کودکتان مدام جیغ میکشد، رئیس شما کارتان را زیر نظر گرفته چرا که گزارش درخواستی را دیر به ایشان دادهاید، و بدهی زیادی دارید که برای بازپرداخت آن موجودی ندارید. این موارد بسیار استرسزا است. در این مقاله علل استرس و تاثیرات آن بر سلامتی را بررسی خواهیم کرد با ما همراه باشید:
استرس در واقع بخشی طبیعی و جداییناپذیر از زندگی است. در بعضی مواقع، استرس هدفی کاربردی دارد، به عنوان مثال استرس میتواند انگیزهای ایجاد نماید تا ارتقای شغلی داشته باشید، و یا اینکه در آخرین مایل یک ماراتن با انرژی بدوید. اما اگر نتوانید استرس را تحمل و آن را مدیریت نمایید، در طولانیمدت ممکن است به طور جدی در شغل، زندگی خانوادگی و سلامت شما تداخل ایجاد نماید. بیشتر افراد به دلیل استرس با دوستان و عزیزانشان جنگ و دعوا کرده و 70% افراد علائم واقعی جسمی و عاطفی ناشی از استرس را دارند.
ادامهٔ این مطلب را بخوانید تا بدانید که چرا دچار استرس شده و یا میشوید و اینکه این استرس چگونه ممکن است بر سلامتی شما تأثیر بگذارد.
علل استرس
هر شخصی عوامل استرسزای متفاوتی دارد. طبق نظرسنجیها، استرس کاری در بالای این لیست قرار دارد.
دلایل استرس کاری عبارتاند از:
- ناراضی بودن از شغل
- کار سنگین یا مسئولیت بیشازحد
- ساعتهای کار طولانی
- مدیریت ضعیف و داشتن انتظارات نامشخص از کار
- کار در شرایط ناامن و خطرناک
- اجبار به سخنرانی در گروه همکاران
- مواجهه با تبعیض و آزار و اذیت در محیط کاری، بهخصوص زمانیکه شرکت حامی شما نیست.
استرسهای زندگی نیز میتوانند تأثیر زیادی داشته باشند. نمونههایی از استرسهای زندگی عبارتاند از:
- مرگ عزیزان
- طلاق
- از دست دادن شغل
- افزایش تعهدات مالی
- ازدواج
- اسبابکشی
- بیماری مزمن و یا آسیبدیدگی
- مشکلات عاطفی (افسردگی، اضطراب، عصبانیت، غم، احساس گناه، اعتماد به نفس پایین)
- مراقبت از یکی از اعضای سالخورده و یا بیمار خانواده
- یک رویداد آسیبزا مانند بلایای طبیعی، سرقت، تجاوز، یا خشونت علیه شما و یا یکی از عزیزانتان
گاهی اوقات استرس بیش از آنکه از بیرون باشد، از درون ناشی میشود. فقط با نگرانی در مورد مسائل میتوانید به خود استرس دهید. همهٔ این عوامل میتوانند منجر به استرس شوند:
-
ترس و عدم اطمینان:
زمانیکه بهطور مرتب اخبار مربوط به تهدیدات حملات تروریستی، گرم شدن کرهٔ زمین و مواد شیمیایی سمی را میشنوید، ممکن است در شما استرس ایجاد شود، بهخصوص به این دلیل که احساس میکنید هیچ کنترلی بر آن وقایع ندارید. هرچند بلایا به طور معمول حوادث بسیار نادری هستند، پوشش زندهٔ آنها در رسانهها ممکن است باعث شود که گویی احتمال وقوع آنها بیش از حدِ واقعی است. ترس همچنین ممکن است نزدیکتر باشد، مانند اینکه نگران باشید که در کار خود پروژهای را به پایان نبرید و یا در ماه جاری پول کافی برای پرداخت صورتحساب خود نداشته باشید.
