احتمال ابتلای مجدد به ویروس کرونا مهمترین سوالی است که ذهن عموم جامعه را به خود درگیر کرده است. سعی داریم در این مقاله به این سوال پاسخ دهیم. با ما همراه باشید:
آیا احتمال ابتلای مجدد به ویروس کرونا وجود دارد؟ آنچه که تاکنون درباره کووید ۱۹ و سیستم ایمنی میدانیم.
سیستم ایمنی شما مانند ارتش شخصیتان است. شبکهای گسترده از سلولها، بافتها و اندامها که از بدن شما در برابر بیماریها محافظت میکنند.
اما هنوز چگونگی پاسخ سیستم ایمنی به کروناویروس و اینکه آیا محافظت طولانیمدتی را ایجاد میکند یا نه، یکی از بزرگترین ناشناختهها و ضروریترین سؤالاتی است که محققان و مقامات بهداشتی با آن روبهرو شدهاند.
لاریسا لبزین، ایمونولوژیست دانشگاه کوئینزلند میگوید: «همانند سایر ویروسها، در این ویروس نیز پاسخ ایمنی ایجاد میشود و این بدان معنی است که در کوتاهمدت از ابتلای مجدد به این ویروس در امان خواهیم ماند.»
«آنچه که هنوز نمیدانیم این است که این حفاظت دقیقاً چیست و تا چه مدت باقی میماند.»
با در دسترس داشتن کمتر از چهار ماه داده و اطلاعات (این ویروس در اواخر سال ۲۰۱۹ پدیدار شد) پاسخ دادن به سؤالاتی درباره ایمنی نسبت به ویروس به خصوص ایمنی طولانیمدت بسیار دشوار است.
بدن شما چگونه به ویروس پاسخ میدهد؟
وقتی که بدن شما با متجاوزی خارجی مانند SARS-CoV-2 (کروناویروس جدید که مسبب کووید ۱۹ است) روبهرو میشود، سیستم ایمنی بدن شما برای شناسایی و حذف عامل خارجی به سرعت اقدام میکند.
دکتر لبزین میگوید: «اولین خط دفاعی که به عنوان پاسخ ایمنی ذاتی (innate immune response) شناخته میشود، به طور مؤثری تقویتکننده سیستم ایمنی است.»
«این خط دفاعی را بیشتر به عنوان پاسخی غیراختصاصی میشناسیم که قادر است به هر چیز متجاوز و خطرناکی که بدن را تهدید میکند پاسخ دهد.»
پاسخ ایمنی ذاتی منجر به کاهش سرعت انتشار آلودگی و عفونت تا قبل از وارد عمل شدن سیستم ایمنی اختصاصی (adaptive immune response) میشود. سیستم ایمنی اختصاصی حاوی آنتیبادیهای ساختهشده توسط لنفوسیتهای بی (B-cells) و لنفوسیتهای تی (T-cells) است.
حال که بدن اطلاعات بیشتری درباره عفونت دارد (مانند پروتئینهای خاصی به نام آنتیژن که روی سطح ویروس است)، لنفوسیتهای تی را برای جستوجو و کشتن سلولهای عفونی تولید میکند.
همزمان لنفوسیتهای بی نیز در حال تولید کردن پروتئین خاصی به نام آنتیبادی هستند. این پروتئینها مانند قفل و کلید روی آنتیژنها چفت میشوند. اولین نوع از آنتیبادیهایی که ایجاد میشوند ايمونوگلبولين «ام» نام دارند.
برای هدف قرار دادن و نابود کردن عفونت، سیستم ایمنی این آنتیبادیها را به نوع دومی از آنتیبادیها به نام ايمونوگلبولين «جی» تغییر میدهد که قادرند به طور اختصاصی ویروسها را شناسایی و خنثی کرده و مانع ورودشان به سلولهای جدید شوند.
به طور معمول حدود یک یا دو هفته طول میکشد تا این آنتیبادیها در بدن به وجود بیایند.
دکتر لبزین میگوید: «هنگامیکه سیستم ایمنی و لنفوسیتهای بی اطلاعات بیشتری را دریافت کنند، میتوانند به صورت اختصاصیتر پاسخ داده و آنتیبادیهای قوی و حفاظتکنندهای را در مقابل ویروس تولید کنند.»
