اگر زانودرد دارید، برنامههای سلامت و پزشکی از راه دور ممکن است کمک کنند
تقریباً تمام افراد در مقطعی از زندگی خود زانودرد را تجربه میکنند. بیشتر اوقات، این درد به دنبال آسیب و یا انجام ورزش شدید ایجاد شده و در عرض چند روز برطرف میشود، اما بسته به علت آن ممکن است ماهها و یا حتی سالها نیز طول بکشد. مطالعهای جدید نشان دادهاست که برنامههای پزشکی و سلامت از راه دور برای افراد مبتلا به استئوآرتریت زانو ممکن است به کاهش درد، بهبود توانایی عملکرد و احتمالاً کاهش وزن کمک کند.
آرتروز زانو چیست؟
استئوآرتریت زانو (OA)، انحطاط و یا ساییدگی مفصل زانوی مرتبط با سن، علت شمارهٔ یک زانودرد مزمن است که تقریباً یکچهارم افراد 40 ساله و یا بالاتر را تحتتأثیر قرار میدهد و منجر به تعویض مفصل زانو و هزینههای گزاف مراقبتهای بهداشتی و پزشکی است.
چگونه درمان میشود؟
هیچ درمانی برای آرتروز زانو ایدهآل و یا برای هر موردی موثر نیست. رویکردهای استاندارد برای درمان شامل مدیریت درد، ورزش و کاهش وزن اضافی است.
برای تسکین درد، افراد مبتلا به آرتروز زانو ممکن است موارد زیر را درنظر بگیرند:
- داروهای ضدالتهابی که روی پوست مالیده میشوند، مانند ژل دیکلوفناک
- داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن
- مسکنها مانند استامینوفن
- تزریق کورتیکواستروئیدها
مواد افیونی، جراحی آرتروسکوپس و سایر درمانهای تزریقی به دلیل خطرات، نبود فواید ثابتشده و یا هر دو بهطور معمول توصیه نمیشوند. جراحی تعویض مفصل زانو، میزان موفقیت بالایی برای درمان آرتروز را به همراه دارد، اما بهطور کلی به عنوان آخرین راه حل درنظر گرفته میشود، چرا که جراحی بزرگی است و به زمان قابلتوجهی برای بهبودی نیاز دارد.
ویزیتهای مجازی و از راه دور سودمنداند
قبل از همهگیری کووید-19، بسیاری از افراد مبتلا به آرتروز زانو بهطور مرتب برای ویزیت به مطب پزشک مراجعه میکردند تا:
- درد و توانایی زانوی آنها در حرکت بررسی شود.
- تغییرات در روند درمانی آنها درنظر گرفته شود.
- عوارض جانبی درمان و داروی مصرفی بررسی گردد.
- مشخص شود که آیا وجود سایر مشکلات سلامتی منجر به بدتر شدن علائم آرتروز شدهاست یا خیر.
بهنظر میرسد بسیاری از این کارها را میتوان به صورت آنلاین و مجازی نیز انجام داد. همهگیری کووید-19 ویزیت آنلاین را به یک ضرورت تبدیل کردهاست و مطالعهای جدید نشان داده که این نوع ویزیت مؤثر و قابل انجام است.
مطالعهٔ انجامشده بر روی آرتروز زانو چه چیزی را نشان داد؟
این مطالعه نشان داد که ویزیت از راه دور و آنلاین روش خوبی برای ارائهٔ خدمات مراقبتی پزشکی و سلامت به افراد مبتلا به آرتروز زانو است. محققان نزدیک به 400 شرکتکننده را که آرتروز زانو داشتند و به همراه آن اضافهوزن داشته و یا چاق بودند را ثبتنام کردند و مورد بررسی و مطالعه قرار دادند. این افراد به سه گروه تقسیم شدند:
- گروه 1 به وبسایتی دسترسی داشتند که اطلاعاتی را در مورد آرتروز زانو از جمله داروهای ضددرد، ورزش مناسب، کاهش وزن و مدیریت درد ارائه میکرد.