-
نگرشها و برداشتها:
نگاه شما به جهان یا یک موقعیت خاص میتواند تعیین کند که آیا موضوعی برای شما استرسزا است یا خیر. به عنوان مثال، اگر تلویزیون شما را به سرقت ببرند و این نگرش را داشته باشید که “مشکلی نیست، شرکت بیمه هزینه را پرداخت میکند” استرس شما بسیار کمتر از این خواهد بود که فکر کنید “تلویزیون من از بین رفته است. من هرگز نمیتوانم آن را پس بگیرم. اگر دزدها به خانهٔ من برگردند تا دوباره سرقت کنند، چه؟” به همین ترتیب، کسانیکه احساس میکنند افراد باکفایتی در محل کار خود هستند، نسبت به افرادیکه احساس بیکفایتی میکنند، کمتر تحت تأثیر استرس ناشی از یک پروژهٔ جدید قرار میگیرند.
-
انتظارات غیرواقعی:
هیچکس کامل نیست. اگر انتظار دارید که تمام کارها را بهطور مداوم و مرتب انجام دهید، زمانیکه همه چیز آنطور که میخواهید پیش نمیرود، استرس خواهید داشت.
-
تغییر:
هر تغییر عمده در زندگی، حتی اتفاقی شاد مانند عروسی و یا ارتقا میتواند استرسزا باشد. حوادث ناخوشایند مانند طلاق، شکست اقتصادی بزرگ و یا مرگ یکی از اعضای خانواده نیز میتواند منبع قابل توجهی از استرس باشند.
تاثیرات استرس بر سلامتی شما
هنگامیکه در یک وضعیت استرسزا هستید، بدن شما ارسال پاسخ فیزیکی را شروع میکند. سیستم عصبی شما شروع به فعالیت کرده و هورمونهایی را ترشح میکند که شما را برای جنگیدن یا فرار کردن آماده میکند. این پاسخ “جنگ یا فرار” نامیده میشود و به همین دلیل زمانیکه در یک موقعیت استرسزا هستید، ممکن است متوجه شوید که ضربان قلب شما بالا میرود، تنفس شما تندتر میشود، عضلات شما متشنج میشوند و شروع به تعریق میکنید. این نوع استرس کوتاهمدت و موقتی است (استرس حاد) و بدن شما معمولاً بهسرعت از آن آزاد شده و بهبود مییابد.
اما اگر سیستم استرس شما برای مدتی طولانی فعال بماند (استرس مزمن)، میتواند منجر به مشکلات سلامتی جدیتر و حادتری شود. هجوم مداوم هورمونهای استرس میتواند ساییدگی و فرسایش زیادی روی بدن ایجاد نماید و باعث سریعتر شدن فرآیند پیری شده و فرد را مستعد بیماری نماید.
اگر مدت کوتاهی استرس داشته باشید، ممکن است برخی علائم جسمی از جمله موارد زیر را مشاهده نمایید:
- سردرد
- خستگی
- مشکل در خوابیدن
- مشکل در تمرکز
- ناراحتی معده
- تحریکپذیری
زمانیکه استرس طولانیمدت شده و بهدرستی رفع نشود، میتواند منجر به پارهای از بیماریها و مشکلات سلامتی جدیتر شود، که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- افسردگی
- فشارخون بالا
- ضربان قلب غیرطبیعی (آریتمی)
- سخت شدن عروق (تصلب شرایین)
- بیماریهای قلبی
- حملهٔ قلبی
- سوزش معده، زخم، سندرم رودهٔ تحریکپذیر
- ناراحتی معده: گرفتگی عضلات آن، یبوست و اسهال
- افزایش یا کاهش وزن
- تغییر در میل جنسی
- مشکلات باروری
- بروز آسم یا آرتروز
- مشکلات پوستی مانند آکنه، اگزما و پسوریازیس
کنترل استرس میتواند تغییری واقعی در سلامت شما ایجاد نماید. یک مطالعه نشان داده است که اگر زنان مبتلا به بیماریهای قلبی تحت یک برنامهٔ مدیریت استرس قرار بگیرند، عمر طولانیتری خواهند داشت.
منبع:
علل استرس و تاثیرات آن بر سلامتی
هنوز دیدگاهی ارسال نشده است.