واکسن آنفولانزا: بهترین راه برای پیشگیری از آنفولانزا
تزریق واکسن آنفلوآنزا اغلب از ابتلا به آنفلوآنزا محافظت میکند. اگرچه این واکسن همیشه محافظت کامل را ایجاد نمیکند، اما ارزش تزریق را دارد زیرا بهترین راه برای پیشگیری از آنفولانزا تزریق واکسن است.
واکسن آنفلوآنزای امسال از بدن در برابر سه یا چهار ویروس آنفولانزایی محافظت مینماید که انتظار میرود در این فصل در گردش باشند. واکسن آنفلوآنزا با دوز بالا و واکسن اضافی نیز برای بزرگسالان بالای 65 سال در دسترس خواهد بود.
آنفولانزا یک عفونت تنفسی است که میتواند عوارض جدی به خصوص در کودکان خردسال، افراد مسن و افراد دارای شرایط پزشکی خاص ایجاد کند. تزریق واکسن آنفلوآنزا، اگر چه 100% مؤثر نیست، اما بهترین راه برای جلوگیری از مبتلا شدن و عوارض آن است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، واکسیناسیون سالانهٔ آنفلوآنزا را برای تمام افراد بالای 6 ماه توصیه مینماید.
در اینجا به تعدادی سؤال متداول در مورد واکسن آنفولانزا پاسخ داده شده است:
چه زمانی واکسن آنفلوآنزا موجود است؟
تولیدکنندگان خصوصی واکسن را تولید میکنند و تولید آن حدود 6 ماه به طول میانجامد. زمان در دسترس بودن واکسن بستگی به زمان کامل شدن فرآیند تولید دارد. اما به طور کلی، اوایل پاییز در دسترس خواهد بود.
بعد از تزریق واکسن دو هفته طول میکشد تا در بدن ایمنی ایجاد شود، اما حتی اگر بعد از شروع فصل آنفلوآنزا واکسن را تزریق کنید هم میتوانید از فواید آن بهرهمند شوید. معمولاً بهتر است که واکسن آنفلوآنزا را اواخر شهریور و اوایل مهر ماه تزریق نمایید. با این حال، اگر واکسن را در ماه بهمن یا بعدتر دریافت کنید، هنوز هم میتوانید از خود در برابر شیوع آنفلوآنزا محافظت نمایید.
چرا هر سال نیاز به واکسینه شدن است؟
از آنجا که ویروسهای آنفلوآنزا به سرعت تکامل مییابند، ممکن است واکسن سال گذشته شما را در برابر ویروسهای امسال محافظت نکند. واکسنهای جدید آنفلوآنزا هر ساله برای سازگاری با سرعت تکامل این ویروسها ساخته شده و در سطح بازار توزیع میشوند.
هنگام واکسیناسیون، سیستم ایمنی بدن آنتیبادی تولید میکند تا از شما در برابر ویروسهای موجود در واکسن محافظت نماید. اما سطح آنتیبادی ممکن است به مرور زمان در بدن کاهش یابد و این نیز یکی دیگر از دلایل واکسیناسیون سالانهٔ آنفلوآنزا است.
چه کسانی میبایست واکسن آنفلوآنزا را دریافت نمایند؟
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا واکسیناسیون سالانهٔ آنفلوآنزا را برای تمامی افراد 6 ماهه و بالای ۶ ماه توصیه میکند. واکسیناسیون به ویژه برای افرادی که در معرض ریسک بالا در برابر عوارض آنفلوآنزا هستند، توصیه میشود. از جمله:
- زنان باردار
- افراد مسن
- کودکان خردسال
اولین باری که کودکان بین سنین 6 ماه تا 8 سال واکسن آنفلوآنزا را دریافت مینمایند، ممکن است نیاز به دو دوز از آن را داشته باشند که حداقل 4 هفته بین دو تزریق میبایست فاصله باشد. پس از آن، میتوانند سالانه یک دوز واکسن را دریافت نمایند. یک مطالعه در سال 2017 نشان داد که این واکسن به میزان قابل توجهی خطر مرگ کودکان به علت آنفلوآنزا را کاهش میدهد. با پزشک کودک خود در مورد دریافت واکسن آنفلوآنزا مشورت نمایید.
شرایط پزشکی مزمن میتواند خطر عوارض آنفولانزا را افزایش دهد. این شرایط عبارتاند از:
- آسم
- سرطان و یا پروسهٔ درمانی آن
- بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
- فیبروز سیستیک
- دیابت
- اچ آی وی / ایدز
- بیماری کلیه و یا کبد
- چاقی
هر کسی که بیماری پزشکی مزمنی دارد، میبایست واکسن آنفلوآنزا را دریافت نماید.