بعد از اینکه بدنتان ویروس را به طور کامل از بین برد زیرمجموعهای از آنتیبادیها و حافظه سلولی ایجاد میشود (گاهی برای سالها) که آماده حفاظت از شما در برابر برخورد مجدد با ویروس هستند.
درباره ایمنی کووید ۱۹ چه میدانیم
پروفسور بیل راولینسون، متخصص ویروسشناسی میگوید: «ابتلای به کووید ۱۹ موجب فعال شدن سیستم ایمنی میشود اما بعضی از افراد نسبت به دیگران پاسخهای ایمنی بهتری را نشان میدهند.»
«مطالعاتی روی آنتیبادیها و سایر فرمهای ایمنی انجام شده است و ما میدانیم که هر دونوع آنتیبادی ( ايمونوگلبولين «ام» و «جی») در طول مدت چند هفته پدیدار میشوند.»
این طور فرض میشود که این پاسخ ایمنی، محافظت کوتاهمدت و میانمدت ایجاد میکند. اما هنوز برای دانستن این موضوع که ایمنی بدن تا چه مدت باقی میماند زود است.
پروفسور بیل راولینسون میگوید: «میدانیم که ایمنی در برابر چهار کروناویروس دیگر که هر ساله باعث سرماخوردگی رایج میشوند به مدت چند ماه تا چند سال باقی میماند. پس انتظار میرود که ایمنی در برابر SARS-CoV-2 نیز همیشگی نباشد.»
بعضی از ویروسها مانند فلج اطفال و سرخچه آنتیبادیهایی تولید میکنند که میتوانند تا آخر عمر ایمنی ایجاد کنند. این ایمنی ممکن است برای گروههای دیگر مانند سارس (SARS) تنها چند سال باشد. «افراد نسبت به سارس ایمن میشوند و این ایمنی ممکن است تا چند سال دوام بیاورد و بعد شروع به کاهش کند.»
«احتمال میدهیم که کووید ۱۹ نیز این چنین باشد چرا که از یک خانواده ویروسی هستند.»
سؤالاتی درباره آنتیبادیها
تحقیقات اولیه و مقدماتی بر روی حیوانات نشان میدهد که ایمنی کووید ۱۹ حداقل برای چند هفته باقی میماند.
محققان چینی بر روی سه میمون بهبودیافته از کووید ۱۹ آزمایشهایی را انجام داده و متوجه شدند که آنها بعد از دو هفته آنتیبادیهای کافیای را برای جلوگیری از ابتلای مجدد به ویروس تولید کردهاند. نتایج تحقیق آنها هنوز مورد بازبینی دقیق و داوری تخصصی قرار نگرفته است.
اما مطالعه اخیری که روی ۱۷۵ بیمار بهبودیافته از کووید ۱۹ در شانگهای انجام شد (این مطالعه نیز هنوز مورد بازبینی دقیق قرار نگرفته است)، نشان داد که نزدیک به یکسوم از آنها به طور غیرقابل انتظاری سطح پایینی از آنتیبادیهای خنثیکنندهٔ ویروس را داشته و در ده نفر از آنها هیچ اثری از آنتیبادی دیده نشده است.
درحالیکه این تحقیق توانایی بدن را برای تولید آنتیبادیهای خاص در پاسخ به کووید ۱۹ زیر سؤال میبرد، دکتر لبزین بیان دارد که این اطلاعات به این معنی نیست که بیماران هیچگونه ایمنی پایداری را ایجاد نکردهاند.
او اینگونه ادامه میدهد: «بدن ما در برابر تعداد زیادی از ویروسها آنتیبادی تولید میکند که بیشترشان خنثیکنندهٔ ویروس هستند و مانع از ورود ویروس به داخل سلولها میشوند.»
«اما آنتیبادیها عملکردهای بیشتری نیز دارند و ما نمیدانیم که آیا این آنتیبادیهای خنثیکننده برای ایجاد ایمنی کلی در برابر ویروس کرونا مهم هستند یا نه.»
