زمان مطالعه: 4 دقیقه

شیردهی به نوزاد یکی از زیباترین لحظات زندگی مادر است اما گاهی اوقات مشکلات شیردهی از قبیل نوک سینه دردناک ، ترک خوردن نوک سینه ، عفونت سینه و … می‌تواند آرامش را از مادران بگیرد، این مشکلات راه‌حل‌هایی هم دارد، با ما همراه باشید.

برخی از مشکلات و چالش‌های تغذیه کودک با شیرمادر چیست؟

  • نوک سینهٔ دردناک:

در هفته‌های اول شیردهی ممکن است احساس درد داشته باشید. اطمینان حاصل نمایید که کودک به درستی به سینهٔ شما چسبیده است و پس از هر بار تغذیه، از انگشت خود برای جداکردن دهان کودک از سینه استفاده نمایید. این کار به جلوگیری از درد نوک سینه کمک می‌کند. اگر سینه درد دارید، می‌توانید بعد از هر بار شیردهی، شیر اضافی را بدوشید. اگر این کار را نکنید، سینه‌های شما ممکن است پر، متورم و دردناک شوند. گذاشتن کیسهٔ یخ یا کیسهٔ حاوی نخود یخ‌زده بر روی نوک سینه می‌تواند به طور موقت ناراحتی و درد شما را کاهش دهد. خشک نگه داشتن نوک سینه و در معرض هوا قراردادن آن‌ها بعد از هر نوبت شیردهی، به کاهش درد کمک می‌کند.

کودک شما در آغاز هر نوبت شیردهی تمایل بیشتری به مکیدن دارد، بنابراین، شیردهی را با سینه‌ای که درد کمتری دارد، آغاز نمایید.

  • نوک سینهٔ خشک و ترک‌خورده:

از صابون‌ها، کرم‌های معطر یا لوسیون‌های حاوی الکل برای شستن و یا ضدعفونی سینه و نوک سینه استفاده ننمایید، چرا که این مواد نوک سینه را خشک‌تر می‌کنند. می‌توانید بعد از هر نوبت شیردهی از لانولین خالص برای چرب کردن نوک سینه استفاده نمایید و آن را به آرامی به نوک سینهٔ خود بمالید، اما مطمئن شوید که قبل از هر نوبت شیردهی، لانولین را کاملاً از روی سینه بشویید. تعویض پد‌های سینه به طور مرتب کمک می‌کند تا نوک سینه‌ها خشک بمانند. سعی نمایید تا فقط از پد‌های سینهٔ پنبه‌ای استفاده کنید.

  • نگرانی از تولید شیر کافی:

قاعدهٔ کلی این است که نوزادی که روزانه 6 تا 8 پوشک خیس می‌کند، به احتمال زیاد شیر کافی دریافت می‌کند. از مکمل شیر مادر استفاده نکنید و هرگز آب معمولی به نوزاد ندهید. بدن شما برای ادامهٔ تولید شیر به دفعات متناوب و منظم شیردهی نیاز دارد. برخی از خانم‌ها به اشتباه فکر می‌کنند اگر سینه‌های کوچک دارند نمی‌توانند شیر کافی داشته باشند. اما خانم‌هایی با سینهٔ‌ کوچک هم می‌توانند به اندازهٔ خانم‌هایی با سایز سینهٔ بزرگ شیر تولید نمایند. تغذیهٔ خوب و مناسب، استراحت فراوان و مصرف آب کافی، همه به تولید شیر کمک می‌کنند.

  • دوشیدن و ذخیره شیر:

می‌توانید شیر را با دست و یا شیردوش بدوشید. ممکن است چند روز طول بکشد تا کودک به خوردن شیر دوشیده از شیشه عادت نماید. بنابراین اگر می‌بایست سر کار بروید، تمرین این کار را هر چه زودتر شروع نمایید.

شیر دوشیده‌شده را می‌توان به مدت دو روز در یخچال نگهداری کرد، و می‌توان آن را به مدت 6 ماه فریز نمود. شیر یخ‌زده را گرم نکنید و یا آن را در مایکروفر قرار ندهید، چرا که این کار برخی خصوصیات شیر را که تقویت‌کنندهٔ سیستم ایمنی بدن است، از بین می‌برد و می‌تواند چربی‌های شیر را گرم نماید.