چه کسی نباید واکسن آنفلوآنزا بزند؟
در صورتیکه موارد زیر شامل حال شما میشود، قبل از تزریق واکسن آنفلوانزا با پزشک مشورت نمایید:
- به تخممرغ حساسیت دارید. بیشتر انواع واکسنهای آنفلوآنزا حاوی مقدار کمی پروتئین تخممرغ هستند. اگر آلرژی شما به تخممرغ خفیف است، به عنوان مثال اگر بعد از خوردن تخممرغ فقط کهیر میزنید، میتوانید واکسن آنفلوآنزا را بدون انجام هیچگونه اقدامات احتیاطی دریافت نمایید. اگر حساسیت شدید به تخممرغ دارید، ممکن است لازم باشد در یک مرکز درمانی و تحت نظر پزشکی که قادر به تشخیص و مدیریت واکنشهای شدید آلرژیک است، واکسینه شده و تحت نظارت و مراقبت قرار بگیرید.
همچنین واکسنهای آنفلوانزایی وجود دارد که حاوی پروتئین تخممرغ نیستند و سازمان غذا و دارو (FDA) برای استفادهٔ افراد 18 سال و بالاتر آن را تأیید نموده است. در مورد نوع واکسن آنفلوانزای تزریقی با پزشک خود مشورت نمایید.
- نسبت به واکسن آنفلوآنزای قبلی واکنش شدیدی داشتهاید. واکسن آنفلوآنزا برای کسانی که واکنش شدید نسبت به تزریق واکسن قبلی داشتهاند، توصیه نمیشود. با پزشک خود مشورت نمایید، چرا که ممکن است برخی از واکنشها مربوط به واکسن نباشد.
روشهای دریافت واکسن آنفلوآنزا چگونه است؟
واکسن آنفلوآنزا به صورت تزریقی یا اسپری بینی در دسترس خواهد بود. در سالهای اخیر نگرانی وجود داشت از این جهت که واکسن اسپریای ممکن است به اندازهٔ کافی در برابر انواع خاصی از ویروس آنفلوآنزا مؤثر نباشد. پیشبینی میشود واکسن اسپریای در فصل 2020 – 2021 موثرتر باشد.
واکسن اسپریای برای افراد بین سنین 2 تا 49 سال تأیید شده است.
واکسن آنفلوآنزای اسپریای برای برخی افراد توصیه نمیشود، از جمله:
- کودکان زیر 2 سال
- افراد مسن 50 ساله و ۵۰ سال به بالا
- زنان باردار
- کودکان و نوجوانان بین سنین 2 تا 17 سال که آسپرین و یا داروی حاوی سالیسیلات استفاده میکنند.
- افراد با سیستم ایمنی ضعیف
- کودکان بین سنین 2 تا 4 سال که در 12 ماه گذشته دچار آسم و یا خسخس ریه شدهاند.
گروههای دیگری هستند که توصیه میشود در استفاده از واکسن آنفلوآنزای اسپریای احتیاط نمایند، مانند افرادی که دارای برخی بیماریهای مزمن پزشکی هستند. این افراد میبایست قبل از انتخاب نوع واکسن با پزشک خود مشورت نمایند.
واکسن آنفلوآنزا همچنین میتواند از طریق تزریق در عضلهٔ بازو دریافت شود. اگر شما فرد بزرگسال زیر 65 سال هستید، میتوانید تزریق این واکسن را به صورت داخل جلدی انتخاب نمایید، و یا تزریق آن را از طریق دستگاه تزریق جت انجام دهید که به جای استفاده از سوزن، از جریان باریک و پرفشار مایع برای تزریق بهره میگیرد.
آیا واکسن میتواند من را مبتلا به آنفلوآنزا یا سایر بیماریهای تنفسی نماید؟
خیر. واکسن آنفلوآنزا نمیتواند شما را به آنفلوآنزا مبتلا نماید. این واکسن شما را به کووید-19 نیز مبتلا نمیکند.
اما ممکن است علائم شبه آنفلوآنزا را به دلایل زیر تجربه نمایید:
- واکنش به واکسن:
برخی از افراد پس از دریافت واکسن آنفلوآنزا، به مدت یک یا دو روز دچار درد عضلانی و تب میشوند. این ممکن است از عوارض جانبی تولید آنتیبادیهای محافظتی در بدن باشد.
- زمان تأثیر دو هفتهای:
تقریباً دو هفته طول میکشد تا اثر واکسن آنفلوآنزا در بدن ایجاد شود. اگر اندکی قبل و یا در طی این مدت در معرض ویروس باشید، ممکن است به آنفلوآنزا مبتلا شوید.
- عدم تطابق ویروسها:
در بعضی موارد ویروسهایی که برای واکسن استفاده میشوند با ویروسهایی که در فصل آنفولانزای آن سال در گردشاند، مطابقت ندارند. اگر این اتفاق بیفتد، تأثیر تزریق واکسن کاهش مییابد، اما ممکن است برخی محافظتهای دیگر ایجاد شود.
- بیماریهای دیگر:
بسیاری از بیماریهای دیگر مانند سرماخوردگی علائمی شبیه آنفلوآنزا ایجاد میکنند. بنابراین ممکن است تصور نمایید که به آنفلوآنزا مبتلا شدهاید، در حالی که اینطور نیست.