یکی از بیشترین سوالاتِ بیپاسخ این است که در بدن مبتلایان به ویروسی که هیچ علائمی از خود نشان ندادهاند و یا کسانی که علائم خفیف دارند چه میگذرد.
اندرو تیلور-رابینسون، استاد ایمنیشناسی بیماریهای عفونی در دانشگاه مرکزی کوئینزلند میگوید: «کسانی که به کووید ۱۹ مبتلا شده اما هیچ علائمی ندارند احتمالاً پاسخ ایمنی بسیار قویای داشتند.»
او میگوید: «حتی کسانی که علائم خفیف از خود نشان دادهاند نیز احتمالاً آنتیبادی یا سایر مکانیسمهای دفاعی را تولید کردهاند.»
اما دکتر لبزین میگوید: «احتمال ایجاد پاسخ ایمنی هوشمند نسبت به پاسخ ایمنی قوی در افراد مبتلای بدون علائم بیشتر است. که این به معنای تولید کمتر آنتیبادیهاست.»
«احتمال دارد در این افراد پاسخ ایمنی از قبل در آنجا وجود داشته و همه چیز را به خوبی مدیریت کرده باشد، بنابراین این افراد علائم شدیدی را نشان ندادند.»
«میزان سطح آنتیبادیها و سلولهای ایمنی در بدن این افراد ممکن است بسیار کمتر از افرادی باشد که علائم شدید داشتند. برای اینکه سیستم ایمنی افراد با علائم شدید به اندازه کافی سریع یا هوشمند نبوده و ویروسهای زیادی برای مقابله وجود داشته، بنابراین آنتیبادیهای بیشتری تولید شده است.»
گزارشهایی درباره ابتلای مجدد افراد بهبودیافته
گزارشهایی درباره افراد بهبودیافتهای وجود دارد که آزمایش کرونای آنها برای بار دوم مثبت شده است. این باعث افزایش نگرانیها در این باره شد که ضمانتی برای ایمن شدن بدن بعد از ابتلای به کرونا حتی در کوتاهمدت نیز وجود ندارد.
اما بیشتر متخصصان بر این باورند که این نمونهها، ابتلای دوباره به ویروس نیستند و به احتمال زیاد بیانگر خطا و نقص در آزمایش هستند.
اندرو تیلور-رابینسون اظهار داشت : «یک احتمال این است که نتیجه آزمایش به اشتباه منفی گزارش شده است. در این مورد در حقیقت ویروس بدن را ترک نکرده و به طور موقت در سطوحی قرار گرفته است که امکان ردیابی و شناسایی ویروس ممکن نیست. بنابراین نتیجهٔ آزمایش به اشتباه منفی شده است.»
«کیتهای تشخیصی جدید هستند و بعضی از آنها حساسیت لازم را ندارند.»
«برعکس این اتفاق هم ممکن است پیش بیاید. وقتی که کیت تشخیصی بسیار حساس باشد و حتی پس از بهبود بیمار از کووید ۱۹ نیز نتیجه آزمایش را مثبت نشان دهد.»
«در این صورت ویروس RNA وجود دارد. در اصل RNA قدرت گسترش و ایجاد بیماری را نداشته و چیزی جز پسمانده نیست، اما مدتی طول میکشد تا بدن از شرش خلاص شود.»
هشدارهایی درباره آزمایشهای ایمنی
سازمان بهداشت جهانی نسبت به آزمایشهای تشخیص میزان آنتیبادی (آزمایش سرولوژی) به عنوان معیاری قابل اعتماد برای اندازهگیری ایمنی در برابر کووید ۱۹ تردید دارد.
مایک رایان میگوید: «علیرغم اینکه بعضی از کشورها برای سنجش میزان ایمنی بدن انجام این آزمایشها را پیشنهاد میدهند، سازمان بهداشت جهانی هیچگونه شواهدی مبنی بر اینکه آیا این آزمایشها نشاندهنده این هستند که فرد نسبت به ابتلای دوباره به کووید ۱۹ ایمن شده است یا نه، در دسترس ندارد.»
«حتی اگر آنتیبادیها کارآمد باشند نشانههای کمی درباره اینکه طیف گستردهای از افراد آنها را تولید کرده و چیزی به عنوان «ایمنی جمعی» به وجود آمده است، وجود دارد.»
