زمان مطالعه: 3 دقیقه

بوی بد دهان، از نظر پزشکی هالیتوز نامیده می‌شود. علت بوی بد دهان چیست؟ این مشکل می‌تواند در اثر عادات بهداشتی ضعیف دهان و دندان ایجاد شود و ممکن است نشانهٔ سایر مشکلات سلامتی باشد. بوی بد دهان همچنین می‌تواند به دلیل انواع غذاهایی که می‌خورید و یا سایر عادت‌های ناسالم در زندگی باشد.

 

آنچه می‌خورید چگونه بر نفس و بوی دهان شما تأثیر می‌گذارد؟

اصولاً تمام غذاهای خورده‌شده در دهان تجزیه می‌شوند. اگر غذاهایی با بوی شدید (مانند سیر یا پیاز) می‌خورید، مسواک زدن و  استفاده از نخ دندان، حتی دهان‌شویه، بوی آن را به‌صورت موقتی می‌پوشاند. تا زمانی‌که موادغذایی از بدن به‌طور کامل خارج نشوند، بو کاملاً از بین نمی‌رود.

 

چرا عادت‌های بد بهداشت دهان و دندان، باعث بوی بد دهان می‌شود؟

اگر روزانه مسواک نمی‌زنید و نخ دندان نمی‌کشید، ذرات غذا می‌توانند در دهان شما باقی بمانند و باعث رشد باکتری‌ها در بین دندان، اطراف لثه و روی زبان شوند و تمام این باکتری‌ها، بوی بد دهان را ایجاد می‌نمایند. شست‌وشوی دهان با مواد ضدباکتریایی می‌تواند به کاهش باکتری‌ها و در نتیجه کاهش و رفع بوی بد دهان کمک نماید.

افزون بر این، اگر دندان مصنوعی به‌درستی تمیز نشود، باکتری‌ها و ذرات غذای ایجادکنندهٔ بو می‌توانند باعث بوی بد دهان شوند.

سیگار کشیدن یا جویدن محصولات بر پایهٔ تنباکو می‌تواند باعث بوی بد دهان، لک شدن دندان‌ها، کاهش توانایی در چشیدن غذا و تحریک لثه‌ها شود.

 

چه مشکلات سلامتی‌ای با بوی بد دهان ارتباط دارند؟

بوی بد یا طعم بد دهان ممکن است نشانهٔ هشداردهندهٔ بیماری لثه (پریودنتال) باشد. بیماری لثه به دلیل تجمع پلاک بر روی دندان ایجاد می‌شود. باکتری‌ها باعث تشکیل سمومی می‌شوند که لثه را تحریک می‌کند. اگر بیماری لثه درمان نشود، می‌تواند به لثه و استخوان فک، آسیب برساند.

از دیگر دلایل دندانی بوی بد دهان می‌توان به تجهیزات نامناسب دندان، عفونت‌های مخمری دهان و پوسیدگی دندان (حفره) اشاره نمود.

وضعیت پزشکی خشکی دهان (زیروستومیا) نیز می‌تواند باعث بوی بد دهان شود. بزاق برای مرطوب کردن دهان، خنثی کردن اسیدهای تولیدشده توسط پلاک و شست‌وشوی سلول‌های مرده‌ای که روی زبان، لثه‌ها و گونه‌ها جمع می‌شوند، لازم است. اگر این سلول‌ها برداشته نشوند، تجزیه شده و باعث بوی بد دهان می‌شوند. خشکی دهان ممکن است عارضهٔ جانبی مصرف داروهای مختلف، مشکلات غدد بزاقی و یا تنفس مداوم از طریق دهان باشد.

بسیاری از بیماری‌ها ممکن است باعث بوی بد دهان شوند. در اینجا مواردی وجود دارد که باید از آن‌ها آگاهی داشت: عفونت‌های دستگاه تنفسی مانند ذات‌الریه یا برونشیت، عفونت‌های مزمن سینوس، خلط پشت حلق، دیابت، ریفلاکس اسید مزمن، مشکلات دستگاه گوارش و مشکلات کبدی یا کلیوی، از این موارداند.