- گروه 2 همان اطلاعات گروه 1 را دریافت کرد و در کنار آن در 6 جلسهٔ تمرینی با فیزیوتراپ از طریق ویدئو کنفرانس شرکت کرد. این جلسات 20 تا 45 دقیقه به طول انجامید و شامل مشاوره در مورد خودمدیریتی، مشاورهٔ رفتاری و آموزش انتخاب تجهیزات ورزشی مناسب بود.
- گروه 3 همان فرمت گروه 2 را دنبال کرد و همچنین از مزایای 6 جلسه مشاوره از طریق ویدئو کنفرانس با یک متخصص تغذیه در مورد کاهش وزن و تغذیهٔ مناسب بهره برد. این جلسات مشاوره نیز 20 تا 45 دقیقه به طول انجامید.
پس از شش ماه، شرکتکنندگان در گروههای 2 و 3 کاهش درد را در مقایسه با گروه 1 گزارش کردند. در مقیاس درد 1 تا 10:
- گروه 3 بیش از گروه 1 با میزان 1.5 نمره پیشرفت داشت.
- گروه 2 بیش از گروه 1 حدود 1 نمره پیشرفت داشت.
افراد گروه 2 و 3 نیز در مقایسه با گروه 1 نمرات بهتری در عملکرد نشان دادند. تمام این پیشرفتها معنیدار تلقی شد و حداقل برای مدت 12 ماه باقی ماندند.
افزونبر این، گروه 3 در طول مطالعه حدود 9 کیلوگرم وزن کم کردند، درحالیکه وزن گروههای دیگر تقریباً بدون تغییر بود. این یافتهای مهم است، چرا که اضافهوزن آرتروز زانو را بدتر میکند. کاهش وزن اضافی میتواند علائم آرتروز را بهبود بخشد و به جلوگیری از بدتر شدن آرتریت کمک کند.
ازآنجاکه در این مطالعه هیچ مقایسهای میان ویزیتهای آنلاین با مراقبتهای حضوری وجود نداشت، نمیتوان گفت که آیا این ویزیتهای آنلاین و مجازی بهتر، بدتر و یا شبیه به ملاقات رو در رو بودهاست. همچنین این مطالعه هزینههای این جلسات ویزیت مجازی، تأثیر طولانیمدت ویزیت مجازی، یا اینکه آیا این نوع ویزیتهای مجازی مکرر میتوانند پیشرفتهایی را که افراد گزارش کردند حفظ کنند یا خیر، گزارش نکردهاست.
سخن پایانی
همهگیری کووید-19 به محققان این فرصت را داد تا ارزش بالقوه و محدودیتهای مراقبتهای مجازی را در مقیاس بزرگ بهطور جدی مطالعه کنند. اگر این نوع ویزیتها بهخوبیِ یا بهتر از ویزیتهای حضوری برای بیماریهای خاص باشند و هزینههای آن بیشتر نباشد، دستاوردی بزرگ است. ویزیت آنلاین، زمان صرفشده برای رفتن به مطب و زمان انتظار در مطب و هزینههای احتمالی پارکینگ را که ممکن است یک ویزیت مختصر را به کاری پرهزینه تبدیل کند که نیمی از روز به طول میانجامد، حذف میکند. مراقبت مجازی همچنین پتانسیل دسترسی به بیمارانی را دارد که در غیر این صورت نمیتوانند به مطب پزشک مراجعه کنند.
البته به دلیل موانع زبانی، تواناییهای فنی، برنامههای بیمه و یا دسترسی نداشتن به تلفنهای هوشمند، رایانه و یا برنامههای مورد نیاز برای برقراری ارتباط از راه دور، دسترسی به ویزیت آنلاین برای تمام افراد یکسان نیست.
این مطالعه و سایر مطالعات نشان میدهد که ممکن است محدود کردن خدمات سلامت از راه دور درست زمانی که در حال گسترش است، اشتباه باشد. مطالعات بیشتر مانند آنچه در اینجا توضیح داده شد ممکن است به بیمهگران، سازمانهای نظارتی، ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی و پزشکی و بیماران این موضوع را نشان دهد که آیندهٔ مراقبتهای پزشکی باید بیشتر و نه کمتر به مراقبتهای بهداشتی مجازی متکی باشد و رویکردهایی را تشویق کند که بر موانع استفاده از آن غلبه کند.
منبع:
هنوز دیدگاهی ارسال نشده است.