«در حال حاضر بیشتر اطلاعات اولیهای که با آنها روبهرو هستیم بیانگر ایناند که درصد کمی از جمعیت آنتیبادی تولید کردهاند.»
«این طور انتظار میرفت که بخش وسیعی از جمعیت آنتیبادی تولید کرده باشند، اما شواهد و مدارک برخلاف انتظارات است و مشکلات دولتها را حل نمیکند.»
رینا مکینتایر میگوید: «در حالی که هنوز اطلاعات کافی درباره پاسخ ایمنی بدن نسبت به کووید 19 در دسترس نیست، هنوز زود است که دولتها تنها بر اساس ایمنی فرضیِ مبتنی بر آزمایشهای آنتیبادی (سرولوژیک) تصمیمات استراتژیک گرفته و برنامهریزی کنند. ما هنوز اطلاعات کافی درباره پاسخ ایمنی بدن نسبت به کووید 19 در دسترس نداریم. از ابتدای این بیماری تاکنون تنها سه ماه داده در اختیار داریم.»
منبع:
درود.
من دو تست را انجام دادم فقط IGM ,+ نشان داده شده و IGG و PCR هر دو – شده اند. اگر بتازگی مبتلا شده ام چرا در بزاقم الان ویروس مشاهده نشده؟
با توجه به اینکه ۳ روز هست درمان دارویی پزشک را شروع کرده ام. همچنان نیاز به ادامه قرنطینه دارم؟
با تشکر
سلام بر شما، این بحث تخصصی است اما به شکل ساده کمی برایتان توضیح میدهم، igm اولین آنتیبادی است که در مقابل ویروس در بدن ایجاد میشود که برای شما مثبت اعلام شده، igg آنتیبادی است که معمولا ۱۰ روز بعد از در معرض ویروس قرار گرفتن در بدن شما تشکیل میشود. بنابراین احتمالا بدن شما آلوده به یک ویروس شده، اما اینکه آیا مبتلا به کووید ۱۹ هستید یا خیر را نمیتوان با قطعیت گفت. این آزمایش بیشتر برای ویروسهای مشابه مانند آنفولانزا و سارس استفاده میشود. بهترین راه تشخیص این ویروس آزمایش pcr است که نمونه مخاط از حلق گرفته میشود. موارد بهداشتی را رعایت کنید و در صورت پیدا شدن علائم حتما به مراکز درمانی مراجعه کنید. درباره ادامه قرنطینه نیز خواندن مقاله پایان قرنطینه خانگی توصیه میشود.
ممنون از پاسخ شما.
خدمتتان گفتم تستPCR داده ام و نتیجه آن منفی بوده و داروها رو مصرف کرده ام.
میتوانم به سرکار برگردم؟
با سلام. طبق نظر مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC) در صورتی که دو مورد زیر وجود داشته باشد افراد می توانند قرنطینه خانگی را پایان دهند:
۱- حداقل سه روز (۷۲ ساعت) از بهبودی به معنای قطع شدن تب (بدون استفاده از تببر) و همچنین بهتر شدن علائم تنفسی (مثل سرفه و تنگی نفس) گذشته باشد.
۲- از شروع علائم بیماری حداقل ۱۰ روز گذشته باشد.
اگر این موارد را دارید میتوانید با رعایت موارد بهداشتی به سرکار بروید. در صورتی که مشکوک به کرونا بوده و یا علائمی نداشتید در این باره مقاله پایان قرنطینه خانگی را بخوانید.
همچنین حتما با پزشکتان نیز مشورت کنید.