 

برای جلوگیری از بوی بد دهان، چه کاری می‌توان انجام داد؟

در صورت انجام موارد زیر، بوی بد دهان کاهش یافته و یا از بین می‌رود:

بهداشت دهان و دندان را به‌خوبی رعایت کنید: روزی دو بار با خمیردندان‌های حاوی فلوراید مسواک بزنید تا بقایای موادغذایی و پلاک‌ها پاک شوند. بعد از خوردن غذا، مسواک بزنید (مسواک را در محل کار یا مدرسه همراه خود داشته باشید، تا بعد از ناهار مسواک بزنید). مسواک زدن زبان را نیز فراموش نکنید. مسواک خود را هر 2 تا 3 ماه یک‌بار یا بعد از بیماری تعویض کنید. برای از بین بردن ذرات غذا و پلاک بین دندان‌ها، یک بار در روز از نخ دندان یا پاک‌کنندهٔ بین دندانی استفاده نمایید. دو بار در روز با دهان‌شویهٔ ضدباکتریایی دهان خود را بشویید. دندان مصنوعی باید شب برداشته شود و صبح روز بعد، قبل از قرار گرفتن در دهان کاملاً تمیز شود.

به‌طور مرتب به دندانپزشک مراجعه نمایید: حداقل دو بار در سال به دندانپزشک مراجعه نمایید. دندانپزشک معاینهٔ دهانی و تمیزکاری حرفه‌ای دندان‌ها را انجام می‌دهد و قادر به تشخیص و درمان بیماری پریودنتال، خشکی دهان یا سایر مشکلاتی است که ممکن است دلیل بوی بد دهان باشد.

سیگار کشیدن و جویدن محصولات بر پایهٔ تنباکو را متوقف نمایید: از دندانپزشک خود برای کنار گذاشتن این عادت مشورت بخواهید.

آب زیاد بنوشید: آب باعث می‌شود دهان شما مرطوب بماند. جویدن آدامس (ترجیحاً بدون قند) یا مکیدن آب‌نبات (ترجیحاً بدون قند) تولید بزاق را نیز تحریک می‌کند که به شست‌وشوی ذرات غذا و باکتری‌ها کمک می‌کند. آدامس‌های نعنایی حاوی زایلیتول بهترین مورداند.

از غذاهایی که می‌خورید، گزارشی ثبت نمایید: اگر فکر می‌کنید غذایی که می‌خورید ممکن است باعث بوی بد دهان شود، گزارشی را که تهیه کرده‌اید برای بررسی به دندانپزشک خود بدهید. به همین ترتیب، فهرستی از داروهایی که می‌خورید تهیه نمایید. برخی از داروها ممکن است در ایجاد بوی بد دهان نقش داشته باشند.

 

چه کسی بوی بد دهان را درمان می‌کند؟

در بیشتر موارد، دندانپزشک می‌تواند علت بوی بد دهان را درمان نماید. اگر دندانپزشک تشخیص دهد که دهان شما سالم است و علت بوی بد، از دهان شما نیست، ممکن است برای تعیین منبع بو و برنامهٔ درمانی، شما را به پزشک خانواده و یا متخصص داخلی ارجاع دهد. برای نمونه، اگر بوی بد دهان به دلیل بیماری لثه باشد، دندانپزشک شما می‌تواند بیماری را درمان نماید یا شما را به یک متخصص پریودنتیست، دندانپزشک متخصص در درمان بیماری‌های لثه، ارجاع دهد.

 

از چه محصولی می‌توان برای از بین بردن بوی بد دهان استفاده نمود؟

دهان‌شویهٔ ضدعفونی‌کننده می‌تواند به از بین بردن باکتری‌های ایجادکنندهٔ بوی بد دهان کمک کند. از دندانپزشک در مورد بهترین محصول در این زمینه مشورت بخواهید.

 


منبع:

علت بوی بد دهان چیست؟ علت بوی بد دهان چیست؟

مقالات مشابه

میوه‌ها و سبزیجات بنفش چه مزایایی دارند؟

چرا لوبیا برای سلامتی مفید است؟

چه غذاهایی برای افسردگی مناسب‌اند؟