واکسن آنفلوآنزا چه نوع محافظتی را ارائه میدهد؟
اینکه واکسن آنفلوآنزا تا چه اندازه برای محافظت از شما در برابر آنفلوآنزا مؤثر است، میتواند متفاوت باشد. واکسن آنفلوآنزا به طور کلی در افراد زیر 65 سال مؤثرتر است. برخی افراد مسن و افرادی که شرایط پزشکی خاصی مانند بیماری زمینهای دارند، ممکن است پس از دریافت واکسن سطح ایمنی کمتری در برابر آنفلوآنزا داشته باشند.
بررسیهای انجامشده در گذشته نشان داده است که واکسن آنفلوآنزا در حدود 50 تا 60 درصد برای بزرگسالان سالم بین سنین 18 تا 64 سال مؤثر بوده است. گاهی اوقات ممکن است واکسن اثر کمتری داشته باشد.
حتی اگر واکسن کاملاً از ابتلا به آنفلوآنزا جلوگیری نکند، ممکن است از شدت بیماری کاسته و خطر عوارض جدی و بیماری شدید را که نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد، کاهش دهد.
واکسن آنفلوآنزا شما را در برابر کووید-19 محافظت نمیکند. با این حال، تزریق این واکسن بهویژه در زمان شروع فصل پاییز بسیار مهم است، چرا که بیماری آنفلوآنزا و ویروس کرونا باعث ایجاد علائم مشابهی میشوند. واکسیناسیون آنفلوآنزا میتواند علائمی را که ممکن است با علائم ناشی از کووید-19 اشتباه گرفته شود، کاهش دهد. جلوگیری از آنفلوآنزا و کاهش شدت بیماری میتواند تعداد افرادی را که نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند، کاهش دهد.
آیا میتوان خطر ابتلا به آنفلوآنزا را بدون دریافت واکشن کاهش داد؟
بهترین راه برای پیشگیری از آنفولانزا تزریق واکسن است، اما اقدامات دیگری وجود دارد که میتوانید برای محافظت از خود در برابر آنفلوآنزا و ویروسهای دیگر از جمله ویروس کرونا انجام دهید. این اقدامات شامل موارد زیر هستند:
- دستهای خود را به طور مرتب و به مدت حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید.
- اگر آب و صابون در دسترس نیست، از یک ضدعفونیکننده بر پایهٔ الکل برای ضدعفونی دستها استفاده نمایید.
- از تماس دست آلوده با چشم، بینی و یا دهان خودداری کنید.
- در زمان اپیدمی از حضور در ازدحام جمعیت پرهیز کنید.
- از تماس نزدیک با فردی که بیمار است و علائم آنفلوآنزا را دارد، خودداری کنید.
- هنگام سرفه یا عطسه دهانتان را با دستمال یا آرنج خود بپوشانید و سپس دستان خود را بشویید.
- سطوحی را که بیشتر لمس میکنید مانند پیشخوان، کلیدهای برق و یا دستگیرههای در را به طور مرتب تمیز و ضدعفونی کنید. این کار به جلوگیری از انتشار عفونت و ویروس از طریق لمس سطوح آلوده و سپس دست زدن به صورت، چشم، بینی و دهان کمک میکند.
- عادتهای خوب سلامتی را تمرین کنید. به طور منظم ورزش کنید، به اندازهٔ کافی بخوابید، مایعات زیادی بنوشید، رژیم غذایی سالم داشته باشید و استرس خود را کنترل کنید.
اگر به آنفلوآنزا مبتلا شدهاید، میتوانید با ماندن در خانه و دوری از دیگران از انتقال و شیوع آن جلوگیری کنید. در خانه بمانید تا زمانی که حداقل به مدت ۲۴ ساعت تب نداشته باشید.
در طی بیماری همهگیر کووید-19، ممکن است کووید-19 و آنفلوآنزا همزمان پخش و منتقل شوند. در این زمان ممکن است اقدامات احتیاطی دیگری برای کاهش خطر ابتلا به کووید-19 و یا آنفلوآنزا مانند فاصلهگذاری اجتماعی و حفظ فاصلهٔ 2 متری از افراد خارج از خانه، توصیه شود. همچنین لازم است هنگام حضور در اجتماع به خصوص زمانیکه حفظ فاصلهٔ اجتماعی سخت است، ماسک بزنید.
دریافت واکسن آنفلوآنزا میتواند خطر ابتلا به آنفلوآنزا و عوارض آن را کاهش دهد و رعایت این اقدامات احتیاطی میتواند از شما در برابر آنفلوآنزا یا سایر بیماریهای تنفسی محافظت نماید.
منبع:
بهترین راه برای پیشگیری از آنفولانزا
کو من پدرم ۷۸ سالش رفته داروخانه گفته برو نداریم که اومد خبر میدیم
با سلام. صبور باشید. براساس اولویتها در دسترس همگان قرار خواهد گرفت.