سلام و عرض ادب
جناب آقای رضایی فکر کنم من اولین فردی بودم که از مجموعه شما در مورد تست سرلوژی سئوال کردم که شما و دوستان فرمودید مقالاتی را در وبسایت خواهید گذاشت که بسیار هم ارزنده بود. چندی بعد در یک پستی که قرار دادم و در مورد بیماری ای که در اواخر بهمن به آن دچار شدم خانم مددی با توجه به سمپتوم هایی که داشتم (خشکی شدید گلو، تب بالای ۳۷.۸ به مدت ۱۰ روز، سرفه شدید گرچه همراه با خلط، دل درد، خستگی و تعرق شدید) گفتند به احتمال قوی مبتلا به کوید-۱۹ بودم. در آن ایام اکثر دوستان من که طبیب هستند احتمال آن را دادند که من مبتلا به H1N1 شدم چون بیماری من همراه با عفونت حاد دستگاه فوقانی تنفسی و سینوسها بود به طوریکه عصب TN من نیز درگیر شد و عکس PSS صورت من گواه عفونت تا نزدیک مننژ بود و در نهایت من تست کوید-۱۹ ندادم. با فرض اینکه من مبتلا به انفولانزا خوکی یا همان H1N1 یا Swine Flu بودم، انجام تست IgM و IgG کمک میکند؟ منظورم این هست که در صورت ابتلا به انفولانزا خوکی، جواب این ۲ تست مشابه با تست مبتلا به کوید-۱۹ خواهد بود و ممکن است به اصطلاح conflict برای من ایجاد کند؟ جالب انکه پس از ۳ ماه درگیری با بیماری که داشتم و مراقبت و قرنطینه شدیدی که انجام دادم، مبتلا به فارنژیت باکتریایی شدم لذا با تمام تفاصیر بالا، انجام این تست را پیشنهاد میفرمایید چون واقعا میخواهم بدانم که اگر قبلا به کوید میتلا بودم، در جهت اهدا پلاسما اقدام کنم.
سلام بر شما، ما مقالات را بر اساس نیازسنجی ترجمه میکنیم، نکتهای که شما فرموده بودین هم ما را مصمم کرد که حتما مقاله آنتیبادی را ترجمه کنیم. تست آنتی بادی ایمنوگلوبینهای بیماریهای سارس و آنفولانزا را بررسی میکند، البته الان تعدادی آزمایشگاه هم هستند که کیتهای تخصصی کووید 19 را دارند. این تستها نتایج قطعی را نشان نمیدهند اما به صورت احتمالی روشن میکنند که دچار این بیماری شده بودید یا خیر
جناب رضایی سلام مجدد
در وبسایتها و خبرگزاریها از قول مقامات وزارت بهداشت مباحثی در مورد تست سرلوژی مطرح شد مبنی بر آنکه تست سرلوژی صرفا یک تست تحقیقاتی است و به هیجوجه روش تشخیص نیست که در مورد این طبیعتا بحثی نیست. علاوه بر آن، صحبتها و مصاحبهها حاکی از آن است که لزوما مثبت بودن IgG و IgM به معنی کانتکت با سارس-کوید۲ هم نیست. من هر چه در شبکه اینترنت گشتم هیچ منبعی ندیدم که IgG و IgM را تفصیر کند. سئوال این است که اگر IgG فردی بالا باشد یعنی چه؟ IgM بالا باشد یعنی چه و اگر یکی بالا و بکی نزدیک به کثبت باشد یعنی چه؟ اصلا ایا جواب این تست مثل ازمایشات روتین خون در فرم عدد با رنج معین میآید؟ چه قرائتی از جوابهای احتمالی موجود است و ایا واقعا جواب این تست میتواند نشانگر ابتلای فرد به بیماری در گذشته (عرض کردم گذشته نه حال) باشد؟ متاسفانه این الان سئوال اکثر هموطنان است و پاسخ روشنی هم به آن نداده شده لذا مطمئنن پاسخ شما و خانم مددی که همیشه با رفرنس است مفید فایده خواهد بود. سپاس بیکران
سلام بر شما، اطلاعات لازم و آنچه که در دسترس است در مقاله آزمایش آنتی بادی کرونا موجود است، با مطالعه آن به پاسخ خودتان میرسید. اما در مورد تفسیر این آزمایش بهتر است با یک متخصص عفونی مشورت کنید تا در صورت صلاحدید اقدامات لازم برای شما صورت گیرد.
