلاینده‌ها مواجه شوند.

 

چند نکته برای محافظت از خود در برابر آلودگی هوا

انجمن ریهٔ آمریکایی تمامی افراد را ترغیب می‌کند تا برای هوای سالم‌تر و پاک‌تر تلاش نمایند. در اینجا به چند نکتهٔ ساده و مؤثر برای محافظت شما و خانواده‌تان در برابر خطرات آلودگی هوا اشاره می‌شود:

  • پیش‌بینی‌های روزانهٔ آلودگی هوا را در منطقهٔ خود دنبال و بررسی نمایید. می‌شود امکانی فراهم آورد تا این پیش‌بینی‌ها در زمان ناسالم بودن هوا به افراد اطلاع داده شود. منابع آگاهی‌دهنده عبارت‌اند از: گزارش‌های هواشناسی رادیو، تلویزیون محلی و روزنامه‌ها.
  • زمانی‌که سطح آلودگی زیاد است، از ورزش در فضای باز خودداری کنید. می‌توانید در این زمان در منزل و یا در یک سالن بدنسازی ورزش نمایید. اگر کیفیت هوا ناسالم است، مدت زمانی را که کودک شما برای بازی در فضای باز می‌گذراند، محدود کنید.
  • همیشه از ورزش در مناطق پرتردد خودداری کنید. حتی زمانی‌که پیش‌بینی کیفیت هوا سبز است، وسایل نقلیه در بزرگراه‌های شلوغ می‌توانند سطح آلودگی بالایی را تا یک‌سوم مایل دورتر ایجاد نمایند.
  • در خانه انرژی کمتری مصرف کنید. تولید برق و سایر منابع انرژی باعث ایجاد آلودگی هوا می‌شود. با کاهش استفاده از انرژی، می‌توانید به بهبود کیفیت هوا، جلوگیری از انتشار گاز‌های گلخانه‌ای، و صرفه‌جویی در هزینه کمک کنید.
  • پیاده‌روی کنید، دوچرخه سوار شوید و یا از سرویس استفاده نمایید. از اتوبوس، مترو، و سایر جایگزین‌ها به جای اتومبیل شخصی استفاده کنید.
  • چوب یا زباله را نسوزانید. سوزاندن هیزم و یا زباله از مهم‌ترین منابع آلودگی ذرات معلق (دوده) در بسیاری از مناطق کشور است.
  • به جای استفاده از ابزاری که نیاز به سوختی همچون بنزین دارد، از ابزار و تجهیزات برقی و یا دستی استفاده نمایید. موتور‌های دو‌زمانهٔ قدیمی مانند ماشین‌های چمن‌زنی و دمنده‌های برگ یا برف، اغلب فاقد دستگاه کنترل آلودگی هستند و می‌توانند بیش از اتومبیل هوا را آلوده نمایند، اگر چه موتور‌های فروخته‌شده از سال 2011 تمیز‌تر هستند.
  • به کسی اجازه ندهید در فضای بسته سیگار بکشد و از ایجاد مکان‌های عمومی بدون دخانیات حمایت و پشتیبانی نمایید.
  • از ضد آفتاب استفاده کنید. هنگامی که اشعهٔ ماوراءبنفش از طریق لایهٔ ازنِ ضعیف‌شده عبور می‌کند، می‌تواند باعث آسیب پوست و سرطان پوست شود.
  • درختان بیشتری بکارید. درختان می‌توانند محافظت نهایی ما در برابر آلودگی باشند. آن‌ها نه تنها هوا را فیلتر و تمیز می‌کنند – یک درخت به‌تنهایی می‌تواند 13 پوند (تقریبا 6 کیلوگرم) کربن در هر سال ذخیره کند –  آن‌ها همچنین اکسیژن بیشتری آزاد می‌کنند، بنابراین کیفیت کلی هوا را بهبود می‌بخشند. مشخص شده است که کیفیت هوا در مناطقی که درختان زیادی دارند 75٪ بهتر است. کاشت گیاهان آلوئه‌ورا و گندمی در خانه نیز ممکن است کمک کند.

 

 


منبع:

اثرات آلودگی هوا بر آسم / اثرات آلودگی هوا بر آسم / اثر آلودگی هوا بر بیماران قلبی و عروقی /

مقالات مشابه

میوه‌ها و سبزیجات بنفش چه مزایایی دارند؟

چرا لوبیا برای سلامتی مفید است؟

چه غذاهایی برای افسردگی مناسب‌اند؟