دیابت، بیماری مزمنی است که مادام العمر با فرد همراه خواهد بود و درمان قطعی ندارد. بنابراین بهتر است فرد با این بیماری آشنا شود، آگاهی و دانش کافی به این بیماری داشته باشد، تا از این طریق بتواند از پیشرفت دیابت جلوگیری کند. در غیر این صورت فرد را زمین گیر کرده و قدرت و توان را از او خواهد گرفت.
عوامل ایجاد کننده
بیماری دیابت با سابقه چندین هزار ساله، هیچگاه در طول تاریخ از چنین گستردگی برخوردار نبوده است. از مهمترین عوامل ایجاد این وضعیت ،اقبال مردم به زندگی شهر نشینی ،آلودگی هوا، آب، صدا، مصرف غذاهای با منشأ ساختگی و صنعتی به جای غذاهای طبیعی و فراسودمند، فشارهای روحی و روانی ناشی از ناهنجاری های اجتماعی و محیطی، و رقابت های نا مطلوب اقتصادی و بویژه سبک زندگی معاصر با فعالیت های بدنی اندک و فاصله گرفتن از معنویات است.
دیابت نوع 2
بیش از 90 درصد از بیماران دیابتی، مبتلا به بیماری دیابت نوع 2 می باشند. دیابت نوع 2 دیابتی است که با سبک زندگی و با زمینه های خانوادگی رابطه بسیار تنگاتنگی دارد. متاسفانه به دلیل تغییر سبک زندگی، دیابت نوع 2 در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران در حال گسترش است. در ایران بیش از 8 ملیون نفر دیابتی داریم که 60% از بیماران خود از بیماریشان خبر ندارند و این روند رو به افزایش است.
کشورهای غربی تا حدود زیادی با اصلاح سبک زندگی، توانسته اند افزایش شیوع دیابت را مهار کنند.
خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت
خودمراقبتی مطلوب در بیماران مبتلا به دیابت می تواند باعث بهبود کیفیت بیماران مبتلا به دیابت شود و جلوگیری از پیشرفت دیابت می شود.
- نخستین مساله هوا است : یعنی جایی که فرد تنفس می کند بر سلامتی او تاثیر انکارناپذیر دارد. آلودگی هوا، خفگی سلولی و مسمومیت داخل خون ایجاد می کند. مصرف سیگار و دخانیات اثر بسیار زیادی دارد.
- ورزش : تحرک سموم را از بدن آدمی می زداید و سطح انسولین را بالا برده و در نتیجه قند را پایین می آورد.
آثار ورزش بر سلامتی برحسب قدرت، انعطاف پذیری، تعادل، در همراهی ذهن، جسم و تنفس، آمیخته با تمرینات مراقبه ای است که باعث آرامش ذهن وتوسعه خودآگاهی می شود. نوعی از یوگا (هاتها یوگا) موثر است. - تغذیه : مواد غذایی که امروزه مصرف می شود به علت افزایش حجم و هرم غذایی اشتباهی که به همراه دارد، زمینه ساز بروز دیابت می شود. به همین دلیل تعیین رژیم غذایی مناسب بسیار مهم است. در این مورد بهتر است که با کارشناس تغذیه یا رژیم درمانی مشورت کرد.
- خواب : کمبود خواب مزمن در جامعه امروز بسیار معمول است. بنیاد ملی خواب آمریکا و متخصصان خواب، 8 ساعت خواب در هرشب را توصیه میکنند.
- وضعیت روحی و روانی : تاثیر به سزایی در کاهش یا افزایش قند دارد. تنش های زندگی شهر نشینی نقش زیادی در این امر دارد. افرادی که از تفکر مثبت بهرهمند هستند همچنین با دوستان و نزدیکان خود مهربان بوده و با انعطاف پذیری مشکلات را پذیرا هستند کمتر به بیماری قند مبتلا میشوند. در دیدگاه طب سنتی ایران، کنترل وضعیت روحی و روانی در سلامت جسم و روح تاثیر غیرقابل انکاری دارد.
- دفع و احتباس : دفع مواد زاید بدن و جلوگیری از یبوست و کارکرد سالم گوارشی و ادراری از جمله مهمترین عوامل پاکسازی بدن هستند که نقش مهمی در کنترل قند دارند.
هنوز دیدگاهی ارسال نشده است.