ادمین محترم من حدود 3 روز قبل سرم درد میکرد و چشام هنگام حرکت به چپ و بالا و راست درد میکردن و حس چشاییم تا 99 درصد و حس بویاییم تا 90 درصد رفت، و سرم نیز گیج میرفت الان درد سرم و گیجیم برطرف شده فقط درد چشام هنگام حرکت و نبود حس بویاییم و چشاییم مونده، جز اینا هیچ علائم دیگه ای هم ندارم و حالم خیلی خوبه، به نظرتون اینا از علائم ویروسه؟ و من کرونا دارم؟ یعنی ویروس تا این حد ضعیف شده؟
اگه من کرونا داشته باشم و بهبود پیدا کنم دوباره به ویروس مبتلا میشم؟
با سلام. از دست دادن حس بویایی جز علائم کرونا است ولی برای تشخیص قطعیتر بهتر است به متخصص عفونی مراجعه کرده تا آزمایشهای تکمیلی هم انجام شوند. در رابطه با احتمال ابتلای مجدد به کرونا هم خواندن همین مقاله توصیه میشود. همچنین حتما موارد بهداشتی را نیز انجام دهید
سلام تست pcr دادم و جواب مثبت بوده در صورتی که 9 روز هست من علائمی ندارم ، سه روز هست که احساس سردردو حالت تهوع دارم آیا علائم کرونا هست چند روز دیگه باید تست pcr را بدم که بدونم مشکل حل شده ،آیا نیازی هست به دکتر مراجعه کنم، ممنونم
با سلام. طبق نظر مراکز پیشگیری و درمان بیماریهای امریکا سردرد و حالت تهوع از علائم کرونا است. همچنین ممکن است فردی مبتلا بوده اما علائمی نشان ندهد. حدود دو تا چهارده روز طول میکشد تا علائم بروز پیدا کنند.
در رابطه با تست مجدد نیز چهارده روز بعد میتوانید دوباره آزمایش دهید.
لازم است حتما در خانه مانده, ماسک زده و موارد بهداشتی را رعایت کنید. در صورت عدم بهبود و یا بروز علائم حاد به پزشک مراجعه نمایید.
سلام و عرض ادب و احترام
با توجه به مطالعات چند مرکز تحقیقاتی و همچنان اظهار نظر اخیر دانشمندان آلمانی، تاثیر داروهای گروه اینترفرون بتا بالاخص رسیژن در بهبود بیماران مبتلا به سارس-کوید۲ در وضعیت بحرانی، چقدر این یافته صحت دارد و آیا WHO، FDA و CDC آن را تایید کردهاند؟ به طور مثال، تاثیر این دارو (که خوشبختانه کشور عزیز ما از تولیدکنندگان اصلی این دارو در سطح جهان است)، که در بیمارستان مسیح دانشوری نیز به صورت بالینی مورد راستی آزمایی قرار گرفته، چقدر جلوی mortality را گرفته است؟
سئوال دوم که امروزه فکر اکثر تعقیبکنندگان اخبار مرتبط با کوید-۱۹ را به خود مشغول کرده، چقدر تخمین ۲۵ میلیون مبتلا به کوید-۱۹ در ایران “به قول اساتید امار و احتمالات” دارای قطعیت یا عدم قطعیت است و فقط معیار بر اساس نتایج ازمایشات تحقیقاتی سرلوژیک بوده است و در صورت مثبت بودن این تخمین، ایا امیدی به دست یافتن ایمنی گلهای در آیندهای نزدیک با توجه به موج دوم و افزایش آهنگ تغییرات مبتلایان وجود دارد؟
ببخشید سئوال و پیام طولانی شد اما جدا دوستان سرکار خانم مددی و اقای رضایی و سایر همکاران شما همیشه پاسخهای با رفرنس معتبر اعلام فرمودند که جای تشکر دارد.
سلام بر شما، مطالعات در مورد اینترفرون بتا در مرحله آزمایش است و در این زمینه اطلاعی در دست ما نیست، اگر مقاله یا خبر جدیدی به دست ما رسید حتما در سایت قرار خواهیم داد. در مورد سوال دوم هم ما نیز مانند شما اخبار و اطلاعات را از رسانههای معتبر دنبال میکنیم.