برای آب کردن یخ شیر، می‌توانید آن را در یخچال قرار داده و یا در ظرف آب گرم قرار دهید تا ذوب شود.

  • نوک سینهٔ به داخل رفته:

این حالت زمانی است که شما ناحیهٔ تیره اطراف نوک سینه را فشار می‌دهید اما نوک سینه به طرف بیرون نمی‌آید. در این زمان، یک مشاور شیردهی که متخصص در امر آموزش شیردهی است، می‌تواند نکات ساده‌ای را به شما آموزش دهد تا با این حالت سینه بتوانید شیردهی موفقی داشته باشید.

  • سینه متورم:

پر بودن سینه، طبیعی و نشانهٔ سلامت است. این حالت زمانی است که سینه‌ها پر از شیر و بافت سینه نرم و پایدار است. اما تورم سینه زمانی است که رگ‌های خونی در سینه گره خورده و یا به حالت احتقان در‌آمده است. در این زمان مایعات در سینهٔ شما حبس و جمع شده و باعث می‌شود احساس سختی، درد و تورم نمایید.

برای رفع این حالت می‌توانید از کمپرس سرد و گرم به تناوب استفاده کنید. همچنین تخلیهٔ شیر با استفاده از شیردوش یا دست نیز می‌تواند کمک‌کننده باشد.

  • مجاری مسدودشده:

نقطه‌ای دردناک بر روی سینه که ممکن است قرمز و گرم باشد، می‌تواند مجرای شیر بسته‌شده را نشان دهد. این نقطهٔ دردناک و مجرای بسته‌شده را می‌توان با کمپرس گرم و ماساژ ملایم تسکین داد و باز نمود. شیردهی بیشتر هم می‌تواند کمک‌کننده باشد.

  • عفونت سینه (ورم سینه یا ماستیت):

این عفونت زمانی حادث می‌شود که باکتری‌ها از طریق نوک سینهٔ ترک‌خورده پس از شیردهی وارد سینه می‌شوند. اگر ناحیهٔ دردناکی در سینهٔ خود دارید و این درد به همراه علائم شبه آنفلوآنزا مانند تب و خستگی است، با پزشک خود مشورت نمایید. معمولاً آنتی‌بیوتیک‌ها برای پاکسازی عفونت مورد نیاز است، اما به احتمال زیاد می‌توانید در زمان عفونت و مصرف آنتی‌بیوتیک، به شیردهی ادامه دهید.

برای تسکین درد و حساسیت سینه، حولهٔ به نسبت گرمی را چهار مرتبه در روز و هر بار به مدت 15 الی 20 دقیقه بر روی ناحیهٔ دردناک قرار دهید.

  • استرس:

اضطراب و نگرانی بیش از حد ممکن است بر روند تولید و ترشح شیر تاثیرگذار باشد. سعی کنید قبل و در حین فرآیند شیردهی آرام باشید و آرامش خود را حفظ نمایید تا جریان شیر راحت‌تری داشته باشید، و از طرفی، آرامش شما باعث آرامش نوزاد شما خواهد بود.

  • نوزادان نارس:

نوزادان نارس را معمولاً نمی‌توان بلافاصله شیر داد. در برخی موارد، مادران می‌توانند شیر خود را دوشیده و نوزاد را از طریق بطری و یا لوله تغذیه، تغذیه نمایند.

  • علائم هشدار‌دهنده:

شیردهی فرآیندی طبیعی و سالم است. اما در صورت بروز موارد ذیل، به پزشک مراجعه نمایید:

  • سینه‌ها به طور غیرمعمول قرمز، متورم، سفت و دردناک شود.
  • در صورت بروز ترشحات غیرمعمول و یا خونریزی از نوک سینه
  • اگر نگران هستید که کودک شما به میزان کافی وزن اضافه نکرده است و یا شیر کافی دریافت نمی‌کند.

 


 

منبع:

 

مقالات مشابه

میوه‌ها و سبزیجات بنفش چه مزایایی دارند؟

چرا لوبیا برای سلامتی مفید است؟

چه غذاهایی برای افسردگی مناسب‌اند؟