سلام ببخشید .قبل عید حالت و تهو و لرز و سردرد ..تقریبا تمام علائم کرونا بجز تب داشتم و بعد از چند هفته شروع به بهبود کردم و همشون از بین رفتن بجز مفصل درد مثل مچ دست و پام که تقریبا همیشه همراهم بودن تا اخر برج دو که یک مرتبه همه علایم دوباره ظاهر شد جوری که راه رفتن برام سخت شد .جالب اینجاست که تست انتی بادی ویروس هم برای من منفی شد .دوباره الان که دارم این مینویسم بعداز ده روز شروع به بهبود تما علایم دوباره برام ظاهر شدن .یعنی دیگه واقعا ……الان نزدیک ۵ ماه گرفتارم !!تورو خدا کمکم کنید راهنمایی کنید چکار کنم ????
با سلام. ابتلا به کرونا مصونیت ایجاد نمیکند و ممکن است دوباره مبتلا شوید. تنها راه پیشگیری در خانه ماندن و رعایت موارد بهداشتی مانند ماسک زدن و… است. پیشنهاد میشود مقالههای در صورت ابتلا چه باید کرد و مقاله هاروارد (اینجا و اینجا) را مطالعه نمایید.
سلام خسته نباشید من الان چند روزه که سر درد دارم و یک تاول کوچک روی بازوی دستم به وقوع آمده و خیلی میخاره و تب هم بعضی وقتا دارم بعضی وقتا ندارم یعنی مثلا دیروز ۲۸ بودم اما امروز ۳۶ هستم و کمی گیج شدم میخواستم از تجربیات شما استفاده کنم و بدونم که این تاول کوچک روی دستم ممکنه که از علائم خطر ناک کرونا باشه
با سلام موردی که فرمودید دلایل گوناگونی دارد و اینکه آیا از علائم کرونا است یا نه به طور قطع نمیتوان گفت. به هر حال حتما موارد بهداشتی را رعایت کنید و در صورت وجود نگرانی به پزشک متخصص پوست مراجعه نمایید. پیشنهاد میشود مقالههای انواع علائم کرونا و علائم کووید 19 چیست را مطالعه نمایید.
سلام خسته نباشید یه سوال داشتم خدمتتون
با این تفاسیر نمیشه از بدن بهبودیافتگان ویروس کرونا آنتی بادی گرفت و بعنوان واکسن به افراد سالم تزریق کرد؟
سلام بر شما، در صورتیکه فرد آنتیبادی ترشح کرده باشد احتمال ابتلای مجدد تا چندماه کم است بنابراین میتوان برای درمان از پلاسما این افراد استفاده کرد. دقت داشته باشید برای درمان و نه برای واکسن. اما در صورتیکه فرد به این بیماری مبتلا شود اما آنتی بادی ترشح نکرده باشد امکان ابتلای مجدد در کوتاه مدت وجود دارد.
سلام خواستم بدونم کسی که کرونا گرفته ودورهنقاهت رو می گذرونه …امکان گرفتن مجدد ویروس رو در زمان بهبودی روزهای اخر بهبودی دارد…
سلام بر شما، در صورتیکه بدن ایشان پادتن علیه ویروس ترشح کرده باشد و به نوعی در برابر بیماری مقاوم شده باشد احتمال بیماری مجدد در کوتاه مدت کم است واگرنه ممکن است دوباره بیماری به سراغ ایشان بیاید.
سلام.برادر من استخوان درد و تب داره.علائمش از دیشب شروع شد.ولی میترسیم بریم ازمایش بدیم و اینکه مدارس پانزده روز دیگه باز میشه.ما تا چه مدت باید قرنطینه باشیم و به مدارس میرسیم؟
با سلام. برای اطلاع از علائم کرونا مقالههای انواع علائم ویروس کرونا و علائم کووید-۱۹ چیست؟ و برای اطلاع از زمان قرنطینه مقاله پایان قرنطینه خانگی را مطالعه کنید.
سلام ببخشید مادرم حدود ۱۴ روز پیش اولین علامتش رو نشون داد و روز پنجم فقط دکتر گفت یک مقدار از ریه راست درگیر شده. الان دیگه تقریبا هیچ علامتی نداره به جز ۱۰ تا تک سرفه در روز .در طول کل بیماری هم اصلا تنگی نفس نداشت . تب هم فقط روز اول داشت. حالا ما ۵ روز دیگه میخوایم بریم سیتی اسکن ریه بده. در صورتی که نتیجه بگه ریه پاک شده من که مراقبشم شک دارم شاید مبتلا باشم. میخواستم بدونم اگر چه هنوز معلوم نیست افراد چه مدت نسبت به ابتلای مجدد مصون هستن اما ممکنه مثلا مادرم یک هفته بعد از بهبودی دوباره از خود من بیماری بگیره؟ چون فکر میکنم بهبود یافته ها حداقل دو سه هفته مصون هستن .درسته؟
با سلام. مصونیت نسبت به این بیماری یا احتمال ابتلای مجدد هنوز به طور قطعی ثابت نشده است اما از آنجایی که احتمال عود مجدد بیماری وجود دارد حتما باید ماسک زده و موارد بهداشتی را رعایت کنید. پیشنهاد میشود مقالههای پایان قرنطینه خانگی و در صورت ابتلا به کرونا چه باید کرد؟ را نیز مطالعه نمایید.
من خانومی ۴۲ساله هستم دیابت دارم س هفته پیش مبتلا ب کرونا شدم با اسکن ریه گفتن ریه درگیره ازمایش انجام ندادم و در منزل درمان شدم تغربیا بهبود یافته بودم ولی الا نفس تنگی دارم و ی سنگینی زیادی تو قفسه سینه احساس میکنم ممنون میشم راهنماییم کنین
با سلام. با توجه به علائم حتما به پزشک متخصص عفونی مراجعه نمایید. پیشنهاد میشود مقالههای در صورت ابتلا به کرونا چه باید کرد؟ و پایان قرنطینه خانگی را نیز مطالعه کنید.
سلام خسته نباشید .من حدود پانزده روز پیش دچار گرفتگی عضلات .سر درد و کاهش اشتها اتفراق اسهال شدم و علام کرونا رو داشتم و بعد مراجعه ب دکتر دو بسته قرص و یک شربت و یک امپول برام تجویز و مصرف کردم که زیاد خوب و زیادم بد نبود من حالم خوب شد و حدود هشت روز نه حس بویایی ن حس چشایی تعم هیچ چیو حس نمیکرد و الان نهمین روز و …روزای بعد کم کم بهتر سدم ولی نه صد در صد الان حدود حفتاد درصد حس بویایی و چشاییم خوب شده ولی مقاله ک نوشتید ننوشته که دوبار ب کرونا مبتلا میشیم یانه جوابش واضح نیست .ایا مبتلا میشیم یا خیر همین .من الان خوب شدم ولی حس میکنم بدنم عفونت داره دندون درد دارم و بیحال شدم استرس خیلی زیادی دارم خیلی زیاد یعنی میانگین ده دقیقه یک بار من دستامو ضدعفونی میکنم از ادمو عالم میترسم و جرعت رفتن به بیمارستانو ندارم سوال .من بیست روزه تقریبا کرونا گرفتم و حدود ده روزه بهتر شدم و دوروزه حس بویایی چشاییم برگشته .ایا دوباره کرونا میگرم یا نه ????
با سلام. زمان بهبودی در افراد مختلف متفاوت است و در بعضی افراد ممکن است بیشتر طول بکشد. احتمال ابتلای مجدد نیز وجود دارد، بنابراین باید موارد بهداشتی را رعایت کرد. در صورت ابتلا به کرونا بدن ممکن است آنتیبادی تولید کرده و نسبت به ابتلای مجدد ایمن باشد. اما اینکه این ایمنی چگونه است و چقدر طول میکشد معلوم نیست. استرس زیاد داشتن باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی میشود بنابراین نگران نباشید و بدانید که هشتاد درصد موارد ابتلا به کرونا در خانه و بدون بستری شدن در بیمارستان بهبود مییابند. پیشنهاد میشود مقالههای آزمایش آنتی بادی کرونا و در صورت ابتلا به کرونا چه باید کرد؟ و روشهای تقویت سیستم ایمنی را نیز مطالعه نمایید. با آرزوی سلامتی